fbpixel

Search icon
Search
Τα διάσημα Infinity Rooms της Yayoi Kusama θα φιλοξενηθούν σε μία νέα έκθεση του Λονδίνου
ARTS & CULTURE

Τα διάσημα Infinity Rooms της Yayoi Kusama θα φιλοξενηθούν σε μία νέα έκθεση του Λονδίνου

Τα έργα της Γιαπωνέζας καλλιτέχνη επιστρέφουν στο Λονδίνο


Η πολιτιστική σκηνή του Λονδίνου ανανεώνεται για ακόμη μία φορά, αφού από αυτό τον Σεπτέμβριο τα εκκεντρικά έργα της Yayoi Kusama θα εκτίθενται σε μία νέα έκθεση στην πόλη, δωρεάν εισόδου. Στη συλλογή των έργων της Yayoi Kusama θα συμπεριληφθεί και ένα από τα διάσημα Infinity Rooms της καλλιτέχνη.

Το συγκεκριμένο project πρόκειται να αποτελέσει τη 14η ατομική έκθεση της 95χρονης Γιαπωνέζας artist στη gallery "Victoria Miro", στην οποία θα κάνει το ντεμπούτο της μία νέα σειρά έργων της, με τίτλο "Every Day I Pray For Love". Η συγκεκριμένη συλλογή θα εξερευνάει τις ποικίλες γραμμικές μορφές και θα παρουσιαστεί στο κοινό μαζί με νέα γλυπτά και ένα νέο Infinity Room, μπλέκοντας κατά αυτόν τον τρόπο της διάκριση μεταξύ του χώρου και του χρόνου. 

telemmglpict000325308404-trans-nvbqzqnjv4bqgmfsejqk2m33nnfq31q2-6wjb-qr1jzajfeuvigalc8.webp

Η έκθεση θα είναι δωρεάν για το κοινό αλλά το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι μεγάλο, γεγονός που σημαίνει ότι η κράτηση θέσεων θα είναι απαραίτητη. Τα εισιτήρια θα γίνουν διαθέσιμα αυτό το φθινόπωρο, συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Λονδίνου δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να απολαύσουν τον φαντασμαγορικό κόσμο της Kusama, αφού οι χαρακτηριστικές της κουκίδες και τα έργα της πρόκειται να βρεθούν παντού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

infinite-accumulation.jpg
Image source: victoria-miro.com
Το έργο της "Infinite Accumulation" αποτελεί ακόμη μία προσθήκη που θα βρίσκεται στους δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο θα αποκαλυφθεί τον Ιούλιο στο σταθμό Liverpool Street Station και όπως φαίνεται είναι και το πρώτο μόνιμο έργο που θα εκτίθεται δημόσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από έναν μη αιωνόβιο καλλιτέχνη. Για το συγκεκριμένο installation η Yayoi Kusama αναπτύσσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μοτίβα που χρησιμοποιεί στη τέχνη της, το πουά. "Η κουκκίδα επεκτείνεται σε συνδεδεμένες μορφές που αλληλεπιδρούν και καθορίζουν τους δημόσιους χώρους έξω από το σταθμό", αναφέρει μια δήλωση του έργου. Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από τη gallery Victoria Miro, ανατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δημόσιας τέχνης του Ιδρύματος Τέχνης Crossrail για τη γραμμή Elizabeth Line.

kusama-pumpkin.jpg
Image source: victoria-miro.com
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αγκαλιάσει την παραγωγική αυτή καλλιτέχνη αυτό το καλοκαίρι, μέσω μίας σειράς υψηλού profile εκδηλώσεων και event. Συγκεκριμένα, η Serpentine Galleries και τα Βασιλικά Πάρκα ανακοίνωσαν ότι το ψηλότερο έως σήμερα bronze γλυπτό κολοκύθας της Kusama, που φτάνει περίπου τα έξι μέτρα του ύψους του, θα εγκατασταθεί στους Κήπους του Kensington Palace το φετινό καλοκαίρι, από 9 Ιουλίου έως τις 3 Νοεμβρίου. 

Το πανύψηλο γλυπτό κολοκύθας που χαρακτηρίζει τη Yayoi Kusama, θα εγκατασταθεί δίπλα στο Round Pond του χώρου και θα είναι εμφανές από όλους όσους διασχίζουν τη γύρω περιοχή. Από το 1946 οι κολοκύθες της Kusama έχουν πάρει πολλές μορφές, χρώματα και σχήματα, αλλά είναι πάντα καλυμμένες με το χαρακτηριστικό πουά μοτίβο της καλλιτέχνιδας.

immagine-di-copertina-1.jpg
Η σχέση της Kusama με την κολοκύθα άλλωστε έχει τις ρίζες της στην παιδική της ηλικία. Η οικογένεια της καλλιτέχνη καλλιεργούσε τους σπόρους του φυτού και το σπίτι τους περιβαλλόταν από χωράφια με αυτές. Οι κολοκύθες λειτουργούν συχνά για εκείνη ως υποκατάστατα για αυτοπροσωπογραφίες. Η ίδια έχει πει: "Οι κολοκύθες ήταν μεγάλη παρηγοριά για μένα από την παιδική μου ηλικία. Μου μιλούν για τη χαρά της ζωής. Είναι ταπεινές και διασκεδαστικές ταυτόχρονα, τις εξυμνούσα και θα τις εξυμνώ πάντα στην τέχνη μου".

Feauture Image source: victoria-miro.com