fbpixel

Search icon
Search
Οι most talked-about θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στη Θεσσαλονίκη
ARTS & CULTURE

Οι most talked-about θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Καταξιωμένοι ηθοποιοί «ανεβαίνουν» στην πόλη μας και αυτά είναι τα πιο πολυαναμενόμενα θεατρικά έργα που πρόκειται να απολαύσουμε


Η Θεσσαλονίκη «κινείται» σε ρυθμούς τέχνης, καθώς αυτήν την περίοδο οι πιο πολυσυζητημένες θεατρικές παραστάσεις «ανεβαίνουν» στην πόλη μας, έχοντας καταφέρει ήδη καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας. Ταλαντούχοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν ιστορικές μορφές που έγιναν συνώνυμες με την αρχαία εποχή, πρωταγωνιστώντας σε αριστουργηματικά έργα που συγκινούν και δίνουν την αίσθηση μιας άλλης πραγματικότητας. Ανακαλύψτε παρακάτω τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις που λαμβάνουν χώρα αυτήν τη χρονική περίοδο στα θέατρα της Θεσσαλονίκης κι εντάξτε τες στην καθημερινότητά σας, ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο την άνοιξη.

Take notes!

«Η Πανούκλα» του Albert Camus

2-682x384.jpg


Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο. Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία. Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός.

Info: 22 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αμαλία, στις 21:00.


«Γράμμα σ' ένα παιδί» της Μάρως Μπουρδάκου

duka.jpg


Δέκα χρόνια μετά, από το ίδιο σημείο εκκίνησης, η παράσταση «Γράμμα σε ένα παιδί», συνεχίζει να αφυπνίζει, να παρακινεί, να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και να μιλάει απευθείας στις καρδιές μας όπως μόνο η δύναμη της θεατρικής πράξης ξέρει πολύ καλά να κάνει. Το Βιβλίο «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» γράφτηκε το 1975 από την Οριάνα Φαλάτσι, επιχειρώντας να δώσει το δικό της στίγμα σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την ισότητα που πρακτικά απουσιάζει, την αυτοδιάθεσή της και το ύψιστο δικαίωμα της ή όχι στην μητρότητα. Παράλληλα έθιξε με τρόπο ευθύ και καυστικό την ουσιαστική απουσία κάθε είδους ελευθερίας, ασφάλειας και των πραγματικών ανθρώπινων αξιών, μιλώντας για έναν κόσμο γεμάτο διακρίσεις, βία και Φανατισμό. Ερμηνεύει η Ζέτα Δούκα.

Info: 23-27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αμαλία, στις 21:00.


«Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

645926.jpg


Το έργο του Άρη Αλεξάνδρου με τον Φώτη Μακρή επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου. Ερμηνεύει ο Φώτης Μακρής,

Info: 26 & 27 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αμαλία, στις 21:00 (26/2) & στις 20:00 (27/2).


«Αίας» του Σοφοκλή

503506.jpg


Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αίαντα, με τον ηθοποιό να ερμηνεύει όλους τους ρόλους και τον ζωγράφο να συνομιλεί μαζί του δημιουργώντας ζωντανά εικόνες και μνήμες του έργου. Ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατο του. Όταν αυτά με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να εκδικηθεί. Γίνεται όμως έρμαιο της θεάς Αθηνάς και περίγελος του στρατεύματος των Αργείων. Ατιμασμένος και απεγνωσμένος, αυτοκτονεί.

Info: 5 Μαρτίου στις 21:00, 6 Μαρτίου στις 19:00, στο Θέατρο Αριστοτέλειον.

«Το καινούριο παιδί» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

251339731-4648438565176946-4682791386400178011-n.jpg


«Το καινούριο παιδί» είναι η ιστορίας μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950. Της Δάφνης. Η Δάφνη δεν έχει κάτι ξεχωριστό, κάτι που να την διαφοροποιεί από το μεγάλο πλήθος. Η Δάφνη είναι μια γυναίκα της γενιάς μας. Είναι μια από μας. Και από μια μεριά, η Δάφνη είμαστε εμείς. Εμείς που νοιώσαμε τον εαυτό μας στην μεταπολίτευση. Που επαναστατήσαμε (έστω και στη φαντασία μας) ενάντια στο κατεστημένο, στην οικογένεια μας, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και αργότερα στήσαμε τα δικά μας σπίτια με μοντέρνο τρόπο και με πολύ παλιά υλικά. Εμείς που ονειρευτήκαμε την εξέγερση στα ταβερνάκια των Εξαρχείων και στηρίξαμε την κατανάλωση στα ρεστοράν με σεφ και γαλλικά κρασιά. Η παράσταση είναι ένας μονόλογος της Δάφνης που αφηγείται περιστατικό που όλοι με τον ένα η τον άλλο τρόπο έχουμε ζήσει. Ερμηνεύει η Κάτια Δανδουλάκη.

Info: Από τις 11 Μαρτίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Παρασκευές & Σάββατα στις 21:00, Κυριακές στις 19:00.

Enjoy!