fbpixel

Search icon
Search
Τα 3 μπαχαρικά που έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία
HEALTH

Τα 3 μπαχαρικά που έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία

Προσθέστε τα σε περισσότερα γεύματα και δείτε από μόνες σας τη διαφορά!


Ως γνωστόν, τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν πολλά - είτε για να προσθέσουν χρώμα, είτε για να ενισχύσουν τη γεύση, είτε για να εμπλουτίσουν το άρωμα του φαγητού. Και καλά νέα για τους λάτρεις των μπαχαρικών: Έρευνες έχουν δείξει πώς μερικά από τα πιο διαδεδομένα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να βελτιώσουν τη μεταβολική μας υγεία - και όχι μόνο. 

Και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμα επειδή οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν χρησιμοποίησαν μαγειρικές δόσεις αυτών των συστατικών. Την επόμενη φορά που θα ανανεώσετε το ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας, αναζητήστε αυτά τα μπαχαρικά που φάνηκε να έχουν τα περισσότερα οφέλη για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της χοληστερόλης.

Τζίντζερ 

shutterstock-2464063165.jpg

Το τζίντζερ είναι ανθοφόρο φυτό, αλλά η ρίζα του χρησιμοποιείται για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Τα οφέλη πιστεύεται ότι προέρχονται από την τζιντζερόλη, μια βιοδραστική ένωση με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε αυτή την ανασκόπηση, οι μελέτες για το τζίντζερ βρέθηκε ότι έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, την ινσουλίνη, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, τέσσερις από τις πέντε μελέτες που επικεντρώθηκαν στη φλεγμονή αποκάλυψαν ότι το τζίντζερ βοήθησε στη βελτίωση αυτών των δεικτών.

Αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν με την κατανάλωση από 1,5 έως 3 γραμμάρια ρίζας τζίντζερ καθημερινά. Αυτό είναι περίπου 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο ή ψιλοκομμένο τζίντζερ ή ¾ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη.

Κουρκουμάς

shutterstock-2485644041.jpg

Ο κουρκουμάς βοηθά με τα λιπίδια του αίματος. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις ενώσεις που ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Από όλες τις μελέτες σχετικά με τη μαγειρική χρήση κουρκουμά και τα αποτελέσματα για την υγεία, οι περισσότερες εξέτασαν την επίδραση του κουρκουμά στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, όπως τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη. Και ναι, το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητα υψηλών επιπέδων αυτών των δεικτών.

Τρεις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την ανασκόπηση εξέτασαν την επίδραση του μπαχαρικού στους δείκτες φλεγμονής, με δύο να δείχνουν σημαντικό όφελος στα επίπεδα φλεγμονής. Όλα αυτά τα οφέλη παρατηρήθηκαν με την κατανάλωση περίπου 2,1 έως 2,4 γραμμαρίων την ημέρα (μεταξύ ½ και 1 κουταλάκι του γλυκού).

Τα συμπληρώματα κουρκουμά είναι καλύτερα μελετημένα από το πραγματικό μπαχαρικό, ειδικά όταν πρόκειται για φλεγμονή και υγεία των αρθρώσεων. Έτσι, αν αυτά είναι τα κύρια οφέλη που αναζητάτε, σκεφτείτε ένα στοχευμένο συμπλήρωμα εκτός από τη χρήση του κουρκουμά σε διάφορα κάρυ, στο κοτόπουλο ή στην ομελέτα.

Κανέλα

shutterstock-2468238943.jpg

Η κανέλα προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων Cinnamomum και θεωρείται εδώ και καιρό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χάρη σε μια σειρά αντιοξειδωτικών.

Πρόσφατες έρευνες σχετικά με την κανέλα έχουν διερευνήσει το ρόλο της στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη. Ένας τρόπος με τον οποίο η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα είναι η επιβράδυνση της διάσπασης των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα, με τη σειρά της, επιβραδύνοντας την ποσότητα γλυκόζης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος ταυτόχρονα. Η κατανάλωση 1 έως 6 γραμμαρίων (περίπου μισό έως 2 κουταλάκια του γλυκού) κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα κατά 10 έως 29%. Πηγαίνετε λοιπόν και πασπαλίστε με κανέλα τη βρώμη, τα σπιτικά δημητριακά, τον καφέ, ακόμα και τα smoothies.

Το συμπέρασμα...

Δεν χρειάζεστε μια υπερβολική ποικιλία μπαχαρικών για να εμπλουτίσετε ένα πιάτο ή για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία. Ακόμη και μισό κουταλάκι του γλυκού από ένα μπαχαρικό κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Αυτή η κριτική είναι μια εξαιρετική υπενθύμιση για να είστε δημιουργικοί στην κουζίνα, επειδή το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο απολαυστικό αλλά και θρεπτικό.