fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι τα παγκόσμια food trends για το 2024;
TASTE

Ποια είναι τα παγκόσμια food trends για το 2024;

Παρατηρούμε μία κλίση προς την ευεξία, τη βιωσιμότητα και την παράδοση


Όλοι οι λάτρεις του γαστρονομικής σκηνής περιμένουν κάθε έτος με ανυπομονησία τα trends της καινούριας χρονιάς, εκείνη η μπουκιά που θα εξιτάρει και το καινούριο ποτό που θα ενθουσιάσει. Όπως και σε κάθε τομέα, έτσι και στον χώρο της εστίασης, μετά από μεγάλες έρευνες, βγαίνουν ετήσια reports για τις τάσεις της επόμενη χρονιάς. Σε αυτές τις εκτενείς εκθέσεις, λαμβάνονται υπόψιν η μορφοποίηση των τάσεων των προηγούμενων χρόνιων, τί φαίνεται να ζητάνε οι καταναλωτές και άλλα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Βρείτε παρακάτω τέσσερα σημαντικά food trends που θα αναγνωρίσετε σε εστιατόρια εκτός και εντός Ελλάδος που ακολουθούν τις παγκόσμιες σύγχρονες τάσεις! 

1. Η νοσταλγία ως κινητήριος δύναμη

Η παράδοση ενός τόπου συνδέεται άρρηκτα με το φαγητό. Φαίνεται αυτό να χτυπά στην “καρδιά” των καταναλωτών, αφού η τάση της παράδοσης ως κεντρική ιδέα ενός πιάτου ολοένα αυξάνεται και θα κυριαρχεί σε αρκετές περιπτώσεις το 2024. Σύμφωνα με τα φετινά reports, ο επαναπροσδιορισμός ενός παραδοσιακού πιάτου προκαλεί το αίσθημα της γλυκιάς νοσταλγίας, ενός εξαιρετικά έντονου συναισθήματος, ισχυροποιώντας τη δύναμη της αυθεντικότητας. Αυτό δεν αφορά μόνο την παράδοση της ίδιας της χώρας όπου βρίσκεται το εστιατόριο, αλλά θα μπορούσε να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε παραδοσιακή κουζίνα που θα είχε ως concept ενός κατάλογος καταστήματος. Η βάση στο παραδοσιακό δημιουργεί μία σιγουριά στην εμπειρία που περιμένουμε να ζήσουμε αφού είναι κάτι που έχει σμιλευτεί μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και από πολλές γενιές. 

heather-barnes-faib6he-a7q-unsplash.jpg

2. Ευεξία μέσω της τροφής

Η υγιεινότητα σε ένα τρόφιμο είναι χαρακτηριστικό με παγκόσμιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Το έδεσμα που μπορεί να προσφέρει ευεξία, χαλάρωση ή ένα boost στο ανοσοποιητικό ή πεπτικό σύστημα (δηλαδή που περιέχει προβιοτικά στην τελευταία περίπτωση) είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Έτσι λοιπόν επιλογές που περιέχον περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά ή πρεβιοτικά ή γενικότερα ένα καλύτερο σύμπλεγμα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές ενός καταλόγου θα έχει το προβάδισμα. Το πιο σημαντικό ωστόσο σε οπουδήποτε επιλογή σύμφωνα με τα reports; Εκτός από υγιεινό, να είναι λαχταριστό στην εμφάνιση και νόστιμο στη γεύση.

alexandra-golovac-mabhhj3qcxq-unsplash.jpg

3. Σεβασμός στην πρώτη ύλη

Η φροντίδα του πλανήτη είναι στο προσκήνια τα τελευταία χρόνια και είναι γνωστό ότι οι διατροφικές επιλογές μας τoν επηρεάζουν καθημερινά. Γι’ αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει πολλά σχετικά κινήματα, όπως το zero food waste, το reducitarian, η τάση climatarian και γενικότερη η επιλογή τροφών που βλάπτουν λιγότερο την «υγεία» του πλανήτη. Ευχάριστο είναι ότι συνεχίζει και σε επίπεδο εστιατορίων, είτε επιλέγοντας τοπικούς παραγωγούς και βιολογικά προϊόντα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος (μεταξύ άλλων λόγων) είτε επιβεβαιώνοντας ότι χρησιμοποιούνται τα υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουν την τεράστια σπατάλη τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως σεβόμενοι έτσι την πρώτη ύλη. 

olena-bohovyk-jjglen7t8xi-unsplash.jpg

4. Κοκτέιλ με «υπευθυνότητα»

Πριν μερικά χρόνια, αν κάποιος δεν ήθελε να πιει αλκοόλ σε μία έξοδο, έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στη ανθρακούχο νερό με λεμόνι ή σε κάποιο ανάμικτο χυμό φρούτων με γρεναδίνη. Η απαίτηση για επιλογές ποτού σε μία έξοδο χωρίς αλκοόλ ολοένα αυξάνεται ανοίγοντας μία τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη καινούριων ιδεών που είναι και νόστιμες και μηδενικές σε αλκοόλη. Πλέον μπορείτε να βρείτε μπύρες αλλά και κρασιά ή «βαριά» ποτέ με μηδενικό αλκοόλ. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει και η αυξανόμενη τάση για καινούριες δημιουργίες κοκτέιλ που είναι τόσο νόστιμες που θα ξεχάσετε ότι δεν περιέχουν αλκοόλ.

Καλή όρεξη!
niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδη PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.