fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Κυριακής Σαββίδου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Κυριακής Σαββίδου

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Kosmima.gr μάς μιλάει για όλα όσα ξεχωρίζει στη Θεσσαλονίκη


Μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στα Γρεβενά, να ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα αλλά για την Κυριακή Σαββίδου, τη διευθύνουσα σύμβουλο του Kosmima.gr, η Θεσσαλονίκη θα κατέχει πάντοτε την πρώτη θέση στην καρδιά της. Άλλωστε οι αναμνήσεις που έχει δημιουργήσει, αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί σ' αυτήν την πόλη είναι γεμάτες μόνο από θετικά συναισθήματα. Λατρεύει τα κοσμήματα -θα το καταλάβετε αν δείτε τις υπέροχες δημιουργίες της- αλλά και τους ανθρώπους. Αντλεί έμπνευση ακόμα και από τα πιο μικρά πράγματα της καθημερινότητας, αλλά δε μπορεί να αντισταθεί στις γυναίκες που έχουν ισχυρή προσωπικότητα. Το γεγονός ότι δε μπορεί να επισκεφθεί την αγαπημένη της πόλη αυτούς τους 6 μήνες της έχει κοστίσει, αφού όπως μάς εκμυστηρεύεται αυτό πρόκειται να είναι και το πρώτο πράγμα που θα κάνει μετά την καραντίνα. 

Ίσως και να γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη πολύ καλύτερα από έναν μόνιμο κάτοικο και γι' αυτό μας μιλάει για όλα όσα ξεχωρίζει αλλά κι εκείνα που θα ήθελε να αλλάξει σε αυτήν. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γρεβενά. Όλες μου οι αναμνήσεις είναι στα βουνά και έξω στη φύση που αγαπώ πολύ. Αυτή τη φύση αναζητώ πάντα στη πορεία της ζωής μου. Στα 18 μου μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη μου σχολή.

Η σχέση μου με την Θεσσαλονίκη είναι σαν τον πρώτο έρωτα της ζωής μου! Κρατάω τις υπέροχες αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει, πάντα είναι στην καρδιά μου και πάντα γυρίζω να δω πως εξελίσσεται!

Από μικρό παιδί λάτρευα τα κοσμήματα και τα λουλούδια. Μεγάλωσα μέσα στο κοσμηματοπωλείο των γονιών μου στα Γρεβενά όπου έπαιζα με τα κοσμήματα και έπλαθα ιστορίες με αυτά.

Οι αναμνήσεις που έχω από τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια είναι κάτι που με έχει καθορίσει. Γενικά είμαι άνθρωπος που πλάθω εικόνες στο μυαλό μου. 

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι
φυσικά η παραλία! Εκεί είναι πάντα η πρώτη βόλτα μου όταν βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Έχω περάσει άπειρα δειλινά, κοιτώντας τον ορίζοντα και τα υπέροχα χρώματα του ουρανού.

Σπούδασα
σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος στη MOKUME στη Θεσσαλονίκη, έπειτα Γεμμολογία και εκτίμηση πολύτιμων λίθων στην G.I.A στη Vicenza της Ιταλίας και μετά στο Λονδίνο συνέχισα σχέδιο και ειδικές κατασκευές πάνω στο κόσμημα στο London Guildhall University.

Ανάμεσα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιλέγω
και τις δυο πόλεις και την καθεμία για το λόγο της! Στην Αθήνα αισθάνομαι πιο δραστήρια και χαίρομαι για τις τόσες επιλογές που μου δίνει. Η Θεσσαλονίκη από την άλλη μου δίνει μια ηρεμία, που έχω συχνά ανάγκη, μια χαλαρότητα και ανεμελιά που μου θυμίζει τα χρόνια τα φοιτητικά. Είναι αυτή η αίσθηση που κάνει την ψυχή μου να γαληνεύει. Οπότε και επιδιώκω να έρχομαι πολύ συχνά εκτός των επαγγελματικών υποχρεώσεων λόγω καταστήματος.

Αντλώ έμπνευση
από τις γυναίκες με προσωπικότητα, από τη φύση και από τα ταξίδια. Μια κίνηση μιας γυναίκας ή ο τρόπος που μιλάει που ντύνεται είναι αρκετά για να γίνει η μούσα μου! Στα πρώτα μου βήματα, όταν ακόμη έκανα τα δικά μου κοσμήματα σε έναν μικρό πάγκο στο εργαστήριο μου στα Γρεβενά πάντα είχα στο μυαλό μου γυναίκες που θαύμαζα στην πόλη και έτσι και ονόμαζα και τα κοσμήματα με τα ονόματα τους.

Από τις δημιουργίες μου ξεχωρίζω τα πρώτα κοσμήματα που έφτιαξα στη σχολή της MOKUME στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τα πρώτα μου σχέδια που έπαιρναν μορφή! Τα συναισθήματα αυτά όταν κοίταξα και άγγιξα τελειωμένο το πρώτο μου κόσμημα μου έχουν μείνει χαραγμένα.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση
δεν είναι ένα αλλά όλα τα στενά δρομάκια κατεβαίνοντας για παραλία, καλοκαίρι, με τον ήχο των πουλιών όλο το απόγευμα και να συναντάω νέο κόσμο στα μπαράκια της πόλης (προ Covid εποχή).

All time classic αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη είναι
το Ολύμπιον! Από εκεί συνήθως ξεκινούσαν οι βραδιές μας! Η πλατεία Αριστοτέλους για εμένα πάντα ήταν σημείο αναφοράς και ραντεβού! Και τώρα πια το kosmima.gr !

Η καθημερινότητα μου ξεκινάει
με την τελετουργία μου η οποία περιλαμβάνει, αναπνοές, γιόγκα και dry brushing! Τελετουργία έχω και στον καφέ, όπου τον αλέθω μόνη μου και κάνω πάντα δικό μου καφέ από ποικιλίες της Cost Rica για να πάρω μαζί μου στο γραφείο. Πηγαίνω στο γραφείο μέχρι αργά το απόγευμα. Η καθημερινότητα μου πια εν καιρό Covid έχει αλλάξει πολύ και είναι πολύ πιο ήρεμη και σχεδόν κάθε μέρα είναι πάνω κάτω η ίδια με πολλά video call. Ανυπομονώ να αλλάξει όλο αυτό γρήγορα.

Οι άνθρωποι που θαυμάζω περισσότερο είναι
οι γονείς μου. Δώσανε όλο τους το είναι να αναπτύξουν την επιχείρησή τους σε δύσκολους καιρούς και ταυτόχρονα να μεγαλώσουν και εμάς! Ο πατέρας μου είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να κάνει σχέδια και όνειρα και έχει μεγάλη λαχτάρα για τη ζωή και για νέα επιχειρηματικά ανοίγματα. Η μητέρα μου από την άλλη είναι η ήρεμη δύναμη που κρατάει τις ισορροπίες.

Δεν αποχωρίζομαι ποτέ
τα κοσμήματα και τα αρώματά μου. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και αυτά που με ολοκληρώνουν πριν βγω από το σπίτι.

Το πιο δυνατό συναίσθημα για εμένα είναι
αυτό του έρωτα! Αποτελεί μία κινητήρια δύναμη που με κάνει να νιώθω πως όλα μπορώ να τα καταφέρω και όλες μου οι αισθήσεις είναι σε επαγρύπνηση.

Χαρά της ζωής σημαίνει
πολλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα μου! Η οικογένεια μου, η κολλητή μου, οι φίλοι μου, ένα ωραίο κρασί και ένα γευστικό φαγητό, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ένα ωραίο τραγούδι, ένα μαγικό ταξίδι, το κελάηδημα των πουλιών και η μυρωδιά της φύσης. Προσπαθώ να βρω χαρά σε όλα τα πράγματα για να κάνω πιο όμορφη τη ζωή μου.

Αυτό για το οποίο είμαι περήφανη είναι
η πορεία της ζωής μου και για την γυναίκα που εξελίσσομαι.

Μία από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι να πηγαίνω βόλτα στην Ακρόπολη και στην Πλάκα και να παίρνω την ενέργεια αυτού του σημείου της πόλης που μένω τα τελευταία 8 χρόνια!

Η χώρα του εξωτερικού που αγαπώ πολύ είναι η Γαλλία! Έχω πάει σε αρκετά μέρη της Γαλλίας όλα αυτά τα χρόνια και έχω λατρέψει την επαρχία της αλλά έχω μεγάλο έρωτα με το Παρίσι. Είναι η πόλη όπου αισθάνομαι σπίτι μου. Λατρεύω τη γλώσσα της, τα κρασιά της, τα φαγητά της, τα γλυκά της, την φύση και την εναλλαγή του τοπίου από μέρος σε μέρος. Αν κάποιος ξεκινήσει από τον βορρά έως τον Νότο, νομίζει ότι αλλάζει χώρα κάθε 4 ώρες.

Αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο είναι οι αγκαλιές και τα ταξίδια! Έχουμε χάσει την άνεση της πραγματικής επικοινωνίας μεταξύ μας. Έχω ανάγκη να αγκαλιάσω χωρίς φόβο και να ταξιδέψω με άνεση χωρίς φόβο και περιορισμούς!

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις τελειώσει η καραντίνα είναι να μπω στην πρώτη πρωινή πτήση της Aegean και να ανέβω στη Θεσσαλονίκη. Μου έχει λείψει παρά πολύ! Αυτή η εποχή αποτελεί τη μεγαλύτερη διάρκεια απουσίας μου.

Μέσα στην περίοδο της καραντίνας έμαθα να φροντίζω και να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου! Είναι μια περίοδος μεγάλης εσωτερικής διαδρομής που με οδήγησε σε πολλές συνειδητοποιήσεις, σε μεγάλες αλλαγές και πολλές εναλλαγές συναισθημάτων.

Το πιο τρελό μου όνειρο είναι να αποκτήσω ένα château στη Προβηγκία της Γαλλίας με πολύ μεγάλο κήπο με πολλά λουλούδια και δέντρα!

Η πανδημία μου έμαθε να μην κάνω μακρινά μελλοντικά σχέδια αλλά να παραδίδομαι στην ροή των πραγμάτων. Όταν θα δω τη νέα πραγματικότητα, όταν όλο αυτό θα τελειώσει, τότε θα επαναπροσδιορίσω τα δεδομένα και θα μπορώ πια να κάνω νέα σχέδια με νέες συντεταγμένες.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη είναι η Νέα παραλία! Μου δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα κάθε φορά που την περπατάω! Είναι το σημείο όπου καθαρίζω, ονειρεύομαι και κάνω σχέδια για το μέλλον.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι το roof garden του Electra Palace με την υπέροχη θέα του.

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί πια με ηρεμεί και με βγάζει από το άγχος της καθημερινότητας. Μου αρέσει για τον ήχο των πουλιών από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, για τους ζεστούς ανθρώπους της, για την ενέργεια των νέων ανθρώπων που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να σπουδάσουν και να περάσουν ξένοιαστη φοιτητική ζωή!

Αλλά με ενοχλεί γιατί έχει παρά πολύ υγρασία. Είναι κάτι που δεν μπόρεσα να συνηθίσω ποτέ.

Αν θα άλλαζα κάτι στη Θεσσαλονίκη θα ήταν να έβαζα περισσότερο πράσινο μέσα στην πόλη, να γινόταν πιο φιλική σε ανθρώπους με αναπηρία και θα έκανα περισσότερα πάρκα και παιδικές χαρές.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο εξωστρεφή.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις, αυτές θα ήταν ερωτική, ατμοσφαιρική και πρωτοπόρα!