Είναι αλήθεια ότι όταν συζητάμε για θέματα άγχους, η αντίληψη του καθενός μας είναι διαφορετική. Μερικοί από εμάς μπορεί να αισθάνονται σταθερά στρες, ενώ σε όλους μπορεί να προκαλείται σε συγκεκριμένες περιστάσεις της ζωής τους. Εάν από την άλλη πλευρά ανήκετε στους «δυσεύρετους» που ζουν απαλλαγμένοι από κάθε είδους αγχώδη διαταραχή, τότε σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας, βλέποντάς το ως μια πραγματική δύναμη.
Επειδή όμως, όλοι κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα και να ανακαλύψουμε τους τρόπους που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.
1. Ύπνος
Ο ύπνος είναι το καλύτερο και λιγότερο ακριβό «φάρμακο» για το άγχος. Ωστόσο είναι αλήθεια πως αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτόν. Ο κιρκάδιος ρυθμός μας - που είναι ο κύκλος ύπνου κι εγρήγορσης, καθορίζεται από το φως.
Εάν εργάζεστε σε έναν κακά φωτισμένο χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά παρακολουθείτε το Netflix σε ένα tablet στο κρεβάτι το βράδυ, τότε σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσετε τη «στρατηγική» σας, αφού αυτή η εναλλαγή μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες.
Do: Αφήστε το κινητό σας εκτός κρεβατοκάμαρας πριν κοιμηθείτε και φυσικά μην κοιτάτε οποιαδήποτε οθόνη με blue light που μπορεί να εμποδίσει την πραγματική χαλάρωσή σας. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε σίγουρα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά που προστατεύουν από το περίφημο μπλε φως.
2. Μαγνήσιο
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μαγνήσιο βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, αλλά και στις ημικρανίες, στους πονοκεφάλους, στην αϋπνία, στην καρδιαγγειακή υγεία και τη δυσκοιλιότητα ενώ μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μυϊκή ένταση και κράμπες. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι αρκετά συναρπαστικό!
Do: Συνηθίζεται, τα άτομα με άγχος να λαμβάνουν περίπου 400 έως 600 χιλιοστόγραμμα γλυκινικού μαγνησίου πριν τον ύπνο.
3. Blood Sugar
Η θεραπεία του άγχους ξεκινά με το σάκχαρο του αίματος. Αν δεν έχετε τραφεί σωστά και το σάκχαρό σας πέφτει, τότε το σώμα σας «χτυπά» τον συναγερμό που το κάνει να εκκρίνει κορτιζόλη -την ορμόνη του στρες- καθώς και αδρεναλίνη. Αυτό είναι που δίνει εντολή στο συκώτι να διασπάσει την αποθηκευμένη ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου, απελευθερώνοντας γλυκόζη (ζάχαρη) πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία σώζει τη ζωή μας αλλά ωστόσο πιέζει το σώμα να περνά από μια ολοκληρωμένη απόκριση στρες, η οποία είναι συνώνυμη με το άγχος ή ακόμα και τον πανικό.
Do: Πώς θα το αποφύγετε; Η οριστική λύση είναι η πλήρης μετάβαση σε μια δίαιτα ολικής άλεσης με άφθονα υγιεινά λιπαρά, καλές πρωτεΐνες, λαχανικά και υδατάνθρακες από αμυλούχα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες και όχι από επεξεργασμένα σάκχαρα και δημητριακά. Πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα όσον αφορά το άγχος όταν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα και κόκκινο κρέας.
Εάν δεν πρόκειται να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας, υπάρχει επίσης μια λύση: Καταναλώνετε μια κουταλιά λάδι καρύδας ή βούτυρο αμυγδάλου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να την/το πάρετε μόλις ξυπνήσετε και πριν πάτε για ύπνο, αλλά και κάθε τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Καφεΐνη
Ξέρετε πού οδηγεί συνήθως αυτό. Πρέπει να μιλήσουμε για τη σχέση καφεΐνης και άγχους. Ο καφές είναι το αγαπημένο «τελετουργικό» όλων. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε πάντα είναι ότι η καφεΐνη είναι ένα αγχογονικό «φάρμακο», που σημαίνει ότι προκαλεί στρες. Για οποιονδήποτε παλεύει με αυτό και ειδικά για όσους καταναλώνουν φάρμακα για την αϋπνία, είναι σημαντικό να αποφεύγουν την καφεΐνη, αφού είναι αυτή που τελικά τους κρατάει τεχνητά ξύπνιους.
Do: Εάν πίνετε καφέ και παλεύετε με το άγχος, αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωσή του.
5. Διαλογισμός
Meditation: Κάντε το! Και χαμηλώστε τα στάνταρ σας γι' αυτόν. Απομυθοποιήστε τον. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας. Κανείς δεν μπορεί. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Απλώς προσπαθήστε το και στη συνέχεια επιβραβεύεστε τον εαυτό σας.
Do: Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας αφορά απλώς την εξάσκηση επιτηδευμένης επίγνωσης της παρούσας στιγμής. Όταν το μυαλό σας περιπλανιέται - ακόμα και κατά τη διάρκειά του - αυτό δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Αλλά ότι σας έχει δοθεί μια ευκαιρία να προσπαθήσετε και πάλι την επόμενη φορά. Επαναφέρετε απαλά το μυαλό σας στην παρούσα στιγμή. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, είναι σαν να εξασκείτε τους μυς του εγκεφάλου σας. Τον δυναμώνετε σιγά σιγά.
6. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας (Όρος γνωστός και ως self-compassion)
Υπάρχει μια πραγματική κρίση μεταξύ των γυναικών. Είναι δύσκολο για πολλές από εμάς να πιστέψουμε πως είμαστε εξίσου άξιες με όλους τους άλλους - ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Δεχόμαστε τρομερές πιέσεις σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Δεν είναι περίεργο που τόσο συχνά νιώθουμε ότι υστερούμε.
Do: Θα ήταν καλό να έχουμε λιγότερες προσδοκίες κάποιες φορές. Να αισθανόμαστε αρκετά δυνατές για να θέτουμε υγιή όρια στο όνομα του "self-love". Aλλά το πιο σημαντικό: Θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι να αγκαλιάσουν την ακόλουθη ιδέα:
«Έκανα το καλύτερο δυνατό και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω. Αρκετά.»
7. Exercise
Η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά γιατρικά αντιμετώπισης του άγχους. Ωστόσο, για κάποιους από εμάς η γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει επίσης στρες. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επιλέξετε σωστά το είδος που σας ταιριάζει και σας κάνει να αισθάνεστε πραγματικά
Do: Αφήστε όλες τις ιδέες για το ποια άσκηση είναι καλύτερη και απλώς «ακούστε» τι ελκύει το σώμα σας. Μερικές φορές θέλετε να κάνετε HIIT και μερικές φορές θέλετε να κάνετε yoga. It's ok!