fbpixel

Search icon
Search
Τρώγοντας κρέας φτιαγμένο από… αέρα. Θα το τολμούσατε;
ECO GLOW

Τρώγοντας κρέας φτιαγμένο από… αέρα. Θα το τολμούσατε;

Οι διατροφικές καινοτομίες με στόχο να σώσουν τον πλανήτη


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι εν έτη 2023 η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εκτυπώσει την τροφή του; Ακόμα περισσότερο, θα μπορούσατε να μαντέψετε ότι πολλές παρόμοια απίστευτες καινοτομίες στον τομέα της διατροφής, έχουν ως γνώμονα την αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος;

Η ολοένα αυξανόμενη ανησυχία για τη διόγκωση του προβλήματος του θερμοκηπίου, η οποία σχετίζεται μεταξύ άλλων και στη κακή διαχείριση αποβλήτων από διάφορους τύπους βιομηχανίας, ώθησε επιστήμονες από κάθε πεδίου να σκεφθούν και να αναπτύξουν ιδέες που σε μία άλλη εποχή θα τις θεωρούσαμε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Βρείτε παρακάτω τρεις καινοτομίες που δεν θα πιστεύετε! 

1. Πρωτεΐνη από… αέρα

shutterstock-1763188412.jpg

Έχει τρία χρόνια από την ίδρυση της Air Protein, την εταιρία που υποσχέθηκε φαγητό φτιαγμένο από αέρα. Πιο συγκεκριμένα το όραμα ήταν να αξιοποιηθεί το βλαβερό διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τη βιομηχανία στην άμεση δημιουργία τροφίμου και επιπλέον χωρίς τη χρήση γεωγραφικής έκτασης, η οποία επίσης θα αύξανε το λεγόμενο carbon footprint. Η ιδέα είναι βασισμένη από μία έρευνα της NASA που αφορούσε καινοτόμους τρόπους να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού. Έτσι λοιπόν αυτή η εταιρία, με τη χρήση μικροβίων και της μεθόδου ζύμωσης – όπως αυτή που θα έφτιαχνε ένα γιαούρτι – βρήκε τρόπο να «τρέφει» μικρόβια με διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με οξυγόνο και άζωτο. Το αποτέλεσμα είναι μία σκόνη, ονομαζόμενη «αλεύρι πρωτεΐνης» που με τις κατάλληλες προσθήκες θρεπτικών συστατικών μπορεί να προσφέρει την οργανοληπτική αίσθηση μίας μπριζόλας.

2. Συσκευασία που… τρώγεται

shutterstock-1675515847.jpg

Η ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικού είναι γνωστή όπως επίσης και ότι το πλαστικό είναι κάτι που καταλήγει στις θάλασσες και τους ωκεανούς μολύνοντας υδροβιοτόπους, στραγγαλίζοντας ψάρια και θαλάσσια πουλιά και επιστρέφοντας στη δική μας διατροφή ως μικροπλαστικά τα οποία έχουν καταναλώσει τα ψάρια της διατροφής μας. Γι’ αυτό πολλές πλέον εταιρίες αναπτύσσουν εναλλακτικές συσκευασίες φτιαγμένες από θαλασσινά φύκια, πρωτεΐνες γάλακτος ή άμυλο πατάτας μεταξύ άλλων. Μία από αυτές είναι η NotPla (το καταλάβατε το λογοπαίγνιο;) έχει δημιουργήσει ένα βρώσιμο σελοφάν, το ooho, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μαζί με το περιεχόμενό του. Σκοπός τους είναι να αντικαταστήσουν τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια σε αθλητικούς αγώνες, προσφέροντας νερό ή εξειδικευμένο αθλητικό ρόφημα σε μορφή «μπουκιάς». Ωστόσο, αν ο καταναλωτής δεν νιώθει άνετα να το καταναλώσει, μπορεί να το πετάξει χωρίς τύψεις αφού βιοδιασπάται το πολύ σε 6 εβδομάδες.

3. Φαγητό που εκτυπώνεται

shutterstock-1221423259.jpg

Το Nova Meat είναι βασισμένη στην Ισπανία και κρύβεται πίσω από την καινοτόμα ιδέα της… εκτύπωσης 3D φαγητού. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες οι οποίες μετά από ειδική επεξεργασία και εκτύπωση μιμούνται την υφή και γεύση ενός κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ή κοτόπουλου. Απίστευτο και όμως αληθινό!

Σε μία εποχή που πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 20 βαθμούς (και ήταν Ιανουάριος!) μήπως θα είχε νόημα να φλερτάρουμε με την ιδέα του κρέατος από αέρα κοπανιστό ή ακόμα καλύτερα να μεταβάλουμε τη διατροφή μας προς μία πιο φιλική προς το περιβάλλον;

 Καλή όρεξη!

niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.