Η Χειρουργική αποτελεί ένα ταχέως εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης, με τη Ρομποτική Χειρουργική να αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη. Η τεχνολογία αρχικά αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη NASA, το 2000, με σκοπό την εξ αποστάσεως και με ασφάλεια πραγματοποίηση χειρουργείων σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Πλέον, αυτή η επαναστατική τεχνολογία έχει μετεξελιχθεί, βελτιστοποιηθεί και βρίσκεται εδώ και χρόνια στην υπηρεσία της γυναίκας στην Ελλάδα.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ρομποτικού χειρουργείου;
Ο χειρουργός σε αυτού του είδους το χειρουργείο ελέγχει ρομποτικούς βραχίονες, με τους οποίους πραγματοποιεί την επέμβαση μέσω πέντε οπών 8 χιλιοστών. Μάλιστα, έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω χειριστηρίων, τα οποία -σε αντίθεση με τα συμβατικά ενδοσκοπικά εργαλεία- μεταφράζουν άμεσα τις κινήσεις των χεριών του σε αντίστοιχες των ρομποτικών βραχιόνων. Σε συνδυασμό με την ειδική κονσόλα τρισδιάστατης απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, η συνολική διάταξη εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο των χειρισμών, ακρίβεια κινήσεων, αυξημένη δεξιότητα και τελικά ένα εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τεχνικής;
Η Ρομποτική Χειρουργική, μέσω των ανωτέρω δυνατοτήτων, προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πολύπλοκων επεμβάσεων με ασφάλεια σε πολλούς ασθενείς και πολλαπλές παθολογικές καταστάσεις, όπως παχυσαρκία, χρόνιες νόσοι, αναιμία, κληρονομικές παθήσεις κ.λπ., ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές, την απώλεια αίματος, τη διάρκεια του χειρουργείου και τον κίνδυνο μετατροπής του σε ανοιχτό χειρουργείο. Επιπρόσθετα, η Ρομποτική Χειρουργική επιτρέπει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες ανατομικά περιοχές, εξασφαλίζοντας πληρέστερη θεραπεία με περισσότερη ασφάλεια. Τέλος, εξαιτίας της ευκρινέστερης απεικόνισης και ελέγχου, μειώνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί, εξασφαλίζοντας λιγότερους τραυματισμούς και επιπλοκές, ελαχιστοποίηση φλεγμονών και συμφύσεων και ταχύτερη ανάρρωση.
Ποιες είναι οι κύριες εφαρμογές της στη Γυναικολογική Χειρουργική;
Αξιοποιώντας τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας, η επιστημονική μας ομάδα με τη χρήση του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος 4ης γενιάς (Da Vinci X) προσφέρει ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις σε πλήθος συχνών γυναικολογικών παθήσεων, ιδιαίτερα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Υπογονιμότητα: Σε γυναικολογικές παθήσεις, όπως ινομυώματα, συμφύσεις, σαλπιγγικές παθήσεις κ.λπ., οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη φυσική σύλληψη και τις θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η ρομποτική τεχνολογία εξασφαλίζει την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.
• Ενδομητρίωση: Επιτρέπει ασφαλή και πλήρη εξαίρεση των εστιών της νόσου ακόμη και από δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές. Η εξειδίκευση της ομάδας μας στην ενδομητρίωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι μας ανέθεσαν την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του επιστημονικού συγγράμματος “Endometriosis”, CRC Press, London, 2022.
• Ινομυώματα μήτρας: Προσφέρει μία ασφαλή και αξιόπιστη θεραπεία σε συνδυασμό με άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.
• Πρόπτωση (κήλη) πυελικών οργάνων (μήτρας, ουροδόχου κύστης και εντέρου): Η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.
• Γυναικολογική Ογκολογία: Σε επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικολογικής κακοήθειας, προσφέρει άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα μείωση επιπλοκών, απώλειας αίματος και της πιθανότητας μετατροπής της επέμβασης σε ανοιχτό χειρουργείο.
Ευχαριστούμε τον Dr. Ηλία Τσάκο ΜD, BSCCP, DFFP, FRCOG, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγο, Μέλος του Βρετανικού Κολεγίου Γυναικολόγων, Πιστοποιημένο στη Ρομποτική Γυναικολογική Χειρουργική (SERGS), Επιστημονικό Υπεύθυνο Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», Θεσσαλονίκη, Επιστημονικό Υπεύθυνο EmbryoClinic IVF, για τις πληροφορίες.