fbpixel

Search icon
Search
Τα 15 πιο σημαντικά health trends που πρόκειται να επικρατήσουν το 2021
MAGAZINE

Τα 15 πιο σημαντικά health trends που πρόκειται να επικρατήσουν το 2021

Μάθετε ποια θα είναι αυτά και πώς θα εξελιχθούν μέσα στη νέα χρονιά


Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για όλους, καταλήξαμε πως «η υγεία είναι πάνω απ’ όλα» - όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Γι’ αυτό, το σημαντικότερο είναι η σωστή ενημέρωση, φροντίδα και πρόληψη. Οι νέες τάσεις στην Ιατρική και την άσκηση φέρνουν το μέλλον στο παρόν.

Η «φυσική» υγεία (physical health) μέχρι σήμερα σήμαινε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας όταν είναι απαλλαγμένο από ασθένειες ή αναπηρίες, αλλά καθώς η υγειονομική περίθαλψη έχει αναπτυχθεί και το προσδόκιμο αυξήθηκε, ο ορισμός έχει εξελιχθεί με στόχο ν’ αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Έτσι, ο ορισμός πλέον εστιάζει περισσότερο στο πώς φροντίζει κάποιος τον οργανισμό του, δηλαδή περισσότερο ολιστικά, ώστε να κάνει τα πράγματα που επιθυμεί με άνεση. Η Τεχνολογία της Υγείας έχει παρουσιάσει κι εξελίξει σημαντικές καινοτομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που θα επιφέρουν μόνιμες αλλαγές στη δημόσια προσέγγιση της υγειονομικής περίθαλψης και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο προς την κατεύθυνση της κατάκτησης της σωματικής υγείας. Τα trends του 2021 στην Ιατρική, αλλά και το fitness, θέτουν το νέο πλαίσιο για μια ζωή ισορροπημένη και υγιή.

1. Τηλεϊατρική

Αν και ο όρος υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, το τελευταίο διάστημα ο κλάδος σημείωσε τεράστια άνοδο. Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δίνεται η ευκαιρία για περίθαλψη από απόσταση -ειδικότερα αυτήν την εποχή. Ένα ποσοστό 74% των ασθενών, μάλιστα, υποστηρίζει πως ακολουθεί κάποια ιατρική θεραπεία που έλαβε μέσω διαδικτύου, καθώς πολλά ιατρεία την εφαρμόζουν για τη διευκόλυνση των ασθενών και τη μείωση των μετακινήσεων, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εξαιρετικά σημαντικός λόγος.

2. Η πρόληψη σώζει

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι πολίτες υιοθετούν πλέον έναν νέο κώδικα αντιμετώπισης της υγείας τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε συχνότερες απαραίτητες εξετάσεις για γενικό έλεγχο. Ξεκινώντας από τη στοματική υγεία, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα μυοσκελετικά και καταλήγοντας στα αυτοάνοσα νοσήματα.

3. Δυνατό ανοσοποιητικό

Η στοχευμένη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ήδη η νέα ανάγκη. Οι ειδικοί θα ενισχύουν όλο και περισσότερους να χτίσουν υψηλά επίπεδα ανοσίας, ώστε να είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές ασθένειες καλύτερα. Μία από τις βασικότερες ασπίδες ενάντια στους ιούς -και όχι μόνο- θα είναι πρωτίστως ο εμβολιασμός, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής -η βιταμίνη C δείχνει τον δρόμο μ’ ένα ποσοστό αύξησης της κατανάλωσής της παγκοσμίως περίπου στο 57%, τους τελευταίους μήνες!

mental2.jpg

4. Τεχνητή νοημοσύνη & διαγωνιστικά σημεία φροντίδας

Όλα σταδιακά αρχίζουν να εντάσσονται σ’ έναν virtual κόσμο και οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στην προώθηση ενός νέου τύπου παροχής υγειονομικής φροντίδας. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να «εκδημοκρατίσει» την ιατρική περίθαλψη, χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό δεδομένων από ασθενείς και στοιχεία βέλτιστης πρακτικής, για να καθοδηγήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία για περισσότερους πολίτες, ακόμα και για κοινωνικές ομάδες που θεωρούνταν αποκλεισμένοι από τα συστήματα υγείας. Τα «διαγνωστικά σημεία φροντίδας», επιπλέον, θα επιτρέψουν στους γιατρούς να έχουν άμεση επιβεβαίωση των διαγνώσεών τους. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το κόστος και θα επιταχύνει την πρόσβαση σε κατάλληλες θεραπείες για περισσότερους ασθενείς.

5. Βιομετρική παρακολούθηση

Οι φορητές συσκευές βιομετρικής παρακολούθησης θα επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την ιατρική κατάσταση των ασθενών τους, γι’ ασφαλή περίθαλψη στο σπίτι ή σε άλλους χώρους. Αυτό σχετίζεται με συσκευές, όπως ρολόγια και διάφορα gadgets, που εξυπηρετούν στην άντληση πληροφοριών για τα επίπεδα της υγείας και χρησιμοποιούνται προληπτικά τόσο για πιθανές χρόνιες παθήσεις ή σοβαρά προβλήματα, όσο και για να καταμετρούν τον πυρετό, τους χτύπους της καρδιάς ή την πίεση του αίματος!

6. Δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης

Η IBM έχει βρει μια προηγμένη λύση ανάλυσης που ονομάζεται IBM Watson και επιδεικνύει την ικανότητα να επεξεργάζεται τεράστιο αριθμό δεδομένων ασθενών για την παροχή πολύτιμων πληροφοριών στην υγειονομική περίθαλψη. Τα Big Health Data, όπως ονομάζονται, θ’ αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των εκσυγχρονισμένων θεραπειών σε διάφορους κλάδους της υγείας, για τη βελτίωση της ποιότητας της θεραπείας και την πρόβλεψη διαφόρων ασθενειών.

mental1.jpg

7. Εικονικός βοηθός

Τα EHR (Εlectronic Ηealth Records) εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Καθώς οι ψηφιακοί βοηθοί φωνής, όπως τα Amazon Alexa και Google Home, έχουν εξασφαλίσει μια θέση στα σαλόνια των καταναλωτών, τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας προσκαλούν παρόμοιες τεχνολογίες σε δωμάτια ασθενών. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην επεξεργασία φυσικών γλωσσών και στις δυνατότητες ακρόασης περιβάλλοντος, οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας αγωνίζονται ποια θα λανσάρει πρώτη έναν εικονικό βοηθό, όπως η Nuance και η Hey Epic.

8. Automatic Programming Interface (API)

H Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών, όπως είναι γνωστή στα ελληνικά, είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα για τη διαχείριση και την ασφαλή κοινοποίηση δεδομένων, που συλλέγονται από διάφορες ιατρικές συσκευές, προς τους χρήστες/ασθενείς, αλλά και τους ειδικούς. Έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους πολλά APIs υγείας, που ανταλλάσσουν πληροφορίες με πολλά υγειονομικά ιδρύματα. Ιδιαίτερα προηγμένο παράδειγμα αποτελεί το Sonde Health API, που προσφέρει χιλιάδες health και wellness πληροφορίες, ενώ διαθέτει και μέθοδο για τον έλεγχο της ευεξίας των χρηστών του.

9. Fitness forward

Η πανδημία και τα συνεχή lockdowns μάς επέβαλαν να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της σωματικής άσκησης, η οποία μας κάνει πιο υγιείς και μας εντάσσει σ’ έναν πιο ποιοτικό και υγιή τρόπο ζωής. Άλλωστε, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής για όσους έχουν βάλει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, «η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ψυχική ευεξία και μπορεί ν’ ανακουφίσει από την καθημερινή ένταση, το άγχος, τα επίπεδα στρες, την κατάθλιψη και τον θυμό. Μπορεί να αισθανθείτε μια καλή και αναζωογονητική αίσθηση αμέσως μετά από κάθε δραστηριότητα».

