Οι ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, τα βρεγμένα μαγιό, τα εφαρμοστά ρούχα, οι συχνές επισκέψεις στις πισίνες της πόλης και στις παραλίες, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη μυκήτων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δυσάρεστοι αυτοί επισκέπτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην επεκταθούν και σε άλλα μέρη του σώματος θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Πρόκειται για συνηθισμένες δερματικές λοιμώξεις, οι οποίες εμφανίζονται στο σώμα με τη δημιουργία κηλίδων σε διάφορα σημεία. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε διακοπές σε κάποιο νησί ή απομακρυσμένη περιοχή και δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε γιατρό, μπορείτε κάλλιστα να τις αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους.
Πρόληψη
- Η καλή υγιεινή με καθημερινό πλύσιμο και συχνή αλλαγή καθαρών και σιδερωμένων ρούχων και εσωρούχων είναι σημαντική.
- Απαραίτητη είναι επίσης, η καλή υγιεινή των ποδιών: να πλένετε καθημερινά τα πόδια σας με σαπούνι και νερό, να τα στεγνώνετε προσεκτικά, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα και να αλλάζετε συχνά παπούτσια, για να μειώνετε την υγρασία και να εμποδίζετε τους μύκητες να αναπτυχθούν.
- Επιπλέον, δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ αν τα πόδια σας ιδρώνουν πάρα πολύ, καλό είναι να φοράτε κάλτσες και το καλοκαίρι. Αρκεί να τις αλλάζετε μέσα στην ημέρα.
- Να αλλάζετε μαγιό. Μην το αφήνετε να στεγνώσει πάνω σας. Η υγρασία του σε συνδυασμό με τη ζέστη του περιβάλλοντος ενισχύει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
- Μην κάθεστε απευθείας στην άμμο. Εάν δεν έχετε ξαπλώστρα, απλώστε κάτω μία ψάθα και μία πετσέτα, προσέχοντας να παραμείνουν καθαρές.
Μύκητες στα πόδια
Η μυκητίαση αυτή, γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή», εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα. Μοιάζει με ένα δερματικό εξάνθημα, ενώ συχνά παρατηρείται κοκκίνισμα, έντονη φαγούρα και συχνά μία δυσάρεστη οσμή. Οφείλεται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στην υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στη θάλασσα ή την πισίνα. Για να τους αντιμετωπίσετε, σε μία λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε δυο κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10 λεπτά. Επαναλάβετε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Eναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες έλαιο tea tree, το οποίο περιέχει τερπένια (κατηγορία υδρογονανθράκων), που βοηθούν με τα εξανθήματα.
Αδύναμα νύχια
Eμφανίζονται στα νύχια τόσο των χεριών όσο και των ποδιών. Σχετικά με τα συμπτώματα, τα νύχια γίνονται πιο αδύναμα, ενώ εάν αμελήσετε το πρόβλημα, ενδέχεται να αποκτήσουν ένα κίτρινο ή καφέ χρώμα. Συνήθως, εμφανίζονται στην επιφάνειά τους άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτήν συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες. Aν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάχτυλα, ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματος. Μπορείτε να κάνετε ελαφρά περάσματα στα νύχια με ένα πινέλο, στο οποίο θα έχετε ρίξει 2-3 σταγόνες έλαιο tea tree. Επίσης, μην παραλείπετε να πλένετε συχνά τα χέρια και τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα.
Λευκά σημάδια στο στόμα
Πρόκειται για τα αντιαισθητικά λευκά στίγματα, που μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή στο εσωτερικό του στόματός σας. Συγκεκριμένα, το στόμα αποκτά μια λευκή επίστρωση, κάτω από την οποία υπάρχει μια διάφανη κόκκινη βλεννογόνος. H δημιουργία τους οφείλεται στην εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού, στον διαβήτη, σε ορμονικές διαταραχές, που δημιουργούνται σε περίοδο εγκυμοσύνης, στη λήψη αντισυλληπτικών, αντιβιοτικών ή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, στο κάπνισμα και στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Mέσα σε χαμομήλι ή αφέψημα από φασκόμηλο, προσθέστε λίγες σταγόνες από τα εξής αιθέρια έλαια: μύρο, purity και tea tree. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με βάμμα καλέντουλας. Eπαναλάβετε 3-4 φορές μέσα στην ημέρα. Aν, βέβαια, υπάρχει έντονος ερεθισμός, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.