fbpixel

Search icon
Search
Πώς να προστατευτείτε από το blue light τώρα που περνάμε περισσότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη
HEALTH

Πώς να προστατευτείτε από το blue light τώρα που περνάμε περισσότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη

Περιορίστε την ακτινοβολία που «απειλεί» το δέρμα & τα μάτια σας


Αυτήν την εποχή που οι περισσότεροι εργαζόμαστε από το σπίτι, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φτάσει στα ύψη είναι λογικό να περνάμε αμέτρητες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Ακόμα και αν έχουμε τελειώσει τη δουλειά μας, συνηθίζουμε να έχουμε συνεχώς το smartphone μπροστά από τα μάτια μας ή να παρακολουθούμε διάφορα προγράμματα στην τηλεόραση. Δυστυχώς, όσο ευχάριστο κι επιτακτικό είναι, έρευνες έχουν αποδείξει πως η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών έχουν τον τρόπο να επηρεάζουν αρνητικά τόσο το μάτια όσο και το δέρμα μας, κάτι που μπορούμε να περιορίσουμε χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας όσα μας βοηθούν να εργαστούμε και όχι μόνο, καθώς άλλωστε κάτι τέτοιο είναι αδύνατο πλέον.

Ακολουθώντας τους παρακάτω φυσικούς & πολύ απλούς τρόπους, μπορείτε να προστατευτείτε όσο είναι εφικτό από το blue light που «απειλεί» έμμεσα την υγεία σας!

Διαμορφώστε εκ νέου το σημείο όπου εργάζεστε

woman-computer-table-work.jpg

Καλό είναι να ξεκινήσετε από τα βασικά που ίσως δεν είχατε λάβει υπόψη σας μέχρι πρότινος. Με σκοπό να προστατέψετε περισσότερο τα μάτια σας χωρίς να τα κουράζετε σε υπερβολικό βαθμό, τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε κάποιο σημείο του σπιτιού που να μην είναι μπροστά από τοίχο, επιτρέποντας έτσι το φως και άλλες πληροφορίες να βρίσκονται τριγύρω σας, χωρίς να «απορροφάται» το βλέμμα σας αποκλειστικά από τα χρώματα της οθόνης. Επίσης, όταν εργάζεστε τις ώρες που ο ήλιος πέφτει, μην ξεχνάτε να ανάβετε οποιαδήποτε πηγή φωτός εκτός του υπολογιστή, ακριβώς για τον ίδιο λόγο με πριν. Extra tip: Για να είστε 100% σίγουροι πως έχετε δημιουργήσει τη σωστή office area, τεντώστε το χέρι σας μπροστά από την οθόνη και φροντίστε να μην την αγγίζετε από το σημείο που κάθεστε. Χρειάζεται περίπου ένα μέτρο απόσταση μεταξύ ματιών και οθόνης.

Πραγματοποιήστε μικρά & συχνά διαλείμματα

woman-on-laptop-freelance-writer.jpg

Ίσως αυτός να είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκουράσετε τα μάτια σας! Όσο πιεστική κι αν είναι η δουλειά που έχετε να φέρετε εις πέρας, πάντα υπάρχει χρόνος για μικρά και συχνά διαλείμματα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Ακόμα κι αν νιώθετε πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, μισή ώρα διακοπής θα σας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια κι έμπνευση για να συνεχίσετε τη δουλειά σας. Extra tip: Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αφήστε για λίγο πίσω σας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και αφιερώστε χρόνο σε εσάς, τρώγοντας ή πίνοντας κάτι, πηγαίνοντας για περπάτημα ή απλώς χαλαρώνοντας στον καναπέ σας.

Χρησιμοποιείστε handsfree

1-CwLTc.jpg

Σίγουρα, ακόμα κι εκτός γραφείου, τα τηλέφωνα θα χτυπούν διαρκώς, οπότε να μια ακόμα πηγή ακτινοβολίας. Προκειμένου να προστατευτείτε, πείτε «ναι» στη χρήση των handsfree ή earpods για να μιλήσετε με τους συνεργάτες σας, καθώς τα ενσύρματα εξαρτήματα αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα ακτινοβολίας που λαμβάνετε από το κινητό σας κατά 8 με 22 φορές. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την ανοιχτή ακρόαση. Extra tip: Παραμένοντας στις κινητές συμβουλές, πατήστε on στην υπηρεσία "Night Shift" για να κάνετε τα χρώματα της οθόνης σας πιο θερμά, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την εκπομπή του blue light.

Κοιμηθείτε καλύτερα

dv1dbwcelxruiwrdwslvg763zhgu1njbmkc4ogdbhjewpcvmzhb93sgkbrynbwjd.jpg

Άλλος ένας λόγος για να βάλετε τον σωστό ύπνο στην καθημερινότητά σας! Όταν έρχεται η να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας και οποιαδήποτε άλλη συσκευή, κάντε ένας ντους, φορέστε ό,τι πιο άνετο υπάρχει στην ντουλάπα σας και χαλαρώστε στο κρεβάτι σας μέχρι να σας πάρει ο ύπνος. Έτσι, θα ξεκουραστείτε τόσο εσείς όσο και τα μάτια σας που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη έπειτα από μια απαιτητική και γεμάτη ακτινοβολία ημέρα. Extra tip: Για να έχετε τον σωστό ύπνο με το μέρος σας, πληροφορηθείτε πως η ικανοποιητική χρονική επάρκεια αυτού έγκειται σε 6-8 ώρες, χωρίς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.