Για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να ασκηθούμε σε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής από μόνοι μας και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για όσους δεν είχαμε ασχοληθεί με την άθληση ποτέ. Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τον άπλετο χρόνο που πλέον διαθέτουμε και ας βγούμε για ολιγόλεπτο περπάτημα. Έτσι, βοηθάμε στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της μυϊκής δραστηριότητας, ενώ ωφελείται τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Η τακτική σωματική άσκηση επιπλέον συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και διάφορων καρκίνων, όπως και στη σωστή διαχείριση του βάρους. Βελτιώνει, επίσης, την αντοχή των οστών και των μυών και αυξάνει την ισορροπία, την ευελιξία και τη φυσική κατάσταση. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σύσφιγξης των σχέσεων με οικογένεια και φίλους, καθώς κάνει πιο έντονη την κοινωνική επαφή, δρα ευεργετικά στην ψυχική υγεία -μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης- και στην ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων, ενώ καθυστερεί την έναρξη της άνοιας.

10. On screen

Αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, καθώς όλα δείχνουν πως ακόμη και το 2021 το digital fitness θα παραμείνει στην καθημερινότητά μας. Έπειτα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, συμπεραίνεται ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων θα συνεχίσει να γυμνάζεται ψηφιακά ακόμη κι αν τα γυμναστήρια ανοίξουν και πάλι. Φαίνεται πως η άνεση του σπιτιού εξυπηρετεί τους περισσότερους, εφόσον υπάρχουν κατάλληλες εφαρμογές και videos για σωστό workout.

shutterstock-343617365.jpg

11. Άσκηση στο σπίτι

Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεστε καν εφαρμογές ή μια ζωντανή ροή για να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι. Μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τα δικά σας workouts που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αντοχές σας ή να εφαρμόσετε μια προπόνηση που είδατε σε κάποιο fitness tutorial. Πάνω από το 70% των ανθρώπων υποστηρίζει πως η γυμναστική από το σπίτι είναι καλύτερη επιλογή και πως μέσα από αυτήν θα καταφέρουν να υιοθετήσουν ένα πιο υγιές σώμα.

12. Εκγύμναση εκτός

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μέσα στους επόμενους μήνες το 50% των ερωτηθέντων θα συμμετάσχει σε υπαίθριες δραστηριότητες για την αύξηση της φυσικής του κατάστασης. Στην πραγματικότητα, δήλωσε πως η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, όπως το περπάτημα, η πεζοπορία και η ποδηλασία, θα είναι οι κύριοι τρόποι άσκησής τους για το 2021.

13. Υπαίθρια γυμναστήρια

Δεδομένης της κατάστασης, πολλά είναι τα γυμναστήρια που έγιναν υπαίθρια ή μεταφέρθηκαν σε ανοιχτά γήπεδα και πάρκα, προκειμένου ο κόσμος να μη χάσει την επαφή του με την άσκηση. Ο καθαρός αέρας μπορεί να είναι το κλειδί για τις νέες συνθήκες που βιώνουμε όλοι και ο πλανήτης φυσικά.

14. Έμφαση στην υγεία

Το 2020, ενισχύθηκε η ανάγκη της εκγύμνασης για την υγεία και όχι για λόγους αισθητικής και εικόνας, όπως έκανε για χρόνια ο κόσμος του fitness, κι ελπίζουμε αυτή η τάση να παραμείνει για πάντα.

15. Just fitness

Οι άνθρωποι τείνουν να περιπλέκουν τη φυσική κατάσταση, ίσως επειδή και ορισμένοι επαγγελματίες περιπλέκουν τους όρους του fitness, καθιστώντας το υπερβολικά επιστημονικό για το κοινό. Το 2020, αποδείχτηκε αναζωογονητικό το να βλέπει κανείς επαγγελματίες να δίνουν προτεραιότητα στην απλότητα. Αγαπάμε την τάση που υποστηρίζει ότι κάθε άσκηση είναι καλή και ωφέλιμη -δε χρειάζεται να κάνετε την καλύτερη, την πιο σύγχρονη, την πιο πολύπλοκη προπόνηση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021