fbpixel

Search icon
Search
Λιθογραφίες του Salvador Dalí βρέθηκαν σε παλιό γκαράζ του Λονδίνου
ARTS & CULTURE

Λιθογραφίες του Salvador Dalí βρέθηκαν σε παλιό γκαράζ του Λονδίνου

Η ανάσυρση περιλαμβάνει επίσης πέντε λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου, χαράκτη, εικονογράφου και γλύπτη Theo Tobiasse και ανακαλύφθηκαν «επειδή ο πωλητής είχε ένα ξεκαθάρισμα» στο σπίτι του στο Mayfair


Ένας θησαυρός χαρακτικών υπογεγραμμένων από τον Ισπανό σουρεαλιστή Salvador Dalí, ο οποίος ήταν «κρυμμένος και ξεχασμένος» για 50 χρόνια, βρέθηκε σε ένα γκαράζ του Λονδίνου. Οι λιθογραφίες κόστιζαν 500 λίρες όταν αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1970 και τώρα θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου 5.000 λίρες όταν δημοπρατηθούν.

ddd.png


Ο ειδικός στις αντίκες Chris Kirkham, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Hansons Richmond του Λονδίνου, χαρακτήρισε το εύρημα «εκπληκτικό» και «σουρεαλιστικό». Όπως δήλωσε στο Sky News: «Νομίζω ότι το γεγονός ότι αυτά έχουν παραμείνει αδρανή τόσο καιρό έχει εξασφαλίσει ότι τα χρώματα είναι φρέσκα και το καθένα υπογράφεται από τον Dalí δίνει στους ανθρώπους μια υπέροχη ευκαιρία να αποκτήσουν κάτι που έχει αγγίξει ο σπουδαίος άνδρας. Ήταν ένα εκπληκτικό εύρημα. Με κάλεσαν να αξιολογήσω κάποιες αντίκες στο σπίτι ενός πελάτη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πωλητής με πήγε στο γκαράζ του και, ιδού, βγήκε αυτός ο θησαυρός σουρεαλιστικών λιθογραφιών - και οι 15». 

Ο αγοραστής τα προμηθεύτηκε με σκοπό να τα πλαισιώσει για το σπίτι του στην πλατεία Berkeley, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε. Έτσι οι εκτυπώσεις κατέληξαν στο γκαράζ του. Τα έργα τέχνης θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο στις 30 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης μεταξύ 350 και 600 ευρώ για κάθε υπογεγραμμένη λιθογραφία του Dalí και μεταξύ 120 και 350 ευρώ για εκείνες του Tobiasse. Οι δημοπράτες εκτιμούν ότι ολόκληρη η συλλογή θα μπορούσε να φτάσει περίπου 6.000 ευρώ.

salvador-dali.webp
Salvador Dalí


Αυτό απέχει πολύ από το ρεκόρ δημοπρασίας του σεβαστού σουρεαλιστή καλλιτέχνη, το οποίο είχε οριστεί σε 13,5 εκατομμύρια λίρες (περίπου 17,8 εκατομμύρια δολάρια) για το Portrait de Paul Éluard, έναν πίνακα που πωλήθηκε στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο το 2011. Η υψηλότερη τιμή που επιτεύχθηκε για μια λιθογραφία του Dalí ορίστηκε πέρυσι τον Μάρτιο από την Madone à l'Enfant ou Madone Sixtine, η οποία πωλήθηκε στον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Osenat για 56.000 δολάρια.

Ο «υπερρεαλιστικός» Salvador Dalí και ο αυτοδίδακτος Théo Tobiasse

Ο γεννημένος στην Καταλονία σουρεαλιστής ζωγράφος Salvador Dalí (1904-1989) έλαβε την επίσημη εκπαίδευσή του στις καλές τέχνες στη Μαδρίτη. Άρχισε να έλκεται όλο και περισσότερο από τα πρωτοποριακά κινήματα και εντάχθηκε στην ομάδα των σουρεαλιστών το 1929, και σύντομα έγινε ηγετικός εκφραστής. Ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, είναι γνωστός για την τεχνική του ικανότητα και τις παράξενες εικόνες του. Επηρεασμένος από τον Pablo Picasso, τον Joan Miró και τον Sigmund Freud, τα έργα του περιείχαν πολλά στοιχεία που έμελλε να γίνουν χαρακτηριστικά της σουρεαλιστικής περιόδου του, συμπεριλαμβανομένων ονειρικών εικόνων, ακριβούς σχεδίασης, ιδιοσυγκρασιακής εικονογραφίας και φωτισμού και τοπίων που υποδηλώνουν έντονα την πατρίδα του, την Καταλονία.

dd.png
Théo Tobiasse


Ο Théo Tobiasse (1927-2012) γεννήθηκε στη Jaffa της Παλαιστίνης το 1927 από Εβραίους γονείς. Η οικογένεια μετακόμισε στο Παρίσι το 1931, όπου ο τυπογράφος πατέρας του βρήκε δουλειά σε ένα ρωσικό τυπογραφείο. Μετακόμισε στη Νίκαια το 1950 και έγινε ζωγράφος πλήρους απασχόλησης το 1960, σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος στη ζωγραφική με λάδι. Οι πρώτοι καμβάδες του Tobiasse εκτέθηκαν στο Salon des Peintres du Sud-Est το 1960. Από το 1964, ο Théo Tobiasse ανέπτυξε μια πιο προσωπική εικονογραφία που αντλήθηκε από τις δικές του αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στη Λιθουανία, τις περιπλανήσεις μιας οικογένειας που αναζητούσε μια χώρα ασύλου και το Ολοκαύτωμα.