fbpixel

Search icon
Search
Αποφεύγετε τη χρήση του air condition; 7 tips για να δροσίσετε το σπίτι σας με φυσικό τρόπο
INTERIORS

Αποφεύγετε τη χρήση του air condition; 7 tips για να δροσίσετε το σπίτι σας με φυσικό τρόπο

Κι όμως, με αυτά τα steps η θερμοκρασία στους χώρους σας θα πέσει αισθητά


Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο καύσωνας γίνεται ανυπόφορος, η ανάγκη για δροσιά στο σπίτι είναι επιτακτική. Παρά το ότι τα κλιματιστικά αποτελούν μια αποτελεσματική λύση, η συχνή τους χρήση επιβαρύνει τόσο την υγεία σας όσο και το περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στη δροσιά της κατοικίας σας χωρίς να καταφύγετε σε ηλεκτρικές συσκευές. 

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό φυσικά τις ημέρες με καύσωνα... 

1. Φυσικός αερισμός 

Ο φυσικός αερισμός είναι μια από τις πιο απλές και αποτελεσματικές μεθόδους για να δροσιστεί το σπίτι σας. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Δημιουργώντας διαμπερή αερισμό, επιτρέπετε στον δροσερό αέρα να κυκλοφορεί μέσα στους χώρους σας και να ανανεώνει τον εσωτερικό αέρα. Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, μπορείτε να τοποθετήσετε ανεμιστήρες στα παράθυρα, ώστε να ενισχύσουν τη ροή του αέρα.

paris-window.webp

2. Σκίαση 

Η σκίαση αποτελεί το «Α» και το «Ω» για να μειώσετε τη θερμότητα που εισέρχεται στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τέντες, ρολά, κουρτίνες και περσίδες για να περιορίσετε την εισροή του ήλιου. Τα εξωτερικά ρολά και οι τέντες είναι ιδιαίτερα αποδοτικά, καθώς εμποδίζουν τον ήλιο πριν αυτός φτάσει στα παράθυρα. Οι κουρτίνες από βαρύ ύφασμα και τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα, επίσης, βοηθούν στην αντανάκλαση του φωτός και της θερμότητας.

3. Προσθέστε φυτά

Τα φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικοί δροσιστές. Η φύτευση δέντρων και θάμνων γύρω από το σπίτι παρέχει σκίαση και μειώνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα αναρριχώμενα φυτά στις προσόψεις των κτιρίων λειτουργούν ως φυσικά μονωτικά υλικά, μειώνοντας τη θερμότητα που περνά στους τοίχους. Επιπλέον, τα φυτά εσωτερικού χώρου αυξάνουν την υγρασία και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.

paris-gonzalez-01.webp

4. Χρήση φυσικών υλικών 

Τα φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το λινό, είναι πιο δροσερά από τα συνθετικά υφάσματα. Επιλέξτε βαμβακερά σεντόνια και καλύμματα για το κρεβάτι και τα έπιπλα σας. Τα δροσερά υφάσματα απορροφούν την υγρασία του σώματος κι επιτρέπουν τη ροή του αέρα, διατηρώντας σας δροσερούς.

5. Ανακατανομή χώρου 

Η ανακατανομή των επίπλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αέρα μέσα στο σπίτι. Μετακινήστε τα έπιπλα που εμποδίζουν τα ανοίγματα των παραθύρων και των θυρών, ώστε να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα. Δημιουργήστε διαδρόμους αέρα που επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο του δροσερού αέρα.

parisian-bedroom-with-classic-white-linens-via-zara-home.webp

6. Μείωση χρήσης ηλεκτρικών συσκευών 

Οι ηλεκτρικές συσκευές παράγουν θερμότητα κατά τη λειτουργία τους. Περιορίστε τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα των συσκευών που εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας, όπως ο φούρνος, ο φούρνος μικροκυμάτων και το σίδερο. Επίσης, απενεργοποιήστε τις συσκευές που δε χρησιμοποιείτε, καθώς ακόμη και σε κατάσταση αναμονής παράγουν θερμότητα.

7. Το νερό ως πηγή δροσιάς

Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για να δροσιστείτε. Βάλτε μια λεκάνη με κρύο νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα για να δημιουργήσετε δροσερό αέρα. Επιπλέον, μπορείτε να δροσιστείτε βρέχοντας τα χέρια και το πρόσωπό σας με κρύο νερό ή χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανί.