fbpixel

Search icon
Search
Πάσχα στο Χωριό: Οι 4 "last minute" προτάσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
TRAVEL

Πάσχα στο Χωριό: Οι 4 "last minute" προτάσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη

Τα χωριά που θα σας χαρίσουν «άρωμα» παράδοσης


Οι εορταστικές ημέρες του Πάσχα συνδέονται άμεσα με «δροσερές» εξορμήσεις σε παραδοσιακούς προορισμούς, γραφικά χωριά, τα οποία ξεχωρίζουν για την άγρια ομορφιά της ελληνικής γης, τα πλακόστρωτα στενάκια, αλλά και την τοπική κουζίνα με τις ιδιαίτερες συνταγές των γυναικών τους. Οικογενειακές στιγμές, συνοδευόμενες από γλυκά και αλμυρά traditional εδέσματα, χαλαρές συζητήσεις, αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με αγαπημένα πρόσωπα δίπλα στη φύση αποτελούν τους κατάλληλους συνδυασμούς ώστε να περάσουμε όμορφα και να «δραπετεύσουμε» για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. 

Μετά από μια διετή  περίοδο αντίξοων συνθηκών και αναγκαστικών εγκλεισμών λόγω του Covid, η ανάγκη μας να έρθουμε σε επαφή με την φύση και να επιστρέψουμε στις "ζεστές" αγκαλιές των φίλων και συγγενών μας έγινε επιτακτική κάνοντάς μας να θέλουμε συνεχώς να ανακαλύπτουμε καινούργια μέρη!

Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία περιλαμβάνει ποικίλα γοητευτικά και γραφικά μέρη για να εξερευνήσουμε, ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες της άνοιξης. Ξεχωριστά «θαύματα» της φύσης, ντόπιοι κάτοικοι «γεμάτοι» με όρεξη να μας αφηγηθούν αγαπημένες ιστορίες του τόπου, απολαυστικοί περίπατοι, αλλά και παραδοσιακά μικρά ταβερνάκια μας υποδέχονται «θερμά» μαθαίνοντάς μας τι σημαίνει απλότητα και ηρεμία. Αν φέτος το Πάσχα σκοπεύουμε να επισκεφθούμε έναν διαφορετικό προορισμό σε κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη και δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη το ιδανικό μέρος που μπορούμε να «αποδράσουμε», υπάρχουν αυτές οι σωτήριες «last minute» επιλογές που θα μας λύσουν τα χέρια, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα την ξεκούραση που επιθυμούμε!

Ανακαλύψτε τες!

Λίμνη Κερκίνη

limni-kerkini-5-apo-to-discover-greece.jpg

Αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο της Βόρειας Ελλάδας με πλούσια βιοποικιλότητα και απέχει μια «ανάσα» από την Θεσσαλονίκη. Ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς και απόλυτης ηρεμίας, το οποίο καταφέρνει κάθε φορά να κερδίσει τον επισκέπτη. Μια υπέροχη επιλογή για να μπορέσουμε να διαμείνουμε αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο «Ερωδιός», στην περιοχή του Λιθότοπου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα μπαλκόνι στη λίμνη Κερκίνη, προσφέροντας μια ειδυλλιακή θέα. Όλα τα δωμάτιά του είναι χτισμένα σε πλαγιά και έχουν μεγάλα παράθυρα, ώστε οι επισκέπτες, μόλις ξυπνούν, να αντικρίζουν τη θέα της λίμνης και τον κάμπο των Σερρών, ο οποίος απλώνεται από το όρος Μπέλες ως το Παγγαίο, χαρίζοντας μια άνετη διαμονή. Όμως, δεν μένουμε μόνο εδώ! Το εστιατόριο του ξενοδοχείου τιμά την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, παρέχοντας μία πραγματικά εξαιρετική εμπειρία τοπικών γεύσεων, σε μια χαλαρή αλλά εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα. Βουβαλίσια προϊόντα, όπως και τα ξακουστά λουκάνικα Ηράκλειας (Τζουμαγιάς) και το βραβευμένο καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα δημιουργούν γευστικές «εκρήξεις»!

To do

Η εμπειρία συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα από μια σειρά ομαδικών δραστηριοτήτων. Πεζοπορία, περιήγηση με βάρκα, Ιππασία, παρατήρηση πουλιών, ποδήλατο, επίσκεψη σε ιαματικά λουτρά είναι μερικές από τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε.

Για να απολαύσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή μας, μια καλή ευκαιρία είναι να επισκεφθούμε το «Kerkini's Meat», ένας χώρος Delicatessen με τοπικά προϊόντα από την περιοχή της Κερκίνης και κυρίως Βουβαλίσια προϊόντα από την ιδιόκτητη μονάδα δύο νέων ανδρών, του Λευτέρη και Αδάμ Ξανθόπουλου, οι οποίοι αποτελούν την νέα γενιά παραγωγών βουβαλίσιου κρέατος. Μπορούμε να τους βρούμε στην περιοχή του Θρακικού, η οποία βρίσκεται δίπλα στην παραδοσιακή Βυρώνεια Σερρών. Ο χώρος τους περιλαμβάνει και το εργαστήριό τους, όπου κατασκευάζουν χειροποίητα ζυμαρικά και κους κους, όπως και κρεατοσκευάσματα, τα οποία είναι όλα πιστοποιημένα. Η επίσκεψή μας θα συνοδευτεί από τα εκλεπτυσμένα τοπικά κεράσματά τους. Μεζές καπνιστού καβουρμά, σαλάμι από βουβαλίσιο κρέας και καζάν ντιπί,θα μας κάνουν να θέλουμε οπωσδήποτε να το επισκεφθούμε ξανά! Βασική τους πρόταση είναι και ένας περίπατος στην περιοχή του Ακριτοχωρίου, όπου βρίσκεται το γραφικό μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου.

Info: Hotel Ερωδιός, Λιθότοπος, 2325 028070, @hotel.erodios

Infο: Kerkini's Meat, Θρακικό, Δήμος Σιντικής, 2323 071310, @kerkinismeat

Κιλκίς

skra1.webp
Λίμνη Σκρα

Η περιβαλλοντική ομορφιά, η πλούσια ιστορία, αλλά και η ποικιλία εναλλακτικών τουριστικών επιλογών έχουν την «δυναμική» να μας γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή. Τα εντυπωσιακά βουνά Πάικο, Κρούσσια και Μπέλλες, με τις άφθονες φυσικές ομορφιές, όπως η σμαραγδένια λίμνη και οι καταρράκτες του Σκρα, αλλά και τα ποτάμια Αξιός και Γαλλικός και οι λίμνες Δοϊράνη και Πικρολίμνη, η τεχνητή Λίμνη Μεταλλείου, όπου εργάστηκε και έζησε ο Ήρωας του Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα γραφικά ορεινά χωριά, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια, η αναβίωση εθίμων και οι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν τους κυρίαρχους λόγους για να επισκεφθούμε την περιοχή.

To do 

Πρώτος παραδοσιακό προορισμός είναι η Γουμένισσα, η οποία μας προσκαλεί να απολαύσουμε μια μοναδική βόλτα στα στενά της παλιάς της πόλης, παρατηρώντας τις αρχιτεκτονικές ομορφιές της αρχοντικής ομορφιάς των διατηρητέων της κτιρίων. Δεν ξεχνάμε να κατευθυνθούμε προς το πιο γνωστό της σημείο της, το οποίο είναι η κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου και να χαλαρώσουμε πίνοντας ελληνικό παραδοσιακό καφέ ή να γευτούμε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου.

Μόλις 2χλμ. από την κωμόπολη της Γουμένισσας υπάρχει ένα υπέροχο μέρος, Τα Δύο ποτάμια. Ένα μέρος για να κάνεις βόλτες, πεζοπορία και πικ-νικ. Το μέρος διασχίζουν δύο ρέματα, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες κάνοντας το φυσικό τοπίο μαγικό. Και όλο αυτό συμπληρώνεται από όμορφα ξύλινα γεφύρια, αιωνόβια πλατάνια και δρυς.

Αξίζει να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα την φυσική ομορφιά της περιοχής οργανώνοντας με τους αγαπημένους μας ένα οδοιπορικό στο όρος Πάικο και στα όμορφα χωριά Σκρα, Καστανερή, Γρίβας και Λιβάδια, αλλά και στους καταρράκτες Σκρα με την υπέροχη Γαλάζια λίμνη.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε φρεσκότατο ψάρι και τοπικούς νοστιμότατους μεζέδες, η ιδανική επιλογή είναι να επισκεφθούμε το χωριό Δοϊράνη, το οποίο βρίσκεται στα νότια της λίμνης ακολουθώντας μια εξαιρετική παραλίμνια διαδρομή. Ένα θαυμάσιο οικοτουριστικό σύστημα που φιλοξενεί 19 είδη ψαριών, γριβάδια, τσιρόνια, πλατίτσες, γοβιοί, πεταλούδες, χέλια, πέρκες, κυπρίνοι, αλλά και σημαντικό αριθμό πουλιών όπως μαυρόκοτες, μπεκατσίνια, διάφορα είδη πάπιας, βουτηχτάρες και σταχτοτσικνές. Στην περιοχή δεσπόζει το μνημείο που υπάρχει σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης καθώς και άλλα αξιοθέατα όπως το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης.

Για τους λάτρεις των ελληνικών φυτών, η επιλογή είναι μία. Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων πριν φτάσουμε στην περιοχή της Ποντοκερασιάς. Ένας από τους νεώτερους κήπους της Ευρώπης με έντονη χλωρίδα και φυτά, τα οποία ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αρωματικούς κήπους, τεχνητούς καταρράκτες, λιμνούλες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές περιοχές. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσουμε ένα χαλαρό πικνίκ!

To stay

Για μια χαλαρωτική διαμονή το βράδυ, και ειδικά αν επιθυμούμε να βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, ιδανική επιλογή αποτελεί το Hotel Evridiki. παρέχοντάς ζεστά διακοσμημένα δωμάτια, αλλά και σουίτες, οι οποίες περιλαμβάνουν όλων των ειδών ανέσεις από επιπλωμένα μπαλκόνια μέχρι υδρομασάζ.

Info: Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων,  Κρούσσια, 2310 471613 & 23410 70688, @Balkan Botanic Garden of Kroussia

Info: Hotel EvridikiΣόλωνος 15, Κιλκίς, 2341 022512

Όλυμπος

Η θρυλική κατοικία των αρχαίων θεών και ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας μας χαρίζει την μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα υπέροχα τοπία της, αποκτώντας μια διαφορετική ορεινή περιπέτεια. Ξεκινώντας από την περιοχή του Λιτοχώρου, το οποίο απέχει μία ώρα και δέκα λεπτά από την Θεσσαλονίκη, μπορούμε να διασχίσουμε το φαράγγι του Ενιππέα ώστε να καταλήξει η διαδρομή μας στα Πριόνια. Αποτελεί μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε δασικό περιβάλλον. Μπορούμε να κάνουμε μια στάση παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου καθώς επίσης και από το μικρό εκκλησάκι-σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου, όπου έχει αγίασμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας μας, θα περάσουμε από πέντε με έξι ξύλινα γεφυράκια, ενώ από κάτω θα τρέχει το ρέμα σε ένα μαγευτικό τοπίο. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός και είμαστε έτοιμοι!

To stay 

Για μια άνετη διαμονή στην περιοχή ώστε να ξεκουραστούμε μετά από την πρωινή εξόρμησή μας μπορούμε να επιλέξουμε το «Litohoro Olympus resort and spa» της οικογένειας Λεμονόπουλου στην περιοχή της Πλάκας Λιτοχώρου. Οι παροχές είναι υψηλών προδιαγραφών, προσφέροντάς μας εύρος επιλογών, από σάουνα, ανατολίτικο χαμάμ, γυμναστήριο, πισίνα με υδρομασάζ, λασποθεραπεία, σοκολατοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, peeling, hair and face, caviar μέχρι advanced facial spa και διαφορετικά μασάζ. Για ακόμη πιο χαλαρωτική διαμονή μπορούμε να επιλέξουμε μία από τις villa με τις ιδιωτικές πισίνες.

Info: «Litohoro Olympus resort and spa», Πλάκα Λιτοχώρου, 23520 22200, @litohoroolympusresort

    Πέλλα

    shutterstock-1867973365.jpg
    Λουτρά Πόζαρ

    Πλούσια ιστορική κληρονομιά, υπέροχοι υγρότοποι και ορεινά τοπία την αναδεικνύουν ως μια από τις πιο όμορφες και γοητευτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι επιλογές είναι αρκετές με άξονα πάντα τους σημαντικούς βιότοπους και το οικοσύστημά της. Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί έναν υδάτινο παράδεισο για κάθε επισκέπτη, χαρίζοντάς μας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε όλες τις φυσικές ομορφιές της ή να απολαύσουμε μια σειρά από θαλάσσια σπορ.

    Σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από την Έδεσσα βρίσκεται ο δημοφιλής γραφικός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό, γνωστό και ως «πέτρινο χωριό», εκπροσωπώντας άρτια την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική. Εξαιρετική ευκαιρία για ηρεμία και ξεκούραση, εκτός από την πεζοπορία, την ορειβασία και την αναρρίχηση, είναι τα Λουτρά Πόζαρ με έξι κύριες πηγές, οι οποίες πηγάζουν μέσα από τα πετρώματα και βράχους, οι οποίοι βγαίνουν από τα έγκατα της γης.

    To stay 

    Για να διαμείνουμε το βράδυ, μια άνετη επιλογή αποτελεί το «Bocca al Lupo Villas», ένα κοντινό κατάλυμα σε απόσταση 6χλμ. από τα Λουτρά Πόζαρ στην περιοχή του Λυκοστόμου. Οι υποδομές του θυμίζουν ένα παραδοσιακό αρχοντικό, με ξύλο και πέτρα, έχοντας έναν καταπράσινο κήπο, κατάλληλο για χαλάρωση.

    Info: Λουτρά Πόζαρ, Δήμος Αλμωπίας, 2384 091300, @loutra_almopias

    Info: Bocca al Lupo Villas,  Λυκόστρωτο, Κάτω Λουτράκι, 698 944 3000, @bocca_al_lupo_villas