fbpixel

Search icon
Search
Ο θρύλος του Keith Haring αναβιώνει στην Tate Liverpool
ARTS & CULTURE

Ο θρύλος του Keith Haring αναβιώνει στην Tate Liverpool

Μια μοναδική έκθεση για την pop κουλτούρα που στιγμάτισε την τέχνη του σήμερα


Από τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’80, στο Pop Shop του Soho. Από τα graffiti με κιμωλίες σε μαυροπίνακες, στους χρωματιστούς λαβυρίνθους. Αυτός είναι ο Keith Haring. Ο καλλιτέχνης που σημάδεψε την pop κουλτούρα και μετέφερε την τέχνη του δρόμου σε κορυφαίες γκαλερί του κόσμου. Τα έργα του είναι διαχρονικά, ζωντανά και πολυδιάστατα. Γραμμές που μπλέκονται μεταξύ τους, συνθέτουν μια μοναδική οπτική γλώσσα που διαβάζεται από όλους. Αυτό ήθελε να πετύχει άλλωστε. Να δημιουργήσει για τη μάζα και όχι να περιοριστεί σε υποκριτικούς κύκλους «κουλτουριάρηδων». Μαζί με τον Andy Warhol και τον Jean Michel Basquiat, αξιοποίησε τα νέα μέσα, τη δύναμη των ανοιχτών χώρων και πρόσφερε ατόφια τέχνη που παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Έργα του μπορείτε να θαυμάσετε στην γκαλερί Tate Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια έκθεση-ωδή στον καλλιτέχνη και ακτιβιστή που κατάφερε να επικοινωνήσει τη δουλειά του σε γενιές πολύ πιο μακρινές από τη δική του.  

The Artist

Ο Keith Haring γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου στο Reading της Pennsylvania. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρή ηλικία σχέδια καρτούν, αντλώντας έμπνευση από τα είδωλα της εποχής, όπως τον Walt Disney και τον Dr. Seuss. Στην αρχή της εφηβείας του συμμετείχε στο Jesus Movement, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το μονοπάτι της θρησκείας. Γύρισε την χώρα κάνοντας ωτοστόπ, πουλούσε μπλουζάκια με logo κατά του Richard Nixon και του συγκροτήματος Grateful Dead και έκανε αυτό που λέμε άσωτη ζωή.

haring-about-polaroids.jpg
Keith Haring & Andy Warhol

Το 1976 πήγε να σπουδάσει εμπορική τέχνη στο Ivy School of Professional Art, στο Pittsburgh. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1978, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Διάβασε το The Art Spirit του Robert Henri, ένα βιβλίο που τον ώθησε στο να επικεντρωθεί στη δική του τέχνη. Έτσι, λοιπόν, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ζωγραφική και γρήγορα το Μεγάλο Μήλο έγινε σπίτι του. Ανακάλυψε τη δύναμη της πολυπολιτισμικής αυτής πόλης, τη σεξουαλική του ταυτότητα και έπλασε ένα νέο ρεύμα που παρέσυρε τον κόσμο. 

Η street art σκηνή ήταν σε πρώιμο στάδιο, ξεκινώντας από τις γειτονιές του Bronx και Washington Heights του Μανχάταν τη δεκαετία του ’70. Ήταν μια τέχνη υποδεέστερη, που περιορίζονταν σε τρένα και σταθμούς σιδηρόδρομων, μια τέχνη που ταξίδευε. Ο Haring μετέφερε στα έργα του τα όνειρα της εποχής και τα δικά του, μια κραυγή αλλαγής και απελευθέρωσης. Στην αρχή, το φάσμα του έφτανε μέχρι τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις που χρησιμοποιούσαν τα μέσα για τις μετακινήσεις τους και την αστυνομία της Νέας Υόρκης, καθώς είχε συλληφθεί αρκετές φορές με το πρόσχημα του βανδαλισμού.

keith-subway-newyork.jpg
Ο Keith Haring και τα έργα του στον υπόγειο της Νέας Υόρκης

Παρέμεινε, όμως, αεικίνητος και ανίκητος. Με πίστη, όχι στον εαυτό του, αλλά σε αυτό που πρέσβευε με την τέχνη του, συνέχισε να παράγει έργο ασταμάτητα. Αυθόρμητα σχέδια, τοιχογραφίες, πίνακες. Ζωή, θάνατος, σεξ, κοινωνικές συμβάσεις, πολιτική και υπερκαταναλωτισμός, είναι μερικά από τα θέματα που θίγει ο καλλιτέχνης. Με τη χρήση συμβόλων και φράσεων, προσπαθούσε να διηγηθεί ιστορίες στις μάζες και να τις ταρακουνήσει. Και τα κατάφερε.

Επισκέφθηκε την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ολλανδία, όπου ζωγράφισε τοίχους και φιλοξένησε έργα του σε μουσεία. Το 1986, άνοιξε το Pop Shop στο Soho, της Νέας Υόρκης, ένα μέρος γεμάτο με τοιχογραφίες και αναμνηστικά είδη με έργα του προς πώληση σε προσιτές τιμές. Ήταν ένα σημείο συνάντησης για όσους ήθελαν να γνωρίσουν την τέχνη του, για τους απλούς πολίτες και όχι μόνο για τους συλλέκτες και τους καλλιτέχνες. «Θα μπορούσα να ζωγραφίσω μερικά πράγματα, να αυξήσω τις τιμές και να βγάλω πολλά χρήματα. Το Pop Shop, όμως, είναι η επέκταση της δράσης μου στον υπόγειο, ένα πάντρεμα υψηλής και χαμηλής τέχνης».

keith-haring-pop-shop.jpg
Ο Keith Haring στο Pop Shop, Νέα Υόρκη

The Activist

Ο Haring ήταν ανοιχτός για τη σεξουαλικότητά του, αγαπούσε την gay κοινότητα και προωθούσε το safe sex, σε μια εποχή που υπήρχαν ταμπού, στερεότυπα και ελλιπής παιδεία. Το 1988 ήρθε η λοίμωξη με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ένα χρόνο αργότερα, ίδρυσε το Keith Haring Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με εκπαιδευτικά προγράμματα για μη προνομιούχα παιδιά και οργανισμούς που φροντίζουν για τη μόρφωση, την πρόληψη και τη φροντίδα του ιού AIDS. Απεβίωσε, δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 31 ετών. Το πνεύμα του, όμως, είναι αειθαλές, μέσα από το έργο και την προσφορά του.

The Exhibition

Πρόκειται για την πρώτη, μεγάλη και σημαντική έκθεση του καλλιτέχνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην γκαλερί Tate Liverpool, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε από κοντά περισσότερα από 85 έργα του Haring, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια. Ακόμα, θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο που αποθανατίζουν τη ζωντάνια της Νέας Υόρκης του ’80 μέσα από τη ματιά και ψυχοσύνθεση του. Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της στις 14 Ιουνίου και θα είναι διαθέσιμη προς επίσκεψη μέχρι τον Νοέμβριο. Μη τη χάσετε!

keith-haring-ignorance-fear-1989.jpg
Ignorance=Fear, Silence=Death, 1989

«Η τέχνη πρέπει να είναι κάτι που απελευθερώνει την ψυχή, ερεθίζει τη φαντασία και βοηθά τους ανθρώπους να προχωρήσουν.»