fbpixel

Search icon
Search
Ghostlighting: H ανησυχητική νέα dating τάση που όλοι πρέπει να προσέξουμε
LIFE & CAREER

Ghostlighting: H ανησυχητική νέα dating τάση που όλοι πρέπει να προσέξουμε

Όταν το ghosting συναντά το gaslighting


Αν έχετε πέσει ποτέ θύμα ghosting, θα ξέρετε πόσο εξοργιστικό (και λυπηρό) μπορεί να είναι. Αλλά τώρα υπάρχει μια άλλη τοξική τάση στον κόσμο των σχέσεων που πρέπει να αντιμετωπίσετε: το ghostlighting, το οποίο συνδυάζει το ghosting με τον χειραγωγικό μεγάλο αδελφό του... το gaslighting.

Στον πυρήνα του, το ghostlighting είναι εμβληματικό μιας εποχής όπου η ευκολία ξεπερνά τη δέσμευση. Ουσιαστικά, αποτελεί πάντρεμα του ghosting, μιας πράξης συναισθηματικής απόσυρσης, και του gaslighting, της τέχνης να σπέρνεις σπόρους αμφιβολίας. Όταν κάποιος κάνει ghostlights, δεν φεύγει απλώς από τη ζωή σας χωρίς προειδοποίηση, αλλά και πλέκει έναν ιστό εξαπάτησης κατά την επιστροφή του, κάνοντάς σας να αμφισβητήσετε την ίδια τη δομή της σχέσης σας.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το λεξικό των ραντεβού, το "gaslighting" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πράξη της ψυχολογικής χειραγώγησης προκειμένου να ελέγξει και να παραπλανήσει κάποιον σε μια σχέση, ενώ το "ghosting" είναι όταν κάποιος διακόπτει απροσδόκητα κάθε επικοινωνία μέσα σε μια σχέση, προκαλώντας στο άλλο άτομο να αισθάνεται ότι δεν είναι σεβαστό και ότι έχει χρησιμοποιηθεί. 

Το "Ghostlighting" συνδυάζει τους δύο τοξικούς όρους σε μια πανίσχυρη ανησυχητική νέα τάση

Έχετε πέσει θύμα του ghostlighting;

Αν το άτομο με το οποίο βγαίνετε ξαφνικά σταματήσει να σας μιλάει, να απαντά στα μηνύματά σας ή να σας συναντά για ραντεβού, είναι φυσικό να θέλετε να το ρωτήσετε γιατί - αλλά αν οι απαντήσεις του (αν υπάρχουν) προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη σε εσάς ή να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε κάνει λάθος, μπορεί να είστε ghostlighted.

Συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με το ghosting. Για παράδειγμα, το "Γεια σου, όλα καλά, φαίνεσαι απόμακρος;" μπορεί να απαντηθεί με το "Λοιπόν, νόμιζα ότι δεν έδειχνες να ενδιαφέρεσαι αρκετά για μένα". Έτσι, οι ενέργειές τους είναι πλέον δικό σας λάθος.

shutterstock-1776103529.jpg

Πώς να εντοπίσετε τα σημάδια του ghostlighting

Το πιο συνηθισμένο σημάδι είναι η αφήγηση που θα αρχίσουν να δημιουργούν. Συχνά ένας ghostlighter σε μια ρομαντική σχέση θα σας χειραγωγήσει για να σας κάνει να πιστέψετε ότι παρουσιάζετε μια υπερβολικά απαιτητική ατμόσφαιρα και τελικά είστε υπεύθυνοι για την απώθησή του. Σοκαριστικό είναι ότι θα δημιουργήσουν ένα σενάριο που θα αποφεύγει να παραδεχτεί οποιαδήποτε παρανομία από μέρους τους. Άλλες συμπεριφορές με κόκκινη σημαία περιλαμβάνουν το να τους πιάσετε σε ένα ψέμα ή να παρατηρήσετε χειριστική συμπεριφορά σε άλλους τομείς της ζωής που προκαλεί σύγχυση ή εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι σαφές ότι δεν δείχνουν καμία φροντίδα ή συνείδηση στις πράξεις τους, γεγονός που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι αυτό το μοτίβο επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως η ερωτική τους ζωή. Τα ανάμεικτα σήματα από νωρίς στη σχέση σας, ειδικά αν τα σήματα αυτά σας κάνουν να νιώθετε σύγχυση ή να αμφισβητείτε τη δική σας λογική, είναι μια άλλη "κόκκινη σημαία".


Περαιτέρω προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε όταν πρόκειται για ghostlighting:

    • Κάρτα του θύματος: Συχνά παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως το θύμα, αναφέροντας ως αιτίες παρελθοντικά τραύματα ή τρέχουσες πιέσεις, αποσπώντας την προσοχή από τη συμπεριφορά τους.
    • Συναισθηματική απομάκρυνση: Ακόμα και όταν σας ξαναμιλούν, υπάρχει ένα συναισθηματικό χάσμα. Η επιστροφή τους μοιάζει επιφανειακή, κενή από γνήσια μεταμέλεια ή κατανόηση.
    • Επιλεκτική μνήμη: Μπορεί να προσποιούνται ότι ξεχνούν κοινές στιγμές ή εμπειρίες κατά τη διάρκεια της απουσίας τους, υπονοώντας ότι αυτές δεν συνέβησαν ποτέ ή δεν ήταν σημαντικές.

    Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι χειραγωγείστε συναισθηματικά από έναν ghostlighter - ίσως χρησιμοποιώντας ενοχές ή κολακεία για να προσπαθήσει να σας πείσει για την πλευρά του.

    Γιατί κάποιος να ασκήσει το ghostlighting;

    Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτή η τοξική τάση των ραντεβού είναι μία από τις πολλές συνέπειες του ολοένα και περισσότερο διαδικτυακού κόσμου στον οποίο ζούμε. Με τις εφαρμογές, τις εκδηλώσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να ασχοληθείτε με εκατοντάδες ανθρώπους ταυτόχρονα και απλά να τους εναλλάσσετε και να τους αφήνετε όπως θέλετε. Οι οθόνες μας συχνά από-ανθρωποποιούν τις αλληλεπιδράσεις. Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι στην άλλη άκρη υπάρχει ένας πραγματικός άνθρωπος με συναισθήματα. Επιπλέον,  ζούμε σε έναν κόσμο φευγαλέων ιστοριών Snapchat και 24ωρων αναρτήσεων στο Instagram. Αυτός ο εφήμερος χαρακτήρας μπορεί, δυστυχώς, να μεταφερθεί και στις σχέσεις μας.

    Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι το ghostlighting μπορεί να είναι σημάδι φόβου ευπάθειας του άλλου ατόμου. Η δέσμευση απαιτεί ευαλωτότητα. Το Ghostlighting επιτρέπει στα άτομα να ξεφύγουν από το βάρος του συναισθηματικού βάθους, επιλέγοντας αντ' αυτού την επιφανειακότητα. 

    shutterstock-2230304605.jpg

    Πώς να αντιδράσετε αν κάποιος σας ασκεί ghostlighting;

    Τελικά, αν κάποιος σας φέρεται με αυτόν τον τρόπο και δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις πράξεις του ή να αναλάβει την ευθύνη, είναι μάλλον καλύτερο να τερματίσετε τη σχέση αυτή και να αναζητήσετε αλλού την ευτυχία -και να θυμάστε, δεν φταίτε εσείς.

    Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ghostlighting έχει να κάνει περισσότερο με την αδυναμία του ατόμου να χειριστεί γνήσιες συναισθηματικές συνδέσεις παρά με οποιεσδήποτε ελλείψεις εκ μέρους σας

    • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοεκτίμησή σας: Μην αφήνετε τις πράξεις κάποιου άλλου να υπαγορεύουν την αυτοεκτίμησή σας. Είναι εντάξει να επιδιώξετε ένα όμορφο τέλος, αλλά να ξέρετε πότε να δώσετε προτεραιότητα στη συναισθηματική σας ευημερία και να προχωρήσετε παρακάτω.
    • Αναζητήστε υποστήριξη: Μιλήστε με φίλους ή επαγγελματίες. Συχνά μια εξωτερική οπτική μπορεί να προσφέρει σαφήνεια σε συναισθηματικά ταραγμένες στιγμές.
    • Θέστε σαφή όρια: Αν κάποιος ξαναμπεί στη ζωή σας, είναι ζωτικής σημασίας να θέσετε όρια. Μπείτε σε ανοιχτό διάλογο για τα συναισθήματά σας και επιδιώξτε την αναγνώριση των περασμένων πράξεων. Στον ψηφιακό λαβύρινθο του σύγχρονου dating, το ghostlighting είναι μόνο μία από τις πολλές παγίδες. Αν και πρόκειται για ένα εκνευριστικό φαινόμενο, η ενημέρωση και η προσήλωση στην αυτοεκτίμηση μπορεί να χρησιμεύσει ως πυξίδα σας. Να θυμάστε, στην εποχή των φευγαλέων αλληλεπιδράσεων, η γνήσια σύνδεση παραμένει ανεκτίμητη.