fbpixel

Search icon
Search
Over 40s: Τι πρέπει και τι όχι να τρώτε μετά τα 40
TASTE

Over 40s: Τι πρέπει και τι όχι να τρώτε μετά τα 40

Τα dos and don’ts που προτείνουμε να προσέχετε!


Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που μία γυναίκα καλωσορίσει τα τριάντα έτη στη ζωή της αλλάζουν πολλά -πόσο μάλλον αν προσθέσετε και μια δεκαετία σε αυτά, που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αποτελεί την καλύτερη περίοδο για τις σύγχρονες γυναίκες. Ωστόσο, πολλές μαρτυρούν, ότι κατά τη διάρκεια των δεύτερων «-άντων» παρακολουθούν έκπληκτες τις πρωτόγνωρες αλλαγές στο σώμα και την επιδερμίδα τους.

Στη μέση ηλικία ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, δημιουργείται η απώλεια οιστρογόνων και αλλάζει μια ολόκληρη δέσμη ορμονικών ουσιών. Όταν πρόκειται για την γήρανση, όλοι έχουμε επιλογές: Μπορείτε να βρείτε έναν καλό haircolorist για τα μαλλιά σας ή να προχωρήσετε σε ακίνδυνες πλαστικές επεμβάσεις, ώστε να καταπολεμήσετε ό,τι αρχίζει να μη σας αρέσει επάνω σας.

Παρόλα αυτά, τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν ή να μειωθούν δραστικά όταν ασκείστε και τρώτε σωστά, διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ίσως πράγματι το παλιό αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον» να είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και μάλλον η ανάγκη για υγιεινή διατροφή αποκτά ζωτική σημασία καθώς μεγαλώνουμε.

Θέλετε λοιπόν, να αισθάνεστε υπέροχα με την ηλικία σας; Αποφύγετε τα σημαντικότερα don'ts και δοκιμάστε τις παρακάτω ευεργετικές τροφές!

Don'ts

1. Cured meats

Tα hot dogs με λουκάνικα και το μπέικον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, στοιχεία τα οποία σίγουρα δεν κάνουν καλό στον οργανισμό, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ασθένειες. Επίσης, θεωρούνται τα πλέον επεξεργασμένα φαγητά και συμβάλλουν ελάχιστα σε μία υγιεινή διατροφή.

2. Frozen meals

shutterstock-370002302.jpg

Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Μην τρέφεστε συχνά με frozen meals ή τουλάχιστον επιλέξτε αυτά που περιέχουν λιγότερο από το 30% των συνολικών θερμίδων λίπους.

3. Protein bars

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένες κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Πολλές περιέχουν επίσης πρωτεΐνη σόγιας, η οποία συχνά ψεκάζεται με παρασιτοκτόνα.

4. Chips & Popcorn

shutterstock-1407631880.jpg

Πρόκειται για snacks ελάχιστης ποιότητας, που δεν έχουν να προσφέρουν ουδεμία θρεπτική αξία στη διατροφή σας. Μάλιστα, το 50% των περισσότερων από αυτά αποτελούνται από λίπος, το οποίο αποθηκεύεται αμέσως στον οργανισμό.

5. Juices & Smoothies

Οι χυμοί και τα smoothies κατά γενική ομολογία κάνουν καλό σε όλες τις ηλικίες, εξαιτίας των πλούσιων βιταμινών τους. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στον οργανισμό, όταν δεν παρασκευάζονται σπιτικά, αλλά στα juice shops λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και θερμίδες.

Tip: Φτιάξτε το δικό σας smoothie στο σπίτι με παγωμένα φρούτα, πράσινα λαχανικά, όπως ακατέργαστο σπανάκι ή λάχανο, γιαούρτι και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη!

Dos

1. Άγριος σολομός

shutterstock-417233524.jpg

Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή ψαριού, αφού παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις κι εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι επίσης, μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, οπότε καλό είναι να εντάξετε τον σολομό στο διατροφολόγιό σας.

2. Blueberries

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα πρώτα, μάλιστα, μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά σας από διάφορες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές νόσους, ακόμη και καρκίνο.

3. Γιαούρτι

shutterstock-521309626.jpg

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά. Παράλληλα, βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και στην ενδυνάμωση των κοκάλων, τα οποία πιθανόν να φθείρονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

4. Πράσινη σαλάτα

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, καθώς και αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιλέξτε την στο lunch break σας, συνοδευόμενη από μία γευστική ελαφριά vinegrette ή και το βράδυ, ως ένα μοναδικά υγιεινό γεύμα, το οποίο μπορείτε να εμπλουτίσετε με τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς και φρούτα.

5. Μανιτάρια

shutterstock-454566379.jpg

Είναι γευστικά, ταιριάζουν με όλα τα γεύματα και όλες τις εποχές. Το πιο βασικό: παρέχουν βήτα-γλυκάνες, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β και φυτικές ίνες. Plus, είναι νόστιμα και υπέροχα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, τα οποία είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο και προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων. Περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης υψηλό σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες.