fbpixel

Search icon
Search
Πώς να χτίσετε μια σταθερή και ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης
PSYCHOLOGY

Πώς να χτίσετε μια σταθερή και ισχυρή αίσθηση αυτοπεποίθησης

Το μυστικό είναι η αυτοσυμπόνια...


Είναι γεγονός, το να είστε πιο κατανοητικοί με τον εαυτό σας σας ωθεί να κάνετε θετικές αλλαγές. Μπορεί να φαίνεται σαν ένας απλός στόχος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης τόσο της αυτοσυμπόνιας όσο και της αυτοπεποίθησης.

Όταν τα βάζετε με τον εαυτό σας, καταλήγετε να αμφιβάλλετε για αυτόν, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολο να πάρετε ρίσκα, να μάθετε και να αναπτυχθείτε. Φοβάστε την αποτυχία και είναι πιο πιθανό να τα παρατήσετε παρά να προσπαθήσετε ξανά. 

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να γίνετε πιο δυναμικές: η αυτοσυμπόνια, η οποία περιλαμβάνει το να δείχνετε στον εαυτό σας καλοσύνη όταν αγωνίζεστε, αποτυγχάνετε ή παρατηρείτε κάτι που δεν αγαπάτε στον εαυτό σας. Η αυτοσυμπόνια δεν έχει να κάνει με το να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες- είναι ένας τρόπος να σχετίζεσαι με τον εαυτό σας ως άνθρωπο - αλλά με το να νοιάζεστε και να εκφράζεστε για τον εαυτό σου σε δύσκολες στιγμές, να είστε σε θέση να επιμείνετε και να δημιουργήσετε αλλαγές.


Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εύκολο. Έχουμε την τάση να είμαστε πολύ πιο καλοί με τους άλλους απ' ό,τι με τον εαυτό μας - και κρίνουμε γρήγορα τις ελλείψεις και τις αποτυχίες μας. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να εκπαιδευτεί.
shutterstock-721857268.jpg
Πώς η εξάσκηση της αυτοεκτίμησης μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας

Το να αγαπάτε τον εαυτό σας είναι το πρώτο βήμα για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, αλλιώς τα συναισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας θα επανεμφανίζονται και η αυτοπεποίθησή σας θα μειώνεται.

Ασκήσεις αυτοσυμπόνιας για να δοκιμάσετε

Αυτές οι έξι μέθοδοι δημιουργούν μια βαθύτερη κατανόηση της αυτοσυμπόνιας και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα σήμερα και για για πάντα...

1. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι χρειάζομαι;

Αυτή είναι η ερώτηση που καθοδηγεί όλη την ατζέντα καλλιέργειας της αυτοσυμπόνια. Ας πούμε ότι χάσατε μια προθεσμία και είστε σκληροί με τον εαυτό σας γι' αυτό. Αντί να περιπέσετε σε αρνητική αυτο-ομιλία, δείτε τι χρειάζεται να κάνετε και καθορίστε τις προτεραιότητες σας. 

2. Τοποθετήστε το χέρι σας στην καρδιά σας

Το άγγιγμα της καρδιάς ή του μάγουλου σας είναι ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη, απλή και φυσιολογικά μετασχηματιστική εμπειρία προς την αυτοσυμπόνια.  (Πιθανότατα το κάνετε ήδη - όταν λαμβάνετε άσχημα νέα, μπορεί ενστικτωδώς να βάζετε το χέρι σας στην καρδιά σας)! Αυτό το self-touch μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης υποσυνείδητα. 

3. Καταλάβετε πότε απλά σας λείπει το self-compassion

Εντοπίστε τις στιγμές που σας λείπει η αυτοσυμπόνια. Μήπως μπαίνετε στο κεφάλι σας όταν βλέπετε ένα email από έναν συγκεκριμένο συνάδελφο, ή η αρνητική αυτο-ομιλία αναβλύζει κάθε φορά που τσακώνεστε με τον σύντροφό σας; Η εστίαση στην αυτοσυμπόνιας σε αυτές τις στιγμές μπορεί να σας ωθήσει προς το είδος της αλλαγής που αναζητάτε.

4. Σκεφτείτε πώς μιλάτε στον εαυτό σας

Είναι η φωνή στο κεφάλι σας θετική ή αρνητική; Το να μιλάμε στον εαυτό μας με θετικό τρόπο, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσουμε με την εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας, επειδή κυριολεκτικά δίνετε στον εαυτό σας χάρη και κατανόηση όταν επεξεργάζεστε και αποδέχεστε δύσκολες καταστάσεις. Όταν παραδείγματος χάρη κάνετε ένα λάθος, αλλάξτε την οπτική σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτό. 

5. Αναγνωρίστε τις μικρές νίκες

Θέστε εφικτούς στόχους και αναγνωρίστε τις μικρές νίκες. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο το να ορίσετε μια ώρα για ύπνο και να την τηρήσετε ή να διαβάζετε 10 σελίδες ενός βιβλίου την ημέρα. Οι μεγάλες αλλαγές συχνά ξεκινούν με μικρά βήματα, και αυτό ισχύει και για το πώς ενσαρκώνουμε την αυτοσυμπόνια και πώς αντιλαμβανόμαστε και μιλάμε στον εαυτό μας. 

6. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη - για τον εαυτό σας

Αν είστε απογοητευμένοι από τον εαυτό σας, μπορεί να είναι δύσκολο να προχωρήσετε. Αλλά αντί να βυθίζεστε στην αρνητική αυτο-ομιλία, συγχωρήστε τον εαυτό σας και προχωρήστε παρακάτω. 

Μην ξεχνάτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ασκείτε την αυτοαγάπη και την ευγνωμοσύνη!