fbpixel

Search icon
Search
Red Light Therapy: Έχει πράγματι οφέλη για την επιδερμίδα η viral θεραπεία με κόκκινο φως;
FACE & BODY

Red Light Therapy: Έχει πράγματι οφέλη για την επιδερμίδα η viral θεραπεία με κόκκινο φως;

Μάθετε πώς λειτουργεί κι αν τελικά είναι ασφαλής


Το Red Light Therapy (θεραπεία με κόκκινο φως) είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιεί το κόκκινο φως, δηλαδή φως χαμηλής έντασης και συγκεκριμένου μήκους κύματος, για να ενισχύσει την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας και των ιστών. Χρησιμοποιείται ευρέως στον χώρο της αισθητικής και της δερματολογίας για τη βελτίωση διαφόρων δερματικών προβλημάτων κι έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ενώ τη βλέπουμε συχνά στο Instagram και στο TikTok.

Πώς ακριβώς, όμως, λειτουργεί το Red Light Therapy; Έχει πραγματικά οφέλη για την επιδερμίδα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε

peakme-redlighttherapypanelrd1000-4-c2ed4c1e-280c-4eba-b1f6-68b75cc7947c.webp

Το κόκκινο φως χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, συνήθως μεταξύ 600 και 700 νανόμετρων (nm), τα οποία είναι ικανά να διεισδύσουν στην επιδερμίδα και στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτή η διείσδυση διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων και κυρίως των μιτοχονδρίων, τα οποία λειτουργούν ως «σταθμοί ενέργειας» για τα κύτταρα. Μέσω αυτής της διέγερσης, το κόκκινο φως βοηθά τα κύτταρα να παράγουν περισσότερο ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη), μια ουσία που ενισχύει την κυτταρική ενέργεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του δέρματος και της εμφάνισής του.

Η θεραπεία αυτή διαρκεί λίγα λεπτά και μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, το σώμα ή ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα οφέλη της θεραπείας με κόκκινο φως στην επιδερμίδα

shutterstock-2497603165.jpg

Το Red Light Therapy έχει πολλαπλά οφέλη για την επιδερμίδα, καθιστώντας το ιδανικό για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την υφή και την εμφάνιση του δέρματός τους. Ακολουθούν μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρει:

1. Μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών

Το κόκκινο φως διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου κι ελαστίνης, δύο πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική παραγωγή αυτών των ουσιών μειώνεται, οδηγώντας στην εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Μέσω της αύξησης του κολλαγόνου, το κόκκινο φως μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και να ενισχύσει το σφρίγος του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο νεανικό.

2. Βελτίωση της υφής και της όψης της επιδερμίδας

Το κόκκινο φως μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση της υφής της επιδερμίδας και να βελτιώσει τον χρωματικό τόνο, μειώνοντας την εμφάνιση σκοτεινών κηλίδων και δυσχρωμιών. Αυτό το όφελος προκύπτει από την ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης και της παραγωγής υγιών κυττάρων, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των ατελειών.

shutterstock-2448083913.jpg


3.
 Καταπολέμηση της ακμής

Το red light έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους ακμής. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του δέρματος και στη μείωση της ερυθρότητας. Επίσης, το κόκκινο φως συμβάλλει στην επούλωση και την αναγέννηση των ιστών, μειώνοντας τα σημάδια της ακμής και τις ουλές.

4. Επούλωση πληγών και μείωση των ουλών

Εκτός από την ακμή, το κόκκινο φως μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και πληγών, διότι ενισχύει την κυτταρική αναγέννηση. Αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους αντιμετωπίζουν ουλές και άλλες βλάβες του δέρματος, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση της επιδερμίδας.

5. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Κι όμως, η θεραπεία αυτή μπορεί να ενισχύσει την τοπική κυκλοφορία του αίματος, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη οξυγόνωση και θρέψη των κυττάρων του δέρματος. Με την αυξημένη αιμάτωση, το δέρμα αποκτά πιο λαμπερή και υγιή όψη, καθώς τα κύτταρα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

shutterstock-2339132905.jpg

Είναι τελικά μια ασφαλής θεραπεία;

Γενικότερα, θεωρείται ασφαλής, καθώς δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία ή άλλες επιβλαβείς ουσίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν αρνητικά στο δέρμα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει πάντα να πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση ειδικών, ιδίως για άτομα με δερματικές παθήσεις ή ευαισθησίες. Επίσης, η θεραπεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τον συνιστώμενο χρόνο, καθώς η υπερέκθεση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή δυσφορία.