fbpixel

Search icon
Search
Food & Drink: Οι νέες προσθήκες που «δυναμώνουν» τη γαστρονομική εμπειρία στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Food & Drink: Οι νέες προσθήκες που «δυναμώνουν» τη γαστρονομική εμπειρία στη Θεσσαλονίκη

Από τα πολλά υποσχόμενα menu σε εστιατόρια και bar μέχρι εκλεπτυσμένες προτάσεις patisserie


Η σχέση μας με την τροφή διακρινόταν ανέκαθεν από κάτι το μυστηριώδες. Αναπάντεχοι συνδυασμοί που αποκαλύπτουν σιγά - σιγά τη λιτή τους βάση, χημικές ενώσεις που κουβαλούν ρομαντισμό  και επικαλύψεις - «πρόκληση» για εκείνον τον ουρανίσκο που αναζητά ανελλιπώς την αυθεντικότητα. Χρειάζεται κάτι περισσότερο για να στήσουμε το παιχνίδι της γεύσης; «Ίσως και όχι», μπορεί να απαντήσουν αρκετοί executive chef ή πολυταξιδεμένοι εστιάτορες. Άλλοι πάλι από αυτούς μπορεί να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την κουβέντα, θίγοντας εκείνη τη λεπτή γραμμή, η οποία αφορά στο ερώτημα: «Όμως, με ποιον τρόπο διατηρεί κανείς την υπεροχή του σε κάθε παρτίδα για να βγει κερδισμένος, κρατώντας στα χέρια του ατόφια υπογραφή;». 

Με το challenge αυτό έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπη η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, με τους εκπροσώπους της, αλλά και τους διαχρονικά θερμούς εραστές της να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες άλλοτε επιτυχίας και άλλοτε αποτυχίας. Οι παγκόσμιες τάσεις του φαγητού ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό το μοτίβο της επανάληψης, προσθήκης, εξισορρόπησης και πρόληψης, ειδικά όσον αφορά στο κεφάλαιο «Πρώτες Ύλες». Το ζήτημα, όμως έγκειται στο πώς το τοπικό σκηνικό ανταποκρίνεται σε αυτού του είδους τις απαιτήσεις. 

Επιλέγοντας την καθιερωμένη μου βόλτα παρατήρησης -όπως την ονομάζω χαϊδευτικά- στην καρδιά της πόλης, θέλω να μάθω περισσότερα για τις νέες γαστριμαργικές ταυτότητες. Εκείνες τις αφίξεις, οι οποίες υπόσχονται να συνεχίσουν παραδόσεις τροφής, θέτοντας, ταυτόχρονα, ψηλά τον πήχη της ελκυστικότητας...

Cong | Vietnamese Street Food

1-xX4Ex.jpg

Υπόσχεται να αφυπνίσει και τις πέντε αισθήσεις, ώστε να συντονιστούν αρμονικά και να μας συστήσουν στην ιστορία κάθε πιάτου, κάνοντας πράξη την αρχαία γαστριμαργική παράδοση του Βιετνάμ. Εισβάλλοντας στον γήινο χώρο του Cong στην Προξένου Κορομηλά 9, παρατηρούμε την κυριαρχία του ξύλου και των industrial διακοσμητικών στοιχείων, τα οποία συμβάλλουν ενεργά σε μια άκρως ζεστή ατμόσφαιρα.

«Τα πιάτα μας τα μοιραζόμαστε», αποτελεί κεντρικό motto του, το οποίο και αποκαλύπτεται από την αισθητική της εκτενούς κεντρικής τραπεζαρίας, η οποία μπορεί να χωρέσει αρκετές μικρές και διαφορετικές παρέες, μηδενίζοντας την απόσταση μεταξύ τους και οδηγώντας τους στο τέλος σε μια κοινή! Και όλα αυτά «στη μέση». Γιατί το μενού, αλλά και τα πιάτα του έχουν σχεδιαστεί, ώστε να μπορούν να σταθούν στο κέντρο του τραπεζιού, ώστε όλοι να μπορούν να τα δοκιμάσουν, να τα μοιραστούν. Ένταση, ζωντάνια και τολμηρές γευστικές συνυπάρξεις επικρατούν, από το γλυκό, το ξινό και το πικρό μέχρι το πικάντικο και το αλμυρό, δημιουργώντας μια εξωτική ιεροτελεστία! Δύο από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, στις οποίες κινούμαι από την πρώτη στιγμή είναι το τοπικό παραδοσιακό street "Bánh Mì", το οποίο προετοιμάζεται με το γαλλικό τρόπο ψησίματος και με διαφορετικές επιλογές για το εσωτερικό του, όπως μαριναρισμένες λωρίδες μοσχαρίσιου angus και σιγομαγειρεμένη πανσέτα, αλλά και στην fresh "Green Papaya Salad", η οποία μάς καλωσορίζει με τον πιο δροσερό τρόπο.

Και όλα αυτά χάρη στην «αυτοκρατορία» της open kitchen, χαρίζοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να παρακολουθήσει μπροστά στα μάτια του τη διαδικασία της παρασκευής, αλλά και να γίνει μέρος της ολιστικής αισθητηριακής εμπειρίας από το αρχικό στάδιο!

Info: Προξένου Κορομηλά 9. Instagram: @cong_vietnamese_streetfood. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 13:30 - 00:00. 


Hive₂O

Το city bar & restaurant Hive₂O, ανταποκρίνεται σε αυτό που ονομάζουμε «στέκι της γειτονιάς». Μάς υποδέχεται στη νέα του διεύθυνση στην Παύλου Μελά 26 από νωρίς το πρωί  με επιλεγμένο καφέ σε συνεργασία με την εταιρεία "Taf", exclusive apperitivo από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ και έπειτα μέχρι τις 2 τη νύχτα το σκηνικό αλλάζει και ενισχύεται από premium cocktail προτάσεις. 

Μια μοντέρνα διακόσμηση μάς περιμένει με έντονα τα space pop στοιχεία σε κάθε έναν από τους τρεις χώρους του. Το living room, το οποίο βρίσκεται στο ανώγειο, είναι το κατάλληλο σημείο για χαλάρωση σε συνδυασμό με πολύωρες κουβέντες και απόλαυση των πιάτων του. Στο ισόγειο -ειδικά για τις βραδινές ώρες- έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε με τη συντροφιά του cocktail που έχουμε επιλέξει. Το υπόγειο μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας creative πολυχώρος, από ένα meeting spot εταιρειών, αλλά και τον δικό μας προσωπικό χώρο για δουλειά με το laptop μας μέχρι την αξιοποίηση του ως gallery με τα έργα καλλιτεχνών, με το concept να υπάρχει εναλλαγή των artists κάθε μήνα. Ήδη αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Φεβρουάριο φιλοξενείται η δημιουργική συνέργεια των Δημήτρη Ανδρίτσου και Μυρτούς Καραγιαννίδου. 

Ο κανόνας του μηδενικού αποτυπώματος (zero waste) κυριαρχεί σε κάθε σημείο, αλλά και βήμα παρασκευής του, στοιχείο που το παρατηρούμε στη συγκεκριμένη σχέση, αξιοποιώντας τα περισσευούμενα σκεύη και προϊόντα των των ανθρώπων -που τους παρέχουν τα κύρια συστατικά- για τις ανάγκες της προετοιμασίας των menu. Πέρα, όμως από αυτό, η στάση της ανακύκλωσης παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εσωτερική επικοινωνία ανάμεσα στην κουζίνα και στο bar. Το πιο σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι παρόλο που η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται και δεύτερη και τρίτη φορά σε υποπαρασκευές άλλων παρασκευών, αυτό δεν σημαίνει ότι φθίνει σε υψηλή ποιότητα, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από τη σύνθεση και τη γεύση του τελικού προϊόντος!

Προχωρώντας στις προτάσεις του φαγητού, κάθε πιάτο κουβαλά την εξεζητημένη υπογραφή του chef Στέφανου Σταμίδη, δίνοντάς μάς την ευκαιρία να απολαύσουμε αποκλειστικά ως παρέα μια ευρεία γκάμα πολύ εξελιγμένου bar food, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές τάσεις. Τρεις είναι οι επιλογές, οι οποίες μου ανοίγουν από τα πρώτα λεπτά την όρεξη: Για ένα αλμυρό πρωινό - boost ενέργειας διαλέγω τα αυγά σακσούμα με nduja, για lunch break το μεσημέρι κινούμαι προς τα φρέσκα σφιχτά ζυμαρικά με καβούρι και σολομό και ολοκληρώνω την εμπειρία απόλαυσης με ένα καυτό κέικ σοκολάτας, για να νιώσω την απαλή αίσθηση του προζυμένιου ψωμιού, σε συνδυασμό με τη δροσερή σαντιγί και το πολλά υποσχόμενο παρφέ φουντούκι. Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο τραβά την προσοχή μου, είναι το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος κατάλογος ανανεώνεται κάθε δύο μήνες.

Info: Παύλου Μελά 26. Facebook: @Hive₂O. Instagram: @hive2o.skg. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ανοιχτά από τις 08:00. 


Soufflér|Pastry Art

image00002-D75oE.jpeg

Είμαστε πάντα ευπρόσδεκτοι στον κόσμο της γλυκιάς γοητείας, όπως αναφέρει το κύριο ρητό που συνοδεύει την ταυτότητα του ραφιναρισμένου αυτού οίκου των επιδορπίων και συγκεκριμένα της Τέχνης του σουφλέ. Για το Soufflér -τη νέα άφιξη, την οποία μπορούμε να βρούμε, διασχίζοντας τη Ρογκότη- κάθε παρασκευή ταυτίζεται με την πραγματοποίηση καθενός από τα όνειρά του, στοιχείο, το οποίο μαρτυρά την ακρίβεια και λεπτομέρεια στην τελική παρουσίαση των άκρως κομψών dessert του. Κάθε επιλογή από τους καταλόγους του boutique pastry shop μαρτυρά την αδυναμία μας να γνέψουμε αρνητικά σε ένα γλύκισμα - πειρασμός, στο οποίο ξεχειλίζει η πλούσια και γεμάτη από ενδιαφέρουσες αντιθέσεις σοκολάτα.

Από καυτά έως ακαταμάχητα κρύα, οι λιχουδιές του Soufflér επαναπροσδιορίζουν την τελειότητα της ζαχαροπλαστικής, οδηγώντας τον ουρανίσκο μας σε μια σειρά από μικρές γευστικές εκρήξεις. Η απόλυτη συγχώνευση ακόμη και των εκ διαμέτρου αντίθετων σε αρώματα συστατικών, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πολλά υποσχόμενης γαστρονομικής του κουλτούρας. Η εμπειρία της γλυκιάς αυτής απόλαυσης δεν είχε ποτέ ξανά ταυτιστεί με μια τόσο σέξι διαδικασία, η οποία ξυπνά κάθε αίσθηση με τον πιο τολμηρό τρόπο! Πριν κλείσω την πόρτα, σίγουρα θα πάρω μαζί μου το ζεστό σουφλέ με τα δροσερά κόκκινα φρούτα... 

Info: Ρογκότη 4. Facebook: @Soufflér, Instagram: @souffler.pastry. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ανοιχτά από τις 12:00 έως τις 24:00.


Ο Στάβλος 

«Διάλειμμα» για την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά -και σύμφωνα με όσα έχουμε μελετήσει για τις παγκόσμιες εξελίξεις σχετικά με τα δεδομένα της τροφής, είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά- μετά την εποχή της πανδημίας, η ανάγκη μας για επιστροφή στις ρίζες, στην απλότητα και ζεστασιά που μάς προσφέρει το comfort food απέκτησε ακόμη πιο επιτακτικό χαρακτήρα. Τη φιλοσοφία αυτή ακολουθεί πιστά το εστιατόριο «Ο Στάβλος» στη νεανική γειτονιά της Μελενίκου -τα στενά της οποίας με ταξιδεύουν μέχρι σήμερα στα ανέμελα φοιτητικά χρόνια- του Γιώργου Κώστογλου και της εικαστικού Ρωξάνης Ντουρανίδου. «Η νοστιμιά βαθιά, ουσιώδης και οικεία» αποτελεί τη φράση - «κλειδί» τους, καθρεφτίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ιδιαίτερη αδυναμία τους προς την απλότητα, την πνευματικότητα και την αίσθηση της φροντίδας που χαρίζουν μέσα από την αισθητική ταυτότητα, τις επιλογές , αλλά και τις μερίδες των πιάτων τους. 

Ο χώρος μπορεί να ταυτιστεί με ένα φιλικό και άκρως stress free περιβάλλον. Διακρίνεται για τον γήινο χαρακτήρα του, τα ζεστά και απαλά χρώματα και την κυριαρχία του ξύλου, θυμίζοντας έναν πραγματικό στάβλο που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο δάσος. Είναι αλήθεια ότι αν σκεφτούμε το όνομά του σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, μπορούμε να πούμε ότι επικρατεί ένα είδος challenge! Και τι εννοώ; Είναι πολύ πιθανό -όπως αναφέρουν και οι ιδιοκτήτες του- να ακουστεί λιγάκι υποτιμητικός ο τίτλος Στάβλος, όμως αν δούμε πιο βαθιά τα νοήματά του, εκεί θα εντοπίσουμε και τη μαγεία της ταπεινότητας!

Γεύση και Τέχνη συμβαδίζουν με τον πιο αρμονικό τρόπο και συνεργάζονται για να προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη το ζενίθ της ηρεμίας που αναζητά. Κάθε τοίχος ξεχωρίζει για τη ζωντάνια, μέσα από την ποικιλία των έργων Τέχνης, τα οποία πωλούνται και εναλλάσσονται κάθε μήνα. Στο σύνολο της δημιουργικής προσέγγισης κάθε σημείου καθοριστικό ρόλο παίζει η συμβολή του ζωγράφου Λάζαρου Πάντου, της ίδιας της Ρωξάνης Ντουρανίδου -ειδικά αν δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα σουπλά και στα prints δικής της υπογραφής που πρωταγωνιστούν σε κάθε τραπεζαρία.

Όσον αφορά στην κουζίνα, οι αρχές της αριστοτεχνικής λιτότητας κατέχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε λόγο για πιάτα, στα οποία κυριαρχεί η ζεστασιά και η περιποίηση μέσα από ελληνικές επιλογές, οι οποίες αγαπούν τους έξυπνους και ευφάνταστους συνδυασμούς. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τη γευστική συνάντηση μεταξύ του καυτού λάχανου με τα ζουμερά μοσχαρίσια μάγουλα Σοφρέτο και την γλυκιά κρέμα μανιταριών, πιάτο που καταφέρνει να περιέχει όλη τη γοητευτική χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα σα να βρίσκεσαι σε ένα ορεινό καταφύγιο! Και όλα αυτά σε άψογη συντροφιά με εκλεκτούς οίνους σε συνέργεια με την οινοποιητική μονάδα Σεμέλη. Ένα στοιχείο που με ενθουσιάζει αφορά στο μικρό plant based vegetarian menu, το οποίο θα προστεθεί σύντομα και ανυπομονώ να μάθω τα μυστικά του...

Info: Κων. Μελενίκου 30Α. Facebook: @Ο Στάβλος Instagram: @_o_stavlos. Hμέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 13:30 -22:30. Κυριακή: 13:00- 17:00. Δευτέρα κλειστά. 

Αναμονή για το επόμενο βήμα...

Σύντομα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την ολοκλήρωση του pop-up κορεάτικου εστιατορίου "KimPushedTheButton", το οποίο βρίσκεται στον κάτω όροφο του Pelosof στην καρδιά την πόλης και την αντικατάστασή του από food spot με μεξικάνικη ταυτότητα!

Κεντρική φωτογραφία: Δεξιά: @hive2o.skg Αριστερά: @souffler.pastry