fbpixel

Search icon
Search
Πρήζονται τα πόδια σας από τη ζέστη; Ένας ειδικός εξηγεί γιατί και πώς να το σταματήσετε
WELLNESS

Πρήζονται τα πόδια σας από τη ζέστη; Ένας ειδικός εξηγεί γιατί και πώς να το σταματήσετε

Αναζητήστε τη λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες το συγκεκριμένο διάστημα


Δεν είναι πάντα ένα #hot girl summer όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός - και το πρήξιμο των ποδιών είναι μόνο μία από τις εκνευριστικές παρενέργειες του καύσωνα, που σιγά σιγά εμφανίζεται τη συγκεκριμένη εποχή στην Ελλάδα και όχι μόνο. Παρόλα αυτά, εμείς, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι αν τα πόδια σας επηρεάζονται από τη ζέστη, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε - αλλά υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε γι' αυτό. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πρησμένα και «βαριά» πόδια είναι πολύ ενοχλητικά, ειδικά κατά τη διάρκεια των μηνών που τα shorts και τα mini dresses βγαίνουν στο προσκήνιο. Οπότε αναζητούμε τρόπους για να τα καταπολεμήσουμε, 

Αν λοιπόν, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα πόδια σας πρήζονται στη ζέστη, η Dr. Deborah Lee του Dr Fox Online Pharmacy τα εξηγεί όλα. Ουσιαστικά, το πρήξιμο των ποδιών συμβαίνει επειδή το σώμα μας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μας για να τη διατηρήσει σε ασφαλές επίπεδο.

Γιατί πρήζονται τα πόδια στη ζέστη;

shutterstock-644359795.jpg

«Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανθρώπου να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος μεταξύ 36,1 και 37,2 βαθμών Κελσίου», λέει η Dr. Lee. «Για να γίνει αυτό, το σώμα διαθέτει τους δικούς του θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται αυτόματα ανάλογα με τις ανάγκες.»

«Σε μια ζεστή μέρα για παράδειγμα, το σώμα πρέπει να αποτρέψει την υπερθέρμανσή του. Το αίμα εκτρέπεται από τον πυρήνα - την καρδιά, τους πνεύμονες και την κοιλιά - προς την περιφέρεια - τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο. Τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πλησιέστερα στην επιφάνεια του δέρματος διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και, ως εκ τούτου, επιτρέποντας τη θερμότητα να απομακρύνεται από το σώμα.»

Ο λόγος για το πρήξιμο των ποδιών; 

shutterstock-627544934.jpg

Η ίδια προσθέτει: «Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, τείνουν να παρουσιάζουν διαρροή, επιτρέποντας στο πλάσμα να περάσει στους ιστούς, ιδίως σε περιοχές που εξαρτώνται από τη βαρύτητα, όπως τα πόδια και οι αστράγαλοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στη ζέστη, τα πόδια και οι αστράγαλοί σας μπορεί να φαίνονται κόκκινα, πρησμένα και να τα αισθάνεστε ζεστά. Αυτό το "πλάσμα" ονομάζεται επίσης ιστικό υγρό και ο ιατρικός όρος για τα πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους είναι "οίδημα"».

Είναι κάποιοι άνθρωποι πιο επιρρεπείς στα παραπάνω; 

shutterstock-727374685.jpg

Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ορισμένες παθήσεις μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρήξιμο κατά τη διάρκεια του θερμού καιρού. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο πρήξιμο των ποδιών τους στη ζέστη λόγω προϋπαρχουσών παθήσεων, όπως η φλεβική ανεπάρκεια, το λεμφοίδημα ή λόγω ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνουν. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να κυκλοφορεί σωστά τα υγρά, καθιστώντας τα πόδια πιο επιρρεπή στο πρήξιμο.

Τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω; 

shutterstock-1663406899.jpg

1) Μείνετε όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένοι, ειδικά με νερό και αποφύγετε οποιαδήποτε ποτά που μπορεί να αυξήσουν την αφυδάτωση, όπως το αλκοόλ ή εκείνα που περιέχουν καφεΐνη. Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση νερού στο σώμα. Προσπαθήστε να κινείστε όσο το δυνατόν συχνότερα με ήπια άσκηση, όπως ένας σύντομος περίπατος. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και θα ενθαρρύνει την τόνωση του λεμφικού συστήματος, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των υγρών και μειώνοντας το πρήξιμο στα πόδια

2) Επίσης, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε να ανυψώσετε τα πόδια σας για λίγο, αν το πρήξιμο δεν υποχωρεί. Το περιττό υγρό έλκεται προς τα κάτω από τη βαρύτητα και τείνει να συσσωρεύεται στα πόδια και τους αστραγάλους. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τα πόδια σας πάνω από την καρδιά σας, ξαπλώνοντας και στηρίζοντάς τα σε μερικά μαξιλάρια ή σε ένα στήριγμα ποδιών.

3) Και όπως πάντα με ζεστό καιρό - μην περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο και αναζητήστε τη σκιά όσο περισσότερο μπορείτε. Σε εσωτερικούς χώρους, ο κλιματισμός είναι φίλος σας! Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλά ζεστά μπάνια ή ντους- προτιμήστε το χλιαρό ή και κρύο νερό.