fbpixel

Search icon
Search
Μέσα στην εμβληματική βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο του Karl Lagerfeld στο Παρίσι, ένα καταφύγιο για τους book lovers
INTERIORS

Μέσα στην εμβληματική βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο του Karl Lagerfeld στο Παρίσι, ένα καταφύγιο για τους book lovers

Διατηρεί ζωντανό το όραμα του θρυλικού fashion designer με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων


Αν περάσετε τη συρόμενη γυάλινη πόρτα στην οδό Rue de Lille 7 στο Παρίσι, θα βρεθείτε μέσα στον πλούσιο ψυχισμό μιας από τις πιο θαυμαστές μορφές της μόδας. Ο Karl Lagerfeld, ο σχεδιαστής που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη fashion κουλτούρα κατά τη διάρκεια της 36χρονης θητείας του στη Chanel, ίδρυσε τη Librairie 7L το 1999, μετατρέποντας μια πρώην γκαλερί τέχνης σε φωτογραφικό στούντιο, βιβλιοπωλείο και βιβλιοθήκη.

Το σπηλαιώδες αίθριό του είναι γεμάτο με έντυπα που καλύπτουν από τον Balthus μέχρι τον David Bailey και από τον Goethe μέχρι τον Andreas Gursky. Μιλώντας στον επιμελητή Hans Ulrich Obrist το 2014, ο Lagerfeld δήλωσε: «Ο παράδεισός μου είναι μια βιβλιοθήκη... Είμαι λάτρης των βιβλίων... Γεννήθηκα έτσι. Δε με ενδιέφερε τίποτα άλλο παρά μόνο τα βιβλία». Η Librairie 7L είναι μια εξαίσια απόδειξη γι' αυτό.

zynzuw8zgqig7d2cifu7qa-768-80jpg.webp


Μετά τον θάνατό του το 2019, το 7L διατηρεί τον πλούσιο εκλεκτικισμό και την ακαδημαϊκότητα του σχεδιαστή μέσω των τριών δραστηριοτήτων του: το βιβλιοπωλείο που απευθύνεται στο κοινό (όπου οι τίτλοι παρουσιάζονται στο ύψος των ματιών σε ψηλά τραπέζια ή εκτίθενται σε ράγες εικόνων σαν πίνακες), τον εκδοτικό οίκο Éditions 7L και τη βιβλιοθήκη, η οποία έχει γίνει πλέον και χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, ρεσιτάλ χορού και αναγνώσεις ποίησης.

Υπό την ευφυή καθοδήγηση του Laurence Delamare, η οποία είναι διευθύντρια από το 2021, το 7L είναι μια «ζωντανή προβολή του μυαλού του Karl Lagerfeld». Εδώ, περίπου 33.000 τίτλοι είναι οργανωμένοι χωρίς ιεραρχία ή μεγαλοπρέπεια. «Ο Karl συνήθιζε να μου λέει ότι η ανάγνωση του καταλόγου μιας έκθεσης είναι συχνά πιο ωφέλιμη από την επίσκεψή της. "Τα βιβλία αρκούν από μόνα τους", έλεγε. "Δεν ζητούν τίποτα και είναι σιωπηλά υπομονετικά, αλλά είναι πάντα εκεί για σένα"».

l9tc9qewlduhwjdrfvxaqa-768-80jpg.webp


Κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων που ήταν επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων μόδας για τη Chanel, η Delamare συμμετείχε τακτικά σε φωτογραφήσεις για εκδόσεις και καμπάνιες σε αυτόν τον χώρο, με την ελπίδα να προλάβει να δώσει σύντομες συνεντεύξεις με τον Lagerfeld ανάμεσα στα καρέ. Συνήθως αργούσε δύο ή τρεις ώρες, γεγονός που της έδινε την ευκαιρία να περιηγηθεί. «Κάθε φορά, εντυπωσιαζόμουν από τη μαγεία του χώρου και δεν μπορούσα να μην αγοράσω κάτι από το βιβλιοπωλείο ενώ περίμενα. Έλεγε ότι τα βιβλία μάς κάνουν να βλέπουμε τα πάντα με ανανεωμένη ευχαρίστηση και σοφότερη ματιά».

Η ευρύχωρη βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη κατόπιν πρόσκλησης. Οι επισκέπτες μπορούν να βολευτούν σ' έναν καναπέ Christian Liaigre ή να καθίσουν στα δερμάτινα σκαμπό Andrée Putman, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα σε γραφικά, χειροποίητα πλεγμένα χαλιά του Christopher Farr. «Μπαίνοντας στη βιβλιοθήκη είναι σαν να μπαίνεις σε έναν καθεδρικό ναό βιβλίων», λέει η Delamare. «Με την περιέργεια του Karl να είναι τόσο τεράστια και έντονη, καλύπτοντας όλους τους τομείς της ζωής, του πολιτισμού και της ιστορίας».

d8c4azgufjprjnwmhqujpa-768-80jpg.webp


Από την αρχή, ήθελε το κτίριο να παραμείνει κόμβος δημιουργίας. Ένα μικρό τεχνικό δωμάτιο που κάποτε ήταν αφιερωμένο στο φωτογραφικό ρετούς είναι σήμερα γκαλερί - σε πρόσφατες εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί έργα των Agnes Varda, Mary Ellen Bartley και των Cristina de Middel και Rafał Milach του Magnum, καθώς και μια σειρά προβολών σε συνεργασία με το Centre National des Arts Plastiques.

Αργότερα αυτόν το μήνα, η ιστορικός Chantal Thomas θα συνομιλήσει με την Delamare στο πλαίσιο της μηνιαίας εκδήλωσης Reading Room του 7L, ενώ ο χώρος θα φιλοξενήσει παραστάσεις από την καλλιτεχνική και κοινωνική πρωτοβουλία Paris Dance Project. Εν τω μεταξύ, αυτό το φθινόπωρο, οι Éditions 7L θα εκδώσουν, μεταξύ άλλων, βιβλία για τον Ronan Bouroullec και τη σκηνογραφία του Xavier Veilhan για τη Chanel.

karl-the-book-lover.jpg


Η κληρονομιά του Lagerfeld, πέρα από τις αμέτρητες συνεισφορές του στη μόδα και την pop κουλτούρα, έγκειται στην αδιάκοπη δέσμευσή του στη μάθηση. Τα βιβλία του είναι μάρτυρες ενός κόσμου που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Αντλώντας έμπνευση από το φωτογραφικό στούντιο που λειτουργούσε πριν περάσει στα χέρια του σχεδιαστή, το Librairie 7L είναι ένα φιλόξενο βιβλιοπωλείο, ένα «σαλόνι» δημιουργικού στοχασμού, ένα δωμάτιο που ανυπομονεί να γεμίσει με κόσμο που μοιράζεται την ίδια αγάπη για τα βιβλία.

Πηγή: Wallpaper | Φωτογραφίες: Cédrine Scheidig