fbpixel

Search icon
Search
Παναγία των Παρισίων: Πότε θα επιστρέψει πλήρως αναστηλωμένη;
ARTS & CULTURE

Παναγία των Παρισίων: Πότε θα επιστρέψει πλήρως αναστηλωμένη;

Μετά από τέσσερα χρόνια, το σύμβολο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024


Η θλιβερή είδηση της καταστροφικής πυρκαγιάς, η οποία έβλαψε τις εγκαταστάσεις της πριν από τέσσερα χρόνια, παραμένει ακόμη "ζωντανή" στις μνήμες μας. Εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονταν ήδη στο σημείο όταν ο πύργος του σταυρού, το υψηλότερο τμήμα της Παναγίας των Παρισίων, κατέρρευσε στις 15 Απριλίου 2019 και ώρα 19:56. Μετά από από μια δύσκολη περίοδο σκληρών χρονικών πιέσεων και αρκετά έντονων διαμαχιών, οι εργασίες ανοικοδόμησής του ολοκληρώνονται με πλήρη οργάνωση και ελπίδα για ένα αισιόδοξο μέλλον. Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει ταυτιστεί με ένα αξιόλογο ορόσημο παγκοσμίου κάλλους, συμβολίζοντας την Ευρωπαϊκή υψηλή τέχνη. Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, Victor Hugo, απαθανάτισε την υπέροχη εκκλησία στο μυθιστόρημά του του 1831, "Ο καμπούρης της Παναγίας των Παρισίων", ενώ ο Αυστριακός συνθέτης Franz Schmidt έγραψε τη ρομαντική όπερα "Παναγία των Παρισίων" βασισμένη στο μυθιστόρημα του πρώτου. 

notredame20190415quaidemontebello-cropped.jpg

O Emmanuel Macron έχει θέσει ως στόχο την επαναλειτουργία του ναού εγκαίρως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Οι "Times" κάνουν λόγο για περίπου 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται για την αποκατάσταση του δημοφιλούς ναού του Παρισιού, μεταφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Είναι αισιόδοξοι ότι θα έχει ανοίξει τις πόρτες του μέχρι τα Χριστούγεννα του 2024 και η κατάστασή του θα είναι καλύτερη από τότε που καθαρίστηκε τελευταία φορά, στα μέσα του 19ου αιώνα". 

Τα βιτρό παράθυρα της Παναγίας των Παρισίων δημιουργήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc, ο οποίος σχεδίασε επίσης την κορυφή ύψους 96 μέτρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Reuters": "Όταν η Παναγία των Παρισίων υπέστη εκτεταμένες δομικές ζημιές σε μια μεγάλη πυρκαγιά, τα περισσότερα από τα βιτρό του ιστορικού καθεδρικού ναού μπόρεσαν να αντέξουν τη θερμότητα και τις φλόγες. Όμως τα παράθυρα ήταν βαριά λερωμένα από καπνό και σκόνη που εμπόδιζαν το εξωτερικό φως και κάλυπταν την γκάμα των χρωμάτων του γυαλιού ηλικίας 170 ετών. Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την τεράστια πυρκαγιά, οκτώ υαλουργοί από τη Γαλλία ξεκίνησαν την επίπονη επιχείρηση καθαρισμού και αποκατάστασης 39 υψηλών παραθύρων στον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό, τη χορωδία, το εγκάρσιο κλίτος και το σκευοφυλάκιο". 

Σύμφωνα με το "Euronews":  "Οι εργασίες για την αποκατάσταση του εσωτερικού έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ οι εργασίες για το καμπαναριό, τους θόλους και τα πλαίσια έχουν ουσιαστικά αρχίσει με την πρόσφατη ανέγερση μιας σκαλωσιάς 100 μέτρων και 600 τόνων".

y52s3fr6qjnijcd73rjerjht6a.jpg
Τεχνικοί εργάζονται μπροστά από ένα βιτρό παράθυρο στο χώρο ανοικοδόμησης του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, Παρίσι, Γαλλία, 28 Ιουλίου 2022. Geoffroy Van Der Hasselt/Pool μέσω REUTERS/File Photo

Οι τελευταίες πληροφορίες του "Reuters" αναφέρουν ότι η "Flavie Serriere Vincent-Petit, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας βιτρό στην Troyes, νοτιοδυτικά του Παρισιού, ανέλαβε την αποκατάσταση 22 παραθύρων. Η διαδικασία καθαρισμού των υαλοπινάκων περιλαμβάνει το απαλό τρίψιμο της επιφάνειας με βαμβάκι εμποτισμένο σε νερό και αιθανόλη, μια λεπτή και επαναλαμβανόμενη διαδικασία που αποσκοπεί στη συλλογή των καταλοίπων χωρίς να καταστραφεί το παράθυρο". Το εργαστήριο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας στη Γερμανία βοηθά επίσης στην ανοικοδόμηση με την αποκατάσταση των βιτρό τεσσάρων υψηλών παραθύρων. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των "Times": Το έργο έχει κοστίσει μέχρι στιγμής συνολικά 700 εκατ. ευρώ.