fbpixel

Search icon
Search
Red Flags: Αν ο σύντροφος σας έχει πει κάτι από αυτά, ίσως πρέπει να χωρίσετε
PSYCHOLOGY

Red Flags: Αν ο σύντροφος σας έχει πει κάτι από αυτά, ίσως πρέπει να χωρίσετε


Από την εξωτερική πλευρά, είναι συχνά εύκολο να εντοπίσει κανείς πότε ήρθε η ώρα για ένα ζευγάρι να χωρίσει, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο όταν βρίσκεσαι μέσα στη σχέση. Κάθε μια θα έχει καλές και κακές μέρες, οπότε είναι εύκολο να παρακάμψετε τις μικρές διαφωνίες ή τα κακά σχόλια ενός συντρόφου, ειδικά αν γρήγορα ακολουθούνται από μια χαρούμενη, ευδιάθετη στιγμή.

Τα πράγματα μπορούν επίσης να μπερδευτούν αν ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγξει ή να σας χειραγωγήσει. Σε αυτό το σημείο, ακόμη και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια σχέση μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται φυσιολογικά χάρη σε πράγματα όπως το gaslighting

Mόλις μάθετε πώς να εντοπίζετε τα red flags, συμπεριλαμβανομένων των τύπων πραγμάτων που λένε οι τοξικοί σύντροφοι, γίνεται όλο και πιο εύκολο να καταλάβετε πότε μια σχέση δεν είναι πλέον ευνοϊκή.

1. Είναι αγενείς με τους ξένους

Ενώ μπορεί να είναι πολύ καλός μαζί σας, ο τρόπος με τον οποίο ο σύντροφός σας μιλάει στους άλλους είναι ένα σημάδι του πραγματικού του χαρακτήρα και μπορεί να στραφεί προς εσάς στο μέλλον.

2. Ή με τα μέλη της οικογένειας τους

Αν και κάθε οικογένεια δικαιούται να διαφωνεί περιστασιακά, προσέξτε αν ο σύντροφός σας είναι κακός, απαιτητικός ή αγενής με τους συγγενείς του όλη την ώρα. 

3. Σας απαγορεύουν να ακολουθήσετε κάποιο πλάνο σας

Ακόμα κι αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως κάτι που κάνουν με αγάπη και φροντίδα, δεν είναι ποτέ εντάξει για έναν σύντροφο να σας εμποδίζει να πάτε κάπου. 

shutterstock-288970127.jpg


4. Προσπαθούν να ελέγξουν τον τρόπο σκέψης σας

Στην πραγματικότητα, το να λέτε στον σύντροφό σας τι να σκέφτεται είναι μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί χειριστικοί άνθρωποι και μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί από φαινομενικά αθώα σχόλια σε πλήρη έλεγχο.

5. ...Και τη συμπεριφορά σας

Ένας καλός σύντροφος δεν θα σας κάνει ποτέ να αισθάνεστε άσχημα επειδή είστε ο εαυτός σας. Δεν θα σας πει να σταματήσετε να μιλάτε, δεν θα ισχυριστεί ότι είστε "ενοχλητικές" ή "υπερβολικές". Γι' αυτό να έχετε το νου σας για τέτοιου είδους υποτιμητικά σχόλια.

6. Σχολιάζουν συνέχεια την εμφάνισή σας

Αν ο σύντροφός σας δεν μπορεί να σταματήσει να σχολιάζει τα μαλλιά ή το μακιγιάζ σας, το σώμα σας ή το τι φοράτε, θεωρήστε το ως άλλη μια κόκκινη σημαία.

7. Κατευθύνουν τον θυμό τους σε εσάς

Όλοι επιτρέπεται να έχουν έντονα συναισθήματα - να κλαίνε, να φωνάζουν, να ξεσπούν κ.λπ. Αλλά ο σύντροφός σας δεν πρέπει ποτέ να κατευθύνει το θυμό του σε εσάς, να ξεσπά πάνω σας ή να σας κάνει να αισθάνεστε φοβισμένοι όταν εκνευρίζεται.

shutterstock-2355864167.jpg

8. Ισχυρίζονται ότι "για όλα φταίτε εσείς"

Δώστε προσοχή αν ο σύντροφός σας συμπεριφέρεται σαν να προκαλείτε εσείς όλα τα προβλήματα στη σχέση σας, διότι, πρώτον, τα προβλήματα δεν είναι ποτέ λάθος μόνο ενός ατόμου και, δεύτερον, αυτή είναι μια τοξική και άδικη νοοτροπία.

9. "Έχουν πολλά στο πιάτο τους αυτή τη στιγμή"

Όταν κάποιος δεν θέλει να δεσμευτεί, συχνά λέει ότι είναι πολύ απασχολημένος για μια σχέση - και αυτό δεν πειράζει. Αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την τοξικότητα όσο με την αναντιστοιχία των στόχων, γι' αυτό πάντα να τους παίρνετε στα σοβαρά.

10. Αρνούνται να συζητήσουν για το μέλλον

Αν βγαίνετε για αρκετό καιρό και αποφεύγουν να μιλήσουν για οτιδήποτε σχετικά με το μέλλον, όπως για παράδειγμα τον προγραμματισμό των διακοπών σας, πρόκειται για ένα ακόμα red flag. 

11. Απειλούν ότι θα φύγουν

Αν θυμώνει και απειλεί να χωρίσει κατά τη διάρκεια ενός καυγά, ίσως μπορέσετε να το ξεπεράσετε. Αλλά αν το λέει με ευκολία κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν, λάβετε το υπόψη σας.

12. Ισχυρίζονται ότι δεν έχετε φίλους

Αν ο σύντροφoς σας κοροϊδεύει συνεχώς τους φίλους σας, ισχυριζόμενος ότι δεν έχετε φίλους ή λέγοντας ότι οι δικοί σας δεν είναι "αρκετά καλοί για εσάς", μην το παραβλέπετε. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του να σας κάνει να απομακρυνθείτε από τους άλλους, ώστε να εξαρτάστε περισσότερο από τη σχέση σας.