fbpixel

Search icon
Search
Πώς πραγματικά επηρεάζει το air condition την υγεία μας και το περιβάλλον
HEALTH

Πώς πραγματικά επηρεάζει το air condition την υγεία μας και το περιβάλλον

Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση του, τόσο σ' εμάς όσο και στον πλανήτη


H χρήση του air condition αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας σε πολλές περιοχές του κόσμου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αντέξουμε εύκολα την τόσο υψηλή θερμοκρασία διαφορετικά. Ωστόσο, η ευκολία που παρέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από μια σειρά επιπτώσεων τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον

Επιπτώσεις στην υγεία

shutterstock-2453448687.jpg

1. Αναπνευστικά προβλήματα: Τα κλιματιστικά συστήματα μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση αναπνευστικών προβλημάτων. Όταν δε συντηρούνται σωστά, τα φίλτρα και τα πηνία του air condition μπορούν να συσσωρεύσουν σκόνη, μικρόβια και άλλους ρύπους. Αυτοί οι ρύποι, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Επιπλέον, η ξηρότητα του αέρα που δημιουργείται από το air condition μπορεί να ερεθίσει τις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού, οδηγώντας σε ξηρότητα και δυσφορία.

2. Θερμική αντίσταση: Η συνεχής χρήση του air condition μπορεί να μειώσει την ικανότητα του σώματος να προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Οι άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να δυσκολεύονται να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες όταν βρίσκονται εκτός. Αυτή η μειωμένη θερμική αντίσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και άλλων θερμικών ασθενειών. 

3. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η χρήση κλιματιστικών έχει συσχετιστεί και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μπορεί να αποτελέσουν σοκ για το καρδιαγγειακό σύστημα. 

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

shutterstock-2156678089.jpg

1. Κατανάλωση ενέργειας: Τα κλιματιστικά είναι από τις μεγαλύτερες πηγές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακό και επαγγελματικό επίπεδο. Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στην κλιματική αλλαγή.

2. Εκπομπές ψυκτικών αερίων: Τα περισσότερα κλιματιστικά χρησιμοποιούν ψυκτικά αέρια για την ψύξη του αέρα. Αυτά τα αέρια, όπως οι υδροφθοράνθρακες (HFCs), είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου που έχουν σημαντική επίδραση στην κλιματική αλλαγή. Αν και οι HFCs είναι πιο ασφαλείς για το στρώμα του όζοντος σε σύγκριση με τους παλαιότερους χλωροφθοράνθρακες (CFCs), η επίδρασή τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από το CO2.

3. Περιβαλλοντική ρύπανση: Η παραγωγή και η απόρριψη των κλιματιστικών συμβάλλει επίσης στην περιβαλλοντική ρύπανση. Τα απορριφθέντα κλιματιστικά συχνά καταλήγουν σε χωματερές, όπου τα ψυκτικά τους αέρια και τα άλλα χημικά μπορούν να διαρρεύσουν στο έδαφος και το νερό, προκαλώντας περιβαλλοντική ζημία. 

shutterstock-2388711519.jpg


H
χρήση του air condition παρέχει άνεση και κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη, ειδικά σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον δεν πρέπει να αγνοούνται. Η σωστή συντήρηση και χρήση των κλιματιστικών, η αναζήτηση πιο αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και η λήψη μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης από τα κλιματιστικά, όπως η βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων, είναι σημαντικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων.