Αυτή την όμορφη περίοδο των Χριστουγέννων, όπου η πρωτεύουσα έβαλε τα καλά της σας προσκαλεί να γνωρίσετε τους καλλιτεχνικούς της χώρους που φιλοξενούν εξαιρετικές εκθέσεις. Είναι γνωστό πως η Αθήνα αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημείο συγκέντρωσης πολιτιστικού ενδιαφέροντος, απευθύνεται σε κάθε ηλικία και προσωπικότητα, ενώ είναι γεμάτη artistic δραστηριότητες, ιδανικές για να προσφέρουν όμορφες εμπειρίες. Εμείς συγκεντρώσαμε must-see εκθέσεις, που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα, όχι μόνο για τους πιστούς λάτρεις των τεχνών αλλά και για τους φανατικούς της διαχρονικής αισθητικής.
Κρατήστε σημειώσεις κι επισκεφτείτε την αγαπημένη σας με την πρώτη ευκαιρία!
Οι Αθηναίοι της LiFO, Μουσείο Μπενάκη
Info: Έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Ωράρια: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή-Σάββατο 10:00 - 22:00
Ερριμμένες Σκιές, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, Γιάννη Τσαρούχη, παρουσιάζεται μία έκθεση στο Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης, αφιερωμένη στο φως και τις ερριμμένες σκιές των έργων, που χρησιμοποίησε ο ίδιος σε αυτά από τη δεκαετία του '50 και μετά, δουλεύοντας τη σειρά έργων με τα καφενεία. Η έρευνα για τη συγκεκριμένη τεχνική αλλά και την παρουσίαση των έργων έγινε μέσα από έργα και σπουδές που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος καθώς και μέσα από γραπτές προσωπικές μαρτυρίες του καλλιτέχνη. Η μελέτη του αυτή αφορά τόσο τις ανθρώπινες μορφές που ζωγραφίζει όσο και όλα τα θέματα που προσεγγίζει καθώς και τις σκηνογραφίες του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Νίκη Γρυπάρη.
Info: Έως τις 16 Μαρτίου 2020. Ίδρυμα Γιάννης Τσαρούχης, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι. Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-14:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00- 15:00.
Το νησί των θησαυρών, έκθεση του Μανώλη Χάρου, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Η έμπνευση του ταλαντούχου καλλιτέχνη, Μανώλη Χάρου, για τη δημιουργία αυτών των έργων -που πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό- αντλήθηκε από κλασικά αριστουργήματα, μύθους, αστυνομικές νουβέλες που παρά το πέρασμα των χρόνων εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν τρόπο έκφρασης κριτικής βασικών κοινωνικοπολιτικών συμπεριφορών. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει περίπου 50 εικαστικά έργα μικτής τεχνικής και μία κατασκευή τριών διαστάσεων. Ακόμη, τα έργα συνοδεύει μία πλούσια εικονογραφημένη έκδοση 84 σελίδων με 70 φωτογραφίες και κείμενο της ιστορικού τέχνης κι επιμελήτριας της έκθεσης Ελένης Αθανασίου. Μία εκπληκτική στιγμή του δημιουργού, που οι λάτρεις της τέχνης πρέπει να θαυμάσουν.
Info: Έως τις 26 Ιανουαρίου 2020. Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας.Ωράρια: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-00:00, Κυριακή 10:00-16:00
Χασάπηδες και Κριοφόροι, έκθεση του Κοσμά Ξενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Στην ιδιαίτερη αυτή έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, θα παρουσιαστούν περισσότεροι από εξήντα πίνακες ζωγραφικής και περίπου ογδόντα σχέδια με θέμα τον χασάπη, που φιλοτέχνησε ο Κοσμάς Ξενάκης. Ο ίδιος, υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους και συγχρόνως από τους πιο ερμητικούς Έλληνες καλλιτέχνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Έτσι σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 το ΜΙΕΤ παρουσιάζει μια έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των χασάπηδων, όπως το επεξεργάστηκε ο ζωγράφος σε ολόκληρη την περίοδο από το 1945 έως περίπου το 1960. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, ενώ θα κυκλοφορήσει μία πλούσια εικονογραφημένη έκδοση που δημιούργησε ο Ευγένιος Ματθιόπουλος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Info: Έως τις 28 Μαρτίου 2020. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20. Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 11.00 - 18.00 & Σάββατο 11.00 - 17.00
Υφάνσεις, Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα, Μουσείο Μπενάκη
Αυτή η μοναδική έκθεση αφορά στη σύζευξη ζωγραφικής και ύφανσης και στη δημιουργία μιας παράλληλης οπτικής πάνω σε έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και τις αντίστοιχες ταπισερί και τα χειροποίητα handtufted χαλιά που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1960 μέχρι και σήμερα. Ακόμη, όσοι την επισκεφτούν θα ανακαλύψουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από το 1980 κι έπειτα, όπου η χειροτεχνική διαδικασία της ύφανσης δημιουργεί περίοπτες Fiber Art κατασκευές. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως για να συλλεχθούν όλα αυτά τα κομμάτια χρειάστηκαν τουλάχιστον 2 χρόνια προετοιμασίας από τους υπευθύνους. Μία συγκλονιστική παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού που πρέπει να δούμε όλοι!
Info: Έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020. Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Ωράρια: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή-Σάββατο 10:00 - 22:00