fbpixel

Search icon
Search
Φυτικές ίνες: Oι επιπτώσεις αν δεν προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα
HEALTH

Φυτικές ίνες: Oι επιπτώσεις αν δεν προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα

Τα προειδοποιητικά σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή τους


Η ύπαρξη των φυτικών ινών στα καθημερινά μας γεύματα αποτελεί ένα συστατικό άκρως απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού μας. Για να διατηρείται, λοιπόν, σε άριστα επίπεδα χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουμε όλων των ειδών τα στοιχεία, λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες προσφέρουν απίστευτα οφέλη, αφού σύμφωνα και με τους ειδικούς θεωρούνται σημαντικές για την καλή πέψη, διατηρούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας υγιή, ενώ παράλληλα αντιδρούν θετικά και σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όπως αυτές του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και διατηρούν και τα επιτρεπτά επίπεδα της χοληστερόλης. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να «αποθηκεύουμε» την ποσότητα που απαιτείται, όμως τι συμβαίνει όταν αυτό δεν γίνεται; Το σώμα μας μάς στέλνει πάντοτε σημάδια για να καταλάβουμε πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και θα πρέπει να το ελέγξουμε.

Γενικά, τις φυτικές ίνες θα τις βρείτε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οφείλουμε να αποκτάμε τουλάχιστον 25-35 γραμμάρια την μέρα, ειδάλλως εάν αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια, θα αντιμετωπίσετε επιπτώσεις. Μην αμελείτε οτιδήποτε σας φαίνεται ανησυχητικό και δώστε βάση στις σωστές διατροφικές αρχές.

Δεν γνωρίζετε εάν διαθέτετε έλλειψη φυτικών ινών;

Διαβάστε παρακάτω τα 4 πράγματα που συμβαίνουν σε αυτήν την περίπτωση και ανακαλύψτε το!

Κόπωση - απουσία ενέργειας

Στην περίπτωση που έρχεστε αντιμέτωποι με αδικαιολόγητες διαταραχές στην διάθεσή σας, δηλαδή νιώθετε υποτονικοί και επιθυμείτε να ξαπλώνετε όλη μέρα, είναι πολύ πιθανόν μια αιτία να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχετε τα επιθυμητά ποσοστά φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να σπάσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες σταδιακά. Έτσι, κατά την διάρκεια της πέψης, χάρη σ αυτές επιβραδύνεται η απελευθέρωση των θρεπτικών ουσιών, γεγονός που καθιστά πιο αργή την απελευθέρωση μορίων σακχάρου από τους υδατάνθρακες που τρώμε.

shutterstock-596648285.jpg

Προσοχή στις τιμές της χοληστερόλης

Σαφώς δεν θα πρέπει να αμελούμε τις γενικές εξετάσεις αίματος ανά εξάμηνο, ώστε να έχουμε επίγνωση του οργανισμού μας και να προλαβαίνουμε το οτιδήποτε μπορεί να προκύψει. Έτσι, λοιπόν, εάν ανακαλύψετε πως τα επίπεδα της χοληστερόλης σας έχουν αυξηθεί παραπάνω από τις φυσιολογικές τιμές που ορίζονται αποτελεί ένα σημάδι, το οποίο προκλήθηκε από την μη κατανάλωση ινών, οι οποίες ως γνωστόν την μειώνουν. Βάσει μελετών επισημαίνεται πως τα ακριβή οφέλη τους που προσφέρουν στον άνθρωπο είναι να ενεργοποιούν την καλή χοληστερόλη, δηλαδή να αυξάνονται τα επίπεδα της HDL, μειώνοντας παράλληλα τα τριγλυκερίδια. 

Υψηλή πίεση

Όπως προαναφέρθηκε, οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν ενεργό ρόλο ως προς τα τριγλυκερίδια και την χοληστερόλη, τα οποία συνδέονται άμεσα και με την υγεία της καρδιάς. Επομένως, η αύξηση τους παραμονεύει κινδύνους και στην λειτουργία της αρτηριακής πίεσης, κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί με το να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα φρούτα και λαχανικά.

Αυξημένη όρεξη

Ένα καλό που μας προσφέρουν οι φυτικές ίνες είναι ότι μας δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα κορεσμού, οπότε μέσα στην μέρα αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι και δεν καταφεύγουμε σε συχνά και ανούσια τσιμπολογήματα. Λόγω το ότι δεν διασπώνται και καθυστερούν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα, υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος ώστε το έντερό μας να απορροφήσει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Γι αυτό δημιουργήστε γεύματα πλούσια από αυτές και θα δείτε πως θα καταφέρετε να διατηρήσετε σταθερά γεύματα.

shutterstock-528120484.jpg

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η απουσία τους αποτυπώνεται και στις δυσλειτουργίες του εντέρου και έτσι το άτομο αντιμετωπίζει θέματα με την επίσκεψή του στην τουαλέτα. Αυτό το ζήτημα δεν θα πρέπει να το προσπερνάτε και να ντρέπεστε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, καθώς αν το αμελήσετε μετά προβαίνει σε δυσχερείς επιπτώσεις. Η δυσκοιλιότητα απαιτεί πρόσληψη αρκετών ινών, καθώς και νερού και θα νιώσετε σύντομα καλύτερα.