Ακούμε συχνά να γίνεται λόγος για τους ανοιχτούς λογαριασμούς, που δεν πρέπει να αφήνουμε πίσω μας ή που πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε για να μη μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά μας. Τι ακριβώς είναι οι ανοιχτοί λογαριασμοί; Πρόκειται για μισοτελειωμένες υποθέσεις του παρελθόντος που επηρεάζουν τη ζωή μας στο «εδώ και τώρα» και ενίοτε στο μέλλον.
Περιλαμβάνουν σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα και μας αφήνουν με μία διάχυτη αίσθηση δυσφορίας και απόγνωσης. Με άλλα λόγια δε νιώθουμε καλά όταν έχουμε έναν «ανοιχτό λογαριασμό» και πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει και πως ό,τι κι αν κάνουμε δεν θα οδηγήσει πουθενά.
Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» περιλαμβάνουν εμάς και τουλάχιστον έναν ακόμη άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμασταν κάποτε ή μοιραζόμαστε ακόμη μία σχέση. Ενδέχεται, επίσης, να πρόκειται για ένα γεγονός, που συνέβη στη ζωή μας και επηρέασε την μετέπειτα πορεία μας.
Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα «ανοιχτών λογαριασμών» και είμαι σίγουρη ότι αν ανατρέξετε στην προσωπική σας ιστορία θα βρείτε τους δικούς σας «ανοιχτούς λογαριασμούς».
- κάποιος πέθανε και δεν προλάβαμε να του πούμε όλα όσα θέλαμε
- κάποιος μας εγκαταλείπει και εμείς δεν μαθαίνουμε ποτέ το γιατί
- κάποιος μας εγκαταλείπει με πολύ άσχημο και απότομο τρόπο και εμείς δεν έχουμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε
- μία φιλία διαλύεται χωρίς να δοθούν ποτέ οι απαραίτητες εξηγήσεις
- κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και έχουν μείνει μέσα μας αρνητικά συναισθήματα και η ανάγκη να τον εκδικηθούμε
- κάποιος μας κακοποίησε στο παρελθόν και εμείς θέλουμε να τον συγχωρήσουμε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας
- ο σύντροφός μας συνάπτει μία σχέση με ένα άλλο πρόσωπο, εμείς το μαθαίνουμε και αν και αποφασίζουμε να μείνουμε μαζί, υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα και δυσάρεστα συναισθήματα μεταξύ μας
- μία ασθένεια εμφανίζεται στη ζωή μας, φέρνει αλλαγές και ανατροπές και εμείς δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε τις απώλειες και τα νέα δεδομένα
Τα συναισθήματα, που συνοδεύουν συνήθως έναν «ανοιχτό λογαριασμό», είναι τα ακόλουθα:
- θυμός
- απογοήτευση
- φόβος
- άγχος
- οργή
- επιθυμία για εκδίκηση
- επιθυμία για συγχώρεση
- ενοχές
- θλίψη
- αίσθηση αδιέξοδου
Γιατί όμως ένας «ανοιχτός λογαριασμός» μας επηρεάζει στο «εδώ και τώρα» της ζωής μας; Καταρχήν η συναισθηματική μας κατάσταση είναι τόσο φορτισμένη, που μας εμποδίζει στο να πάρουμε τις καλύτερες, για εμάς, αποφάσεις και να απολαύσουμε όλα όσα κάνουμε ή σκοπεύουμε να κάνουμε. Με άλλα λόγια, η ενέργεια και η σκέψη μας είναι περισσότερο στον «ανοιχτό λογαριασμό» και στο πώς θα τον διαχειριστούμε παρά σε οτιδήποτε άλλο συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί στη ζωή μας.
Κατά δεύτερο λόγο, η σχέση, που μας συνδέει με έναν άνθρωπο, είναι στενή και οι επαφές μας αναπόφευκτες. Εάν υπάρχει κάποιος «ανοιχτός λογαριασμός» μεταξύ μας, τότε η αρμονική και προς κοινό όφελος συνύπαρξη των δύο πλευρών είναι πολύ δύσκολη. Ένας «ανοιχτός λογαριασμός», επίσης, μας αποθαρρύνει και μας επηρεάζει με τέτοιον τρόπο, που δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Με άλλα λόγια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι σε κάθε νέα προσπάθεια θα συναντάμε την σκιά του «ανοιχτού λογαριασμού», που δεν θα μας επιτρέπει να είμαστε ξέγνοιαστοι, λειτουργικοί ή ευτυχισμένοι.
Τέλος ένας «ανοιχτός λογαριασμός» επηρεάζει με τρόπο αρνητικό ή μη διευκολυντικό τη σχέση μας με άλλα πρόσωπα. Για παράδειγμα ένας γιος, που έχει προβλήματα στη σχέση του με τον πατέρα του, αποφεύγει τις επισκέψεις στο πατρικό του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η σχέση του και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φορά που αφήνουμε έναν ή περισσότερους ανοιχτούς λογαριασμούς στη ζωή μας επιλέγουμε να κρατάμε κάτι, που αργά ή γρήγορα θα το συναντήσουμε και θα σκοντάψουμε πάνω του με κυριότερη συνέπεια να μην προχωράμε όπως εμείς θέλουμε και όπως μας αξίζει.
Info:
Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ το πέμπτο της με τίτλο “Και τώρα οι τρεις μας” πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2019, από τις εκδόσεις University Studio Press.
Facebook: Neli Byzantiadou, Instagram: neli_byzantiadou