fbpixel

Search icon
Search
Ο καλλιτέχνης Jonathan Baldock υπογράφει τις ανανεωμένες βιτρίνες του καταστήματος της Hermès στο Λονδίνο
DESIGN NEWS

Ο καλλιτέχνης Jonathan Baldock υπογράφει τις ανανεωμένες βιτρίνες του καταστήματος της Hermès στο Λονδίνο

Το flagship store του οίκου στη New Bond Street προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία στους περαστικούς


O μυστικός κήπος πάνω από το κατάστημα της Hermès στη Rue du Faubourg Saint-Honoré στο Παρίσι αποτέλεσε μια πρώτη έμπνευση για τον Jonathan Baldock για τη μεταμόρφωση των βιτρινών του καταστήματος New Bond Street του γαλλικού οίκου στο Λονδίνο

ogmmqgbgwnmfoudvg4hxmh-768-80jpg.webp


Ο Βρετανός καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος σε ατομική έκθεση στο Yorkshire Sculpture Park, επιδεικνύει μια βαθιά ριζωμένη συγγένεια με τον φυσικό κόσμο και τον ρυθμό των εποχών, που ενσαρκώνεται από την τολμηρή χρήση του χρώματος και της έντονης γεωμετρίας. Το έργο του είναι διαποτισμένο με χιούμορ κι ευφυΐα, και οι δουλειές του, συχνά από κεραμικό ή υφαντό υλικό, έχουν μια αλλόκοτη, αλληγορική ποιότητα που διοχετεύει το ενδιαφέρον του για τους μύθους και τη λαογραφία.

lxslmexpmieks2jtzalm4i-768-80jpg.webp


Για τις πέντε βιτρίνες που περιβάλλουν τη ναυαρχίδα της Hermès στο Λονδίνο, ο Baldock φαντάστηκε μια φθινοπωρινή παριζιάνικη σκηνή, δημιουργώντας μια σειρά από έντονα χρωματιστούς φράχτες διάσπαρτους με μάτια που προσφέρουν μια πύλη σε έναν φανταστικό κόσμο της φαντασίας. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του καλλιτέχνη, τα ματάκια μετατρέπουν τα παράθυρα σε μια διαδραστική εμπειρία, ένα παιχνίδι κρυφτού, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο περαστικός. 

Ο Baldock υιοθετεί συχνά μια θεατρική προσέγγιση στην πρακτική του, παρουσιάζοντας κρυμμένους λεπτομερείς κόσμους σε όσους ενδιαφέρονται να κοιτάξουν προσεκτικά, και σε αυτά τα παράθυρα, παρουσιάζει μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού κι εσωτερικού, πραγματικού και φανταστικού. Μας καλεί να κοιτάξουμε ανάμεσα στα κλαδιά για να εντοπίσουμε ένα ιδιόρρυθμο καστ χαρακτήρων, ο καθένας απασχολημένος σε διαφορετικά σενάρια, με κομμάτια από τις συλλογές A/W24 της Hermès να αναλαμβάνουν έναν παιχνιδιάρικο ρόλο.

rbl6bh95yklewyvpd2tt4j-768-80jpg.webp


Η εγκατάσταση, με τίτλο "Take a Peek", δημιουργήθηκε με τη χρήση εκατοντάδων μεμονωμένων φύλλων που αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του φθινοπώρου. Κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από δέρμα, τα φύλλα κόπηκαν προσεκτικά από αχρησιμοποίητα υλικά που προήλθαν από το τμήμα βιώσιμης ανάπτυξης της Hermès και θα έχουν μια νέα ζωή μετά την απομάκρυνση της εγκατάστασης.

About Artist

bald-at-cac-residency-2018-photo-by-damian-griffiths-web.webp

Με έργα που συχνά παίρνουν βιογραφική μορφή, ο Jonathan Baldock ασχολείται μέσα από το έργο του με τον αισθησιασμό και την πνευματικότητα γύρω από τη σχέση μας με το σώμα μας. Ο Baldock γεννήθηκε το 1980 στο Kent του Ηνωμένου Βασιλείου. Ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Winchester School of Art με πτυχίο στη ζωγραφική (2000-2003), και στη συνέχεια από το Royal College of Art του Λονδίνου με μεταπτυχιακό στη ζωγραφική (2003-2005).

Γεμάτος χιούμορ κι ευφυΐα, καθώς και μια αλλόκοτη ποιότητα που διοχετεύει το μακροχρόνιο ενδιαφέρον του για τους μύθους και τη λαογραφία -όπως αναφέραμε και παραπάνω-, ο Baldock επικεντρώνεται συνεχώς στην αντίθεση μεταξύ των υλικών των κεραμικών και του υφάσματος στο έργο του. Μεριμνώντας για τις λειτουργικές πτυχές των υλικών που χρησιμοποιεί, ο καλλιτέχνης εργάζεται με έναν επιτελεστικό τρόπο μέσω των γλυπτών του -που συχνά θυμίζουν θεατρική ή τελετουργική πράξη-, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον θεατή.

Info: Το "Take a Peek", του Jonathan Baldock, θα εκτίθεται έως την 1η Νοεμβρίου στο κατάστημα Hermès, 155 New Bond Street.

Πηγή: Wallpaper, με πληροφορίες για τον καλλιτέχνη από Stephen Friedman Gallery | Φωτογραφίες: Hermès