fbpixel

Search icon
Search
Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Junya Ishigami δημιούργησε μια σπηλιά φτιαγμένη από βράχους
DESIGN NEWS

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Junya Ishigami δημιούργησε μια σπηλιά φτιαγμένη από βράχους

Ολοκληρώθηκε το φετινό Serpentine Pavilion -η ετήσια διοργάνωση των The Serpentine Galleries στο Λονδίνο


Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Junya Ishigami ολοκλήρωσε το φετινό Serpentine Pavilion, της ετήσιας διοργάνωσης των The Serpentine Galleries στο Λονