fbpixel

Search icon
Search
Εσάς ποια είναι η σχέση σας με τη ζυγαριά και πώς θα την αλλάξετε μια για πάντα;
WELLNESS

Εσάς ποια είναι η σχέση σας με τη ζυγαριά και πώς θα την αλλάξετε μια για πάντα;

Μύθοι και αλήθειες γύρω από αυτό το κομμάτι που χρειάζεται να γνωρίζουμε


Ένα μείζον θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι άλλο από το σωματικό βάρος. Δυστυχώς, εξακολουθεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία του ανθρώπου, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εξωτερική εμφάνιση, την οποία όλοι θέλουν να βελτιώσουν. Άλλοι στοχεύουν στην αύξηση των κιλών, ενώ άλλοι εστιάζουν στο πώς θα χάσουν το περιττό βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις, το πιο δύσκολο κομμάτι έρχεται τη στιγμή που χρειάζεται να ανεβούμε πάνω στη ζυγαριά.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό;

Οι λόγοι που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να τη χρησιμοποιούν είναι ακριβώς, όπως προαναφέρθηκε, λόγω των συναισθημάτων τους. Γνωρίζουμε πως είναι ένα ιδιαίτερο λεπτό ζήτημα, το οποίο χρήζει προσεκτική διαχείριση, πόσο μάλλον σε άτομα που ταλανίζονται υπερβολικά έως ότου πετύχουν τον σκοπό τους. Έτσι, λοιπόν, όταν ξεκινάνε την «πρέπουσα» διατροφή ή επιδιώκουν να προσπαθήσουν μόνοι τους, νιώθουν πως σε περίπτωση «αποτυχίας» θα εγκαταλείψουν τις δυνάμεις τους. Προτού, ανέβουν να ζυγιστούν, όλα όσα επικρατούν στο μυαλό τους είναι αρνητικές σκέψεις. Θεωρούν πως το αποτέλεσμα που θα δείξει, θα σηματοδοτήσει και την μετέπειτα πορεία τους.

87c20039-27c1-4966-8a8e-99bcf9140c0b.jpeg


Είναι απόλυτα κατανοητό να έχετε άγχος μέχρι ένα σημείο. Αυτό, όμως, που οφείλουμε να θυμόμαστε σε κάθε θέμα που προκύπτει είναι πως η υπομονή είναι αρετή. Κάθε αρχή και δύσκολη... Εάν παλεύετε για το καλό σας και όχι για το τι θα λένε οι άλλοι, τότε θα πρέπει να διατηρείτε την αισιοδοξία σας και να συνεχίσετε τον στόχο σας μέχρι να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε.

Τα κιλά δεν ορίζουν το ποιοι είστε. Το σημαντικό είναι τα προσέχουμε, ώστε να μη μας προκαλέσουν κάποιο πιθανό θέμα υγείας. Από εκεί και πέρα, ας συμφιλιωθούμε πως η ζυγαριά αποτυπώνει απλά έναν αριθμό. Υπάρχουν, βέβαια και πολλές πληροφορίες γύρω από αυτό το κομμάτι, οι οποίες δεν αληθεύουν πάντοτε. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε και εσείς μια δυσκολία στο ζύγισμα, τότε ενημερωθείτε κατάλληλα.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε!

Το καθαρό βάρος εμφανίζεται το πρωί

Εάν ζυγιστούμε μέσα σε μια μέρα τρεις διαφορετικές στιγμές -πρωί, μεσημέρι, βράδυ-, θα διαπιστώσουμε πως τα κιλά μας διαφοροποιούνται. Σίγουρα, δε θα υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, αλλά δεν θα μπορείτε να αντιληφθείτε τι πραγματικά ισχύει. Για να μάθετε το καθαρός σας βάρος, τότε σύμφωνα και με τους ειδικούς θα πρέπει να ζυγιστείτε το πρωί που ξυπνάτε, αφού έχετε επισκεφθεί το μπάνιο.

shutterstock-461066953.jpg

Δεν είναι υποχρεωτικό να ζυγιζόμαστε χωρίς τα ρούχα

Αναρωτιόμαστε εάν το αποτέλεσμα που εμφανίζεται θα είναι το ίδιο και στην περίπτωση που ανέβουμε πάνω γυμνοί. Γι' αυτό και πολλοί υποστηρίζουν να μην ζυγίζεστε ντυμένοι, ώστε να έχετε πλήρης επίγνωση. Η απάντηση είναι πως δε χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να αφοσιωνόμαστε τόσο στο τι θα δείξει. Άλλωστε, σύμφωνα με μια έρευνα του Grand Forks USDA που μελέτησε το παρών θέμα, απέδειξε πως η διαφορά βρίσκεται σε κάτι γραμμάρια και συνήθως στους άνδρες μπορεί να φτάσει μέχρι και στο ένα κιλό. Επομένως, μην πανικοβάλλεστε άδικα.

Πρέπει να ζυγιζόμαστε καθημερινά

Επισημαίνεται πως ειδικά όταν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να ελέγχουμε διαρκώς το βάρος μας. Αυτό σαφώς δεν υφίσταται. Από μέρα σε μέρα, ο οργανισμός δεν θα εμφανίζει μεγάλη αλλαγή στα κιλά, γεγονός που σίγουρα θα σας απογοητεύσει. Η ιδανική επιλογή είναι η διατήρηση μιας υγιής σχέσης με τη ζυγαριά. Συγκεκριμένα, συνιστάται να την αξιοποιείτε μια φορά τη βδομάδα, κατά προτίμηση την Τετάρτη, επειδή βρίσκεται στα μέσα και είναι πιο εύκολο να δείτε πραγματικά σε ποιο σημείο βρίσκεστε.

shutterstock-1515767813.jpg

Δε θα πρέπει να ζυγίζεστε τις ημέρες που είστε αδιάθετες

Δεν είναι μύθος, καθώς οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά πως το σώμα μας δύο με εφτά μέρες τον μήνα επηρεάζεται από τις ορμόνες. Έτσι, λοιπόν, για εκείνο το διάστημα αποχωριστείτε την έως ότου επανέλθετε, καθώς το βάρος δε θα είναι το αληθές.

Η ζυγαριά πρέπει να βρίσκεται πάνω σε λεία επιφάνεια

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της, που ενδεχομένως να παραμελούσατε είναι η θέση της μέσα στο σπίτι. Προκειμένου να βγει το σωστό αποτέλεσμα, θα πρέπει να την τοποθετήσετε στο πλακάκι ή στο ξύλο. Διαφορετικά, πόσο μάλλον εάν τη χρησιμοποιείτε, ενώ βρίσκεται επάνω σε κάποιο χαλί, το σίγουρο είναι πως δε θα αναγράψει το ακριβές βάρος.

diaita.jpg

Ζυγίζεστε μετά τη γυμναστική

Συνηθίζετε να βασίζεστε και να ικανοποιείστε με τα κιλά που διαγράφονται μετά από την προπόνησή σας, πιστεύοντας πως λειτουργεί αποδοτικά. Μάθετε πως ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης έντονων ασκήσεων μπορεί να χάσει έως κι ένα λίτρο νερού, δηλαδή ιδρώτα, που αυτό θα αποδοθεί στη ζυγαριά σε περίπου μείον ένα κιλό, το οποίο δεν αφορά σε καμία περίπτωση το σωματικό λίπος.