fbpixel

Search icon
Search
Big SOS: Η Γη υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ κι εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη
ECO GLOW

Big SOS: Η Γη υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα από ποτέ κι εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη

Κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα...


Υπάρχουν αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα ή προβληματισμό το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούν πως είναι κάτι που δεν τους «αγγίζει»; Μπορεί! Υπάρχουν -όμως- κι αυτοί που κατανοούν πλέον, πως πρόκειται για κάτι που μπορεί να αλλάξει όλη μας τη ζωή κι ίσως, σε σημαντικό βαθμό, να το κάνει ήδη. 

Σε κάθε περίπτωση, συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέες έρευνες, νέες μελέτες, που έρχονται να μας δείξουν πως η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν κάτι μακρινό, αλλά είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα καθώς ο κίνδυνος είναι -κυριολεκτικά πλέον- τεράστιος!

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS!

Μελέτες που προκαλούν ερωτηματικά

shutterstock-2452936453.jpg

Δεν αποτελεί μυστικό πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί όλο και περισσότερο τους ειδικούς αναλυτές. Συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέες μελέτες. Συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους νέες έρευνες, που ρίχνουν φως σε ένα πολύ-πολύ σημαντικό ζήτημα και προσπαθούν να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στον κόσμο που συνεχίζει τη ζωή του, αγνοώντας συστηματικά τον κίνδυνο που πλέον είναι παραπάνω από ορατός. Είναι ενδεικτικό, πως το 2023 ο ρυθμός θέρμανσης της γης έφτασε στο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών και είναι ενδεικτικό, πως το 92% της ζέστης έχει προκληθεί από ανθρώπινο παράγοντα. Οι ειδικοί κρούουν με αγωνία τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν με κάθε τρόπο να στείλουν το δικό τους μήνυμα στον κόσμο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε η κατάσταση θα γίνει πραγματικά μη αναστρέψιμη - αν δεν είναι ήδη.

«Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία δείχνουν πως αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η κατάσταση χειροτερεύει με τον τρόπο ακριβώς που είχαμε προβλέψει», σημείωσε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Piers Forster, επικεφαλής συγγραφέας μίας μελέτης που εκπόνησαν 57 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Θέλησε να κινητοποιήσει κι αυτός τον κόσμο, θέλησε να δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως δεν υπάρχει χρόνος για... χάσιμο, πως δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης. Ο πλανήτης δε βρίσκεται απλά αντιμέτωπος με έναν τεράστιο κίνδυνο, αλλά βλέπει μία ξεκάθαρη απειλή να τον σκεπάζει και να αλλάζει τελείως την εικόνα του. Το παρόν και το μέλλον του... Η ζωή μας αλλάζει και όλα όσα γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένα, πλέον διαφοροποιούνται. Η άνοιξη και φθινόπωρο μοιάζουν να αποτελούν μία... ανάμνηση μακρινή και τα όρια έχουν αλλάξει, με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο από το ξεκίνημα -κιόλας- του καλοκαιριού και την κατάσταση να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη από νωρίς. Δεν είναι η επόμενη μέρα, είναι η νέα πραγματικότητα...

Η μεγάλη ευθύνη 

shutterstock-2414682473.jpg

Κι όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος όλου αυτού του προβλήματος. Δεν κατανοούν το πόσο σκληρή μπορεί να γίνει η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί η κανονικότητα αυτού του κόσμου, στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Την περασμένη χρονιά, το θερμόμετρο ήταν ανεβασμένο κατά 1.43 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και οι ειδικοί αναλυτές, τονίζουν πως γι' αυτό ευθύνεται ο απλός κόσμος, οι απλοί πολίτες, που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι πρέπει να αλλάξει κάτι άμεσα. Την ίδια στιγμή, τον δικό του ρόλο σε όλο αυτό παίζει και το φαινόμενο Εl Niño που ήδη επηρεάζει αρκετές χώρες και δημιουργεί τεράστια προβλήματα. 

Η έκθεση Earth System Science Data, έρχεται να μας δείξει για μία ακόμη φορά πως εάν ο κόσμος συνεχίσει να χρησιμοποιεί άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τότε η γη ίσως φτάσει σε 4.5 χρόνια σε ένα σημείο όπου δε θα υπάρχει πλέον γυρισμός. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το διεθνώς αποδεκτό όριο για την υπερθέρμανση, δηλαδή τους 1.5 βαθμούς Κελσίου κι αυτό από μόνο του, είναι ενδεικτικό της επικινδυνότητας που υπάρχει, με την επικεφαλής της δυναμικής της γης-κλίματος στο ETH Zurich, Sonia I. Seneviratne να τονίζει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει και ο πλανήτης δίνει μία σκληρή μάχη με το χρόνο. «Τυχόν επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, αν συνέβαινε, θα ήταν ακόμη χειρότερη, σαν να χτυπούσε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής, θα ήταν πιθανώς το χειρότερο σενάριο. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ήδη εξαιρετικά κακό και έχει μεγάλες επιπτώσεις ήδη τώρα. Είμαστε στη μέση μιας κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά η Σουηδέζα και τα λόγια της, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα.

Οι ειδικοί σημειώνουν συνεχώς και σε κάθε τοποθέτησή τους πως κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα, ενώ έχουμε μπει στην summer season, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ένα πρόβλημα του μέλλοντος, αλλά είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα κι αν δεν αλλάξουμε άμεσα τη σοβαρότητα της κατάστασης, τότε θα είμαστε καταδικασμένοι εμείς και κυρίως οι επόμενες γενιές...