fbpixel

Search icon
Search
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε ανάλογα με το στάδιο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου;
HEALTH

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε ανάλογα με το στάδιο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου;

Συμβουλές που αξίζει να γνωρίζετε


Όλες οι γυναίκες έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η περίοδος μας έρχεται μια φορά το μήνα και ότι τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο δύσκολα μόνο εκείνες τις ημέρες, αλλά μόλις περάσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, επανερχόμαστε μαγικά και επανεξισορροπούμαστε για το υπόλοιπο του μήνα. Επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε μια «περίοδο» χρόνου που ξεχνάμε να τη σκεφτούμε ως έναν κύκλο.

Το να ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που που έχουμε έμμηνο ρύση δεν σημαίνει απλώς ότι βιώνουμε ένα μεμονωμένο γεγονός κάθε μήνα, αλλά έναν κύκλο ορμονικών αλλαγών. Η γνώση αυτών των αλλαγών δεν μας δίνει μόνο έναν βαθμό ελέγχου, αλλά και την ευκαιρία να συγχωρούμε και να είμαστε πιο ευγενικές με τον εαυτό μας, αντί να τον τιμωρούμε ή να παλεύουμε ενάντια σε κάτι που συμβαίνει φυσικά.

period-2.jpg
Image source: @ariviere

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στάδια στον κύκλο μας, και το καθένα επηρεάζει την καθεμιά μας με διαφορετικό τρόπο. Μπορούμε να κάνουμε διατροφικές επιλογές για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματά μας, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ευεξία μας και να νιώθουμε ενδυναμωμένες.

Συνεχίστε παρακάτω και ανακαλύψτε τις τροφές που πρέπει να επιλέγετε ανάλογα με τη φάση του κύκλου σας!

Ωοθυλακική Φάση

Σ' αυτήν τη φάση βρισκόμαστε αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου μας και διαρκεί συνήθως περίπου μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της απελευθερώνονται δύο ορμόνες, η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη και η ωχρινοτρόπος ορμόνη, οι οποίες διεγείρουν την ανάπτυξη των ωαρίων στις ωοθήκες μας. Τα “κελύφη” αυτών των ωαρίων ονομάζονται ωοθυλάκια.

Και οι δύο αυτές ορμόνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή περισσότερων οιστρογόνων. Αυτή η ώθηση στις ορμόνες μπορεί να μας δώσει επιπλέον ενέργεια ή ακόμα και να αυξήσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας. Μπορεί να νιώθουμε μειωμένη όρεξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε στη διατροφή. Για να προετοιμαστούμε σωστά για την ωορρηκτική φάση, καλό είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα, όπως κολοκυθόσποροι και λιναρόσποροι. Πρέπει επίσης να καταναλώνουμε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (όπως ρόδι και μύρτιλα) αλλά και λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο και λάχανο.

3cbf3e8c048205404e6c22bd0e8793d0.jpg

Ωορρηκτική Φάση

Αυτή η φάση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Έχουμε παράγει τα ωάριά μας και είμαστε έτοιμες για γονιμοποίηση, κάτι που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα κοινωνικές, χαρούμενες, ελκυστικές και με μία «λάμψη». Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώσουν πόνους ωορρηξίας, οι οποίοι μπορεί να μοιάζουν με κράμπες. Αυτό μπορεί να μειώσει την όρεξή μας και να μας κάνει να νιώθουμε ακόμα και λύπη ή ευερεθιστότητα. 

Σε αυτήν τη χρονική περίοδο είναι επίσης ωφέλιμο να καταναλώνουμε φυτικές ίνες και σταυρανθή λαχανικά. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη ψευδαργύρου και μαγνησίου από φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Κάντε έντονες προπονήσεις νωρίς το πρωί για να ανακουφιστείτε από τους πόνους, και βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας και ξεκουράζεστε αρκετά τα βράδια. Η φάση της ωορρηξίας διαρκεί μόνο τρεις με τέσσερις ημέρες, οπότε αν υπάρχει πόνος, δεν θα κρατήσει για πολύ.

Ωχρινική Φάση

Η ωχρινική φάση είναι συνήθως η μεγαλύτερη του μήνα, ξεκινώντας περίπου 10-12 ημέρες πριν από την περίοδο. Τότε είναι που αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν κόπωση, άγχος, ακόμα και σπυράκια ή φούσκωμα. 

d172d758f2f5c1be91ed516481967c85-1.jpg

Αυτές τις ημέρες δεν χρειάζεται να φοβάστε τους υδατάνθρακες! Οι μέτριες ποσότητες αυτών των αγαπημένων μας τροφών, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις λιγούρες που βρίσκονται στο πικ τους και παράλληλα θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Οι βιταμίνες D, B6, και τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά, οπότε προτιμήστε βρώμη, φασόλια, φακές και σολομό, καθώς και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Εμμηνορροϊκή Φάση

Η «ιερή φάση» που μας έρχεται στο νου όταν ακούμε τη λέξη «κύκλος» είναι η εμμηνορροϊκή. Σε αυτή την περίοδο, είναι καλό να αποφεύγουμε τις έντονες προπονήσεις και να προτιμάμε ήπια άσκηση, όπως Pilates, περπάτημα ή γιόγκα, ώστε να δώσουμε στο σώμα μας χρόνο να χαλαρώσει και να αποβάλει το στρες.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β12 (γιαούρτι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγά), τη βιταμίνη C (πιπεριές, μελιτζάνα, παπάγια, μάνγκο, φράουλες, μπρόκολο), ωμέγα-3 λιπαρά και ψευδάργυρο, αλλά και επιπλέον σίδηρο λόγω της απώλειας αίματος και ιστών. Μπορούμε να πάρουμε σίδηρο από κόκκινο κρέας, αλλά και από φασόλια, μελάσα, φακές, τόνο και τόφου για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 

Πηγή: Poosh.com