fbpixel

Search icon
Search
Recipes Lovers: Το κουνουπίδι όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει
TASTE

Recipes Lovers: Το κουνουπίδι όπως δεν το έχετε ξαναδοκιμάσει

4 πεντανόστιμες συνταγές για όλα τα γούστα


Τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο του καθημερινού μας διατροφολογίου, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Για την εποχή που διανύουμε ένα από τα πιο διάσημα είναι το κουνουπίδι. Ανήκει στην κατηγορία με τα πιο διαδεδομένα λαχανικά της Μεσογείου ενώ στην Ελλάδα το προτιμούμε πολύ συχνά. Τα οφέλη του είναι πολλά, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C κι έχει αντικαρκινική δράση. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος ενώ παράλληλα προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια και εντερικές διαταραχές αλλά διατηρεί και τη χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα. Plus, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και συνίσταται για τα άτομα που κάνουν δίαιτα, διότι παρέχει το αίσθημα του κορεσμού. Παρόλα αυτά για πολλούς η μυρωδιά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του είναι απωθητική κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το έχουν εκτός της διατροφής τους. 

Εμείς βρήκαμε τις πιο ανατρεπτικές και νόστιμες συνταγές που σίγουρα δε θα μπορείτε να αντισταθείτε. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τες!

Πίτσα από κουνουπίδι 

recipe-main-pizza-me-vasi-kounoupidi-site.jpg

Υλικά 

  • 2 κουνουπίδια, μέτρια
  • 1 αβγό, μέτριο, ελαφρώς χτυπημένο
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κάρι

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • φύλλα βασιλικού
  • φύλλα θυμαριού
  • 3 κ.σ. σπιτική κέτσαπ
  • 1/2 κ.γ. σάλτσα worcestershire, προαιρετικά
  • 3 κ.σ. βρόμη, χωρίς γλουτένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη, προαιρετικά
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • ρόκα

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να μοιάζει το κουνουπίδι με κόκκους ρυζιού. Αν το πολυμηχάνημα μας δεν είναι πολύ μεγάλο βάζουμε τα μπουκετάκια σε δόσεις. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να βράσει. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι με τουλουπάνι και πιέζουμε με τα χέρια μας το τουλουπάνι ώστε να στραγγίξουμε εντελώς τα υγρά του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ το στραγγιστό πλέον κουνουπίδι, το αβγό, το κατσικίσιο τυρί σε κομμάτια, τη ρίγανη, το αλάτι και το κάρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και σχηματίζουμε μία στρογγυλή βάση πίτσας 25 εκ. πιέζοντας με τα χέρια μας (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τσέρκι σαν οδηγό στο άνοιγμα της ζύμης για καλύτερο αποτέλεσμα). Αφήνουμε, αν θέλουμε, μεγαλύτερο πάχος στην άκρη του ζυμαριού για επιπλέον κρούστα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μόνο του το ζυμάρι μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί και αρχίζουμε να στήνουμε την πίτσα μας με γέμιση της αρεσκείας μας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και με ένα πιρούνι «σπάμε» τα μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Εάν δεν έχουμε φρέσκα μπορούμε να βάλουμε και αποξηραμένα. Προσθέτουμε μέσα στο μπολ τα μυρωδικά, την κέτσαπ, τη βρόμη, αλάτι, πιπέρι, τη σάλτσα worcesterhire, το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε την παρμεζάνα προαιρετικά. Αλείφουμε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της βάσης με ένα κουτάλι. Κόβουμε το κατσικίσιο τυρί και τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια, και τα απλώνουμε πάνω από τη βάση της πίτσας. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και σερβίρουμε τη πίτσα μαζί με τη ρόκα.

Συνταγή Άκης Πετρετζίκης 

Κουνουπίδι αλά πολίτα 

kounoupidi-ala-polita-1-1200x800.jpg


Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, σε φέτες
  • 2 καρότα, σε φέτες
  • 300 γρ. αρακά φρέσκο ή κατ/νο
  • 2 πατάτες, σε μεγάλους κύβους
  • 1 κουνουπίδι, τις φλορέτες
  • 3 κ.σ. ζωμός λαχανικών
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 700 ml ζεστό νερό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε περίπου 50 ml ελαιόλαδο. Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά και τις πατάτες και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις φλορέτες κουνουπιδιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών και σοτάρουμε απαλά όλα τα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Περιχύνουμε με το ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά. Μισοκαλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 6-8 λεπτά για να δέσει η σάλτσα. Σε μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιών. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το υγρό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας ζωηρά. Ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και την ανακινούμε απαλά για να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού και 50 ml ωμό ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντάς το με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή Madame Ginger 

Αλμυρά soft cookies από κουνουπίδι

almyra-malaka-biskota-768x645-2.jpg

Υλικά 

  • 500 γραμ. κουνουπίδι
  • 200 γραμ. μπρόκολο
  • 2 πρέζες αποξηραμένο σκόρδο
  • 160 γραμ. τριμμένο τυρί havarti
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. γεμάτες σχοινόπρασο
  • 1 κ.γ
  • πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα αλέθουμε λίγο στο μπλέντερ να γίνει σαν ρύζι. Βάζουμε σε μπολ τα αλεσμένα, ψιλοκομμένα λαχανικά και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 4 λεπτά στο δυνατό. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το μείγμα σε καθαρή πετσέτα και την στρίβουμε. Πιέζουμε να φύγουν όλα τα υγρά. Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ για τα αλμυρά soft cookies. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τα αυγά, το σχοινόπρασο, λίγο αλάτι και το κορν φλάουρ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να γίνουν ζύμη που πλάθεται. Αν χρειάζεται λίγο έξτρα κορν φλάουρ, πασπαλίζετε λίγο ώστε να ενωθεί σε ζύμη το μείγμα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα. Πλάθουμε 8 μεγάλα μπισκότα. Τα ακουμπάμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί τα μπισκότα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C στο αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20’ να ροδίσουν οι άκρες τους. Αφήνουμε να σταθούν στο ταψί για 10’. Μετά τα σερβίρουμε ζεστά και λαχταριστά ή τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί ώστε να παραμείνουν μαλακά και να μην ξεραθούν. Τα ψημένα μαλακά αλμυρά μπισκότα με τυρί διατηρούνται στην κατάψυξη, καλά σκεπασμένα για 3 μήνες. Τα απολαμβάνουμε σαν σνακ ή με σούπες και σαλάτες.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Κουνουπίδι ογκραντέν 

shutterstock-1183271908.jpg

Υλικά 

  • 1 κουνουπίδι, μεγάλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 1 μισή κούπα γάλα, ζεστό
  • 90 γρ. περίπου κεφαλοτύρι, γλυκό
  • 4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Μισή κούπα κρέμα γάλακτος
  • Λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε φούντες. Το πλένουμε και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό, για 7 με 8 λεπτά.Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Στην συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα μικρή και σοτάρουμε μέσα το αλεύρι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα κι ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, ώσπου να επιτύχουμε μια λεία πηχτή μπεσαμέλ. Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το ανακατεύουμε. Τέλος, το αδειάζουμε στο πυρέξ και το ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180ο C. Το σερβίρουμε ζεστό. Την αρωματίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.Έπειτα την κατεβάζουμε από την από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και το κρεμμύδι. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή και προσθέτουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.