fbpixel

Search icon
Search
Oι 7+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες μια για πάντα
WELLNESS

Oι 7+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες μια για πάντα

Χαρίστε στον εαυτό σας έναν ήρεμο ύπνο


Κεφάλαιο Αϋπνίες. Είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας. Οι ρυθμοί ζωής, το καθημερινό άγχος, οι πολλαπλές και απαιτητικές υποχρεώσεις μάς εμποδίζουν πολλές φορές από το να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας», κρατώντας μας άϋπνους παρέα με τις σκέψεις μας. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 3 ενήλικες παλεύει με περιστασιακές αϋπνίες ενώ ένας στους 10 αντιμετωπίζει χρόνιες αϋπνίες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε 7 με 9 ώρες ύπνου για την εξασφάλιση της σωματικής, νοητικής και ψυχικής μας υγείας.

Η διαρκής έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλες σοβαρές παρενέργειες είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Το σημαντικότερο βήμα που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να απολαύσουμε έναν ήρεμο ύπνο είναι η προσεκτική επιλογή των τροφών που καταναλώνουμε το βράδυ. 

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις βασικότερες τροφές, που θα καταπολεμήσουν την επόμενη αϋπνία σας. 

Αμύγδαλα ή γάλα αμυγδάλου

shutterstock-1039444042.jpg

Τα αμύγδαλα βρίθουν από μελατονίνη και τρυπτοφάνη. Η μελατονίνη ή αλλιώς η «ορμόνη της νύχτας» εκκρίνεται από την επίφυση κατα τη διάρκεια του ύπνου. Έχει καθοριστική σημασία για την ευεξία και τη χαλάρωση του σώματος και συμβάλλει στην καλή υγεία. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που προσλαμβάνεται μέσα από τρόφιμα. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα μας. Έχει ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα συμβάλλοντας στο να ξεπεραστούν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, μειώνει την αϋπνία και ενισχύει μνήμη. Πέντε αμύγδαλα ή ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου μπορούν να σας προσφέρουν έναν ήρεμο ύπνο.

Αυγά

shutterstock-1066204025.jpg

Τα αυγά είναι αρκετά συνηθισμένο να τα συναντάμε στο πρωινό γεύμα μας. Ωστόσο, περιέχουν σημαντική ποσότητα τρυπτοφάνης, όπως έχουν και τα αμύγδαλα, η οποία έχει ηρεμιστική δράση ελαχιστοποιώντας τα επίπεδα αϋπνίας.

Ψάρια

shutterstock-568073473.jpg

Η βιταμίνη Β6 είναι άφθονη στα ψάρια. Επιλέξτε ανάμεσα σε σολομό ή τόνο. Η βιταμίνη Β6 παράγει τη μελατονίνη, η οποία συνήθως προκαλείται από το σκοτάδι. Καταναλώνοντας ψάρι για βραδινό προσφέρετε έξτρα μελατονίνη στον οργανισμό σας, πριν ακόμη σβήσετε τα φώτα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

shutterstock-441183706.jpg

Το ασβέστιο που περιλαμβάνει το γιαούρτι επεξεργάζεται τις ορμόνες που μας βοηθούν να έχουμε έναν ευχάριστο ύπνο, την τρυπτοφάνη και τη μελατονίνη. Το ασβέστιο βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, σε περίπτωση που δεν είστε φαν του γιαουρτιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τυρί cottage ή με ένα ποτήρι γάλα.

Μπανάνες

shutterstock-244685272.jpg

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο. Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν χαλάρωση στο σώμα αλλά και το μυαλό μας, καθώς πρόκειται για φυσικά ηρεμιστικά. Μισή μπανάνα είναι αρκετή για να αποχαιρετίσετε τις αϋπνίες.

Κεράσια

shutterstock-1718291599.jpg

Τα κεράσια είναι πλούσια πηγή μελατονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου - αφύπνισης. Η μελατονίνη σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ανθοκυανινών (φυτοχημικές ουσίες που δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε, μοβ χρώμα σε διάφορα είδη φρούτων κι έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία) που έχουν τα κεράσια, ενισχύουν την ποιότητα του ύπνου. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε ένα ποτήρι χυμό κερασιού.

Κινόα

shutterstock-311815274.jpg

Το κινόα είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Αυτό υποδηλώνει ότι περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κινόα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από άλλα δημητριακά, και ένα καλό ποσοστό φυτικών ινών (5 γραμμάρια). Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε: λαχανάκια Βρυξελλών, ψημένη πατάτα, μαύρο ρύζι.

Μέλι

shutterstock-776462677.jpg

Η ποσότητα γλυκόζης που βρίσκεται στο μέλι μειώνει τα επίπεδα της ορεξίνης. Η ορεξίνη ή εναλλακτικά υποκριτίνη, είναι ένα νευροπεπτίδιο που ρυθμίζει τη διέγερση, την εγρήγορση και την όρεξη. Επομένως, το μέλι θα καταστείλει την εγρήγορση του εγκεφάλου, προσφέροντάς σας χαλάρωση. Μια σκέτη κουταλιά μέλι ή η προσθήκη αυτής μέσα σε τσάι ή μέλι θα σας χαρίσει έναν ήρεμο ύπνο χωρίς διαταραχές.