Κρασί σημαίνει απόλαυση. Ένα ταξίδι αισθήσεων στη γη που το «γεννά» και στα αυθεντικά της χρώματα. Όμως σημαίνει και μοίρασμα στιγμών, νοσταλγία και ονειροπόληση. Κάθε εποχή του χρόνου συνοδεύεται από μια αγαπημένη ετικέτα που μας χαρίζει οικείες μυρωδιές ξύλου, ανθών και μήλου. Το καλοκαίρι είναι χαραγμένο στο μυαλό μας με ρομαντικά ηλιοβασιλέματα στα γραφικά νησιώτικα μονοπάτια, αλλά και αλμυρά μεσημέρια παρέα με φρέσκο ψάρι και ένα τέλεια παγωμένο ροζέ ή λευκό κρασί, αλλά και ένα ελαφρά δροσισμένο κόκκινο. Η επιτυχία στον τρόπο που φερόμαστε στα summer wines, στηρίζεται σε αρκετούς παράγοντες. Από τη γνώση της απόχρωσης μέχρι τη θερμοκρασία σερβιρίσματος και το τελικό pairing, αντίστοιχα, το κλισέ "η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά" είναι γεγονός. Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, με σεβασμό πάντα στην φύση και τα γνωρίσματα κάθε κρασιού, μπορούμε να διατηρήσουμε και αυτήν την εποχή ατόφια την αισθητική και γευστική του ταυτότητα.
Εμείς συγκεντρώσαμε τα 5 golden και διαχρονικά tips, με τη βοήθεια των οποίων θα δημιουργήσουμε μια υψηλής αισθητικής wine experience κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μελετάμε το χρώμα του κρασιού
Η κεντρική απόχρωση ενός κρασιού αποκαλύπτει ολόκληρη την ιστορία οινοποίησής του. Μια αφήγηση πολύ καλά δομημένη με αρχή, μέση και τέλος. βασικό κριτήριο για να το μελετήσουμε είναι να βρισκόμαστε σε ένα σημείο με καθαρό φωτισμό. Το χρώμα του λοιπόν μας δείχνει την ηλικία του, την ποικιλία σταφυλιών, αλλά και την πυκνότητα της γεύσης του. Είναι η ταυτότητά του. Το brand name του. Κάνουμε λόγο, λοιπόν για ένα πολύ συγκεκριμένο αρωματικό προφίλ και γευστικό χαρακτήρα. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και στην ένταση αυτή της χρωματικής παλέτας, αν είναι αυξημένη, τότε μιλάμε για μια υψηλότερο ποσοστό τανινών, που μπορούν να οδηγήσουν το κρασί και σε ένα πολύ πικρό sense. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός της πολύωρης επαφής της φλούδας του σταφυλιού με τον χυμό του κατά τη διαδικασία της παραγωγής, Τότε το χρώμα γίνεται ακόμη πιο σκούρο.
Σχεδιάζουμε το κατάλληλο wine pairing
Μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, αφού πρώτα προμηθευτούμε μια κλασική βάση για το pairing, να συμβουλευτούμε έναν διαχρονικό οδηγό με κατατοπιστικές συμβουλές για την διαμόρφωση που θα ετοιμάσουμε. Συνηθίζεται στο κέντρο του all time classic wooden dish, να τοποθετούμε ένα μικρό κομψό μπολ για τις ελιές που προτιμάμε. Ακριβώς από κάτω, σε ένα μπολ πιο μικρό προσθέτουμε μια σειρά ξηρών καρπών. Και αρχίζουμε σιγά σιγά να "ντύνουμε¨ την διακόσμησή μας από μέσα προς τα έξω. Αριστερά των μπολ βάζουμε τα αλλαντικά με τις πιο ήπιες γεύσεις και δεξιά εκείνα με τα πιο βαριά και spicy flavors. Και συνεχίζουμε στο πάνω ημισφαίριο των μπολ με διαφορετικά τυριά, με προσοχή στην διαβάθμιση της υφής τους. Αριστερά τοποθετούμε τα πιο soft και δεξιά τα πιο σκληρά. Σε μερικούς κενούς χώρους μεταξύ των αλλαντικών και τυριών, μπορούμε να προσθέσουμε πίκλες, μερικά ωμά λαχανικά, όπως καρότα και φρέσκα ή ξερά φρούτα, με επικρατέστερα τα σταφύλια και τα σύκα.
Τα κατάλληλα ποτήρια
Πολλές φορές προσπερνάμε το συγκεκριμένο βήμα και είναι κρίμα γιατί μαζί χάνεται και η τελική απόλαυση και τα αρώματα του κρασιού που γευόμαστε. Για παράδειγμα για τους λευκούς και ροζέ οίνους, στους οποίους είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την φρουτένια δροσερή γεύση και ταυτόχρονα να εξισορροπήσουμε την φυσική υψηλή οξύτητα, χρειαζόμαστε ένα κλασικό κρυστάλλινο ποτήρι Riesling. Δεν ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες που ενισχύουν την εμπειρία απόλαυσης. Αν δοκιμάζουμε αρωματικά κρασιά, είναι σωστό να επιλέξουμε στενό στόμιο. Αν πάλι γευόμαστε παλαιωμένους ερυθρούς οίνους, τότε είναι καλό να επιλέξουμε τα ποτήρια με μεγάλους κάλυκες.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος
Για μια ορθή οινική καλοκαιρινή εμπειρία, το στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι οι βαθμοί ψύξης. Μιλάμε με αριθμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητο να μην ξεφεύγουν και να συντηρούνται σταθεροί. Η θερμοκρασία σερβιρίσματος πρέπει να ακολουθεί πιστά αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε κάθε είδος κρασιού. Τα ροζέ και λευκά κρασιά είναι σημαντικό να παγώνονται μεταξύ επτά και δέκα βαθμών κελσίου. Οι αφρώδεις οίνοι μεταξύ έξι και δέκα βαθμών κελσίου και τα κόκκινα μεταξύ δέκα πέντε και δέκα οχτώ βαθμών σε θερμοκρασία δωματίου, κάνοντας λόγο για ένα δροσερό δωμάτιο ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Για ένα ακόμη πιο ασφαλές αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είμαστε σε έναν ζεστό εξωτερικό χώρο, είναι καλό να διαθέτουμε ειδικές σαμπανιέρες ή ψυγειάκια κρασιού που θα διατηρήσουν τις κατάλληλες θερμοκρασίες και δεν θα απογοητεύσουν εμάς και τους καλεσμένους μας.
Στροβίλισμα και... απόλαυση
Τελευταίο στάδιο και το πιο αγαπημένο. Όμως και σε αυτό το σημείο η λεπτομέρεια και η μη βιασύνη παίζουν κρίσιμο ρόλο. Καθώς, λοιπόν, κουνάμε το ποτήρι του κρασιού, τότε όλα τα αρώματά του «μπλέκονται» μοναδικά και μας προσκαλούν να τα γευτούμε. Με έναν ομοιόμορφο και προσεχτικό τρόπο το στροβιλίζουμε στο ίδιο ύψος, χωρίς να πετάξουμε πιτσιλιές δεξιά και αριστερά. Κρατώντας το στέλεχος του ποτηριού μας, κάνουμε έναν μικρό κύκλο για πέντε με δέκα περίπου δευτερόλεπτα. Καλύτερα είναι πριν το κάνετε αυτό με κρασί να δοκιμάσετε αρκετά με νερό, ώστε να νιώσετε ακόμη πιο άνετα και να εξελιχτείτε.
Cheers!