fbpixel

Search icon
Search
Women Issues: 7+1 αιτίες που δεν έχετε σταθερό κύκλο στην περίοδό σας
HEALTH

Women Issues: 7+1 αιτίες που δεν έχετε σταθερό κύκλο στην περίοδό σας

Κι όμως οι λόγοι είναι παραπάνω από όσους φανταζόσασταν


Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες κάθε μήνα είναι για ποιον λόγο καθυστερεί, άλλες φορές μικρότερο και άλλες μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η έμμηνος ρύση. Έτσι, αντιμετωπίζουν σοβαρότερες ή ηπιότερες διαταραχές και η απάντηση σε αυτές δεν είναι μόνο η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Επομένως, παρακάτω θα ανακαλύψετε τα πιθανά αίτια που σας προκαλούν σύγχυση κάθε μήνα!

Απώλεια βάρους ή έντονη άσκηση

    Η απότομη και σημαντική απώλεια βάρους, ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης, καθώς αναστατώνουν τις ορμόνες του οργανισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν μειώνεται το σωματικό μας βάρος, αυτόματα προκαλείται μείωση στα οιστρογόνα (κύριες γυναικείες ορμόνες) και στη λεπτίνη (πρωτεϊνική ορμόνη που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς) προκαλώντας ακανόνιστες και καθυστερημένες περιόδους.

    period-2.jpg
    Image source: @ariviere

    Έντονο άγχος

      Στρεσογόνα συμβάντα μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού. Η κατάσταση είναι γνωστή και ως υποθαλαμική αμηνόρροια, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (υποθάλαμος) ρυθμίζει πολλές από τις ορμόνες που εμπλέκονται στην περίοδο και επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το άγχος και την πίεση.

      Εγκυμοσύνη

        Είναι, ίσως, ο προφανέστερος λόγος και σίγουρα από τους πιο συχνούς. Ακόμα, όμως, κι αν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό καλό θα ήταν να διερευνηθεί. Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης, μια αιματολογική «β χοριακή» εξέταση ή ακόμα και μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.

        Ίωση

          Κι όμως μια ίωση, μια γρίπη ή μια οποιαδήποτε άλλη ασθένεια ενδέχεται να προκαλέσει πρόσκαιρη καθυστέρηση περιόδου. Αμέσως, μόλις ο οργανισμός ανακάμψει και επανέλθει στα κανονικά του επίπεδα, τότε όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Συνεπώς, δεν κρίνεται λόγος ανησυχίας.

          period-4.jpg

          Ξαφνικές αλλαγές

            Μια απότομη αλλαγή στην καθημερινότητα σας, όπως τροποποίηση του ωραρίου σας μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στον οργανισμό σας και κατ’ επέκταση στον κύκλο σας. Για παράδειγμα, το νυχτερινό ωράριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου. Ακόμα και η αλλαγή χώρας ενδέχεται να σας ταράξει, εξαιτίας της αλλαγής κλίματος και όλης εκείνης της νέας κατάστασης που βιώνετε.

            Πολυκυστικές ωοθήκες

              Ο σύνδρομος αυτός προκαλείται από ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και επηρεάζει το 5-10% των γυναικών. Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι ακανόνιστες περίοδοι, η υπερβολική τριχοφυΐα, οι κύστεις στις ωοθήκες που εντοπίζονται με υπέρηχο στην περιοχή της πυέλου και τα προβλήματα γονιμότητας.

              Φαρμακευτική αγωγή

                Αν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά ο εμμηνορροϊκός κύκλο σας. Η ασπιρίνη, κάποια φάρμακα για την πρόληψη των θρομβώσεων και η ιβουπροφαίνη μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο.

                Εμμηνόπαυση

                  Οι γυναίκες κάτω των 40 με ορμονικές δυσλειτουργίες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με την πρόωρη εμμηνόπαυση, κάτι το οποίο δεν πρέπει να τις θορυβήσει ή να τις ανησυχήσει, καθώς παρατηρείται συχνά. Εκτός από την απουσία περιόδου, άλλα συμπτώματα της κατάστασης είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

                  period-5.jpg
                  Image source: @greceghanem

                  Συνεπώς, η καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης σίγουρα οφείλεται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας και να παραμείνετε ήρεμες και ψύχραιμες σε οποιαδήποτε περίπτωση.