Η βόλτα σε έναν βοτανικό κήπο αποκτά έναν πρωτότυπο χαρακτήρα. Τεχνολογία και σύγχρονη τέχνη γίνονται "ένα", προσκαλώντας κάθε επισκέπτη σε μια διαφορετική εμπειρία περιήγησης. Η παγκόσμια έκθεση "Seeing the Invisible" έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για να θυμίσει σε όλους μας την δύναμη και τις ποικίλες μορφές της δημιουργικής φαντασίας με την ισχυρή συμμαχία της επαυξημένης πραγματικότητας. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η χώρα μας συμμετέχει μέσω του Εθνικού Κήπου στην καλλιτεχνική διοργάνωση.
Το exhibition "Seeing the Invisible" ξεκίνησε το 2021, με την πρωτοβουλία του Βοτανικού Κήπου της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με το Outset Contemporary Art Fund, έχοντας την υποστήριξη του Jerusalem Foundation. Η πρώτη του σεζόν έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα σε δώδεκα διαφορετικούς κήπους στον κόσμο. Φέτος, άνοιξε τις πόρτες της σε νέους συνεργαζόμενους κήπους οχτώ χωρών. Στην Ελλάδα, είχε τα εγκαίνιά της το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Παρόλο που το concept είναι κοινό σε όλες τις χώρες, προσαρμόζεται στο πλαίσιο και το μοναδικό περιβάλλον καθενός από τα συμμετέχοντα gardens.
"Phygital": Το ψηφιακό μονοπάτι της τέχνης
Σημαντική προϋπόθεση για την απόλαυση των έργων αποτελεί η αξιοποίηση της ομώνυμης εφαρμογής για τάμπλετ και κινητά που διαθέτουν 4G, η οποία αναπτύχθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο project. Τοποθετώντας τις digital εμπειρίες μέσα σε βοτανικούς κήπους, χωρίς να διαταράσσονται οι διατηρητέοι χώροι και συντηρώντας το αποτύπωμα άνθρακα στο ελάχιστο, η έκθεση πραγματεύεται θέματα που αφορούν τη φύση, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα και διερευνά τα όρια και τις συνδέσεις μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και φύσης. Τόσο ζοφερό όσο και ελπιδοφόρο, κάθε έργο τέχνης προσφέρει μια μοναδική προοπτική σε αυτά τα άλυτα ζητήματα, δημιουργώντας χώρους προβληματισμού, εμπειρίας και περισυλλογής για τους θεατές.
Τα έργα ζωντανεύουν και ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα διάδραση με τον χρήστη - επισκέπτη. Ο ίδιος έχει την μοναδική ευκαιρία να βιώσει τον τρόπο, με τον οποίο η δική του φυσική παρουσία επηρεάζει το έκθεμα και αλλάζει την πορεία του, διερευνώντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ του "αντικειμένου τέχνης" και του εαυτού. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πράξη ο ορισμός του "phygital", συνδυάζοντας σε αρμονία την φυσική τοποθεσία με την ψηφιακή εμπειρία. Έτσι, όλοι οι θεατές έχουν την δυνατότητα να αναλογιστούν τις σύγχρονες έννοιες που σχετίζονται με τον τόπο και τον μη τόπο, το φυσικό και το ψηφιακό πεδίο. Οι καλλιτεχνικές πρακτικές συνεχίζουν να ανοίγουν το δρόμο της ένωσης του φυσικού και κατασκευασμένου χώρου, με αποδέκτες όλους εμάς.
Σήμερα, καθώς τα ερωτήματα που σχετίζονται με το φυσικό και το ψηφιακό πεδίο βρίσκονται στον πυρήνα της ύπαρξής μας, γίνονται αναπόφευκτο μέρος της καλλιτεχνικής συζήτησης και βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της έκθεσης.
Info: Εθνικός Κήπος, Λεωφ. Βασιλίσσης Ἀμαλίας 1, Αθήνα.
H έκθεση ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ωράριο λειτουργίας: 10:30 έως το δειλινό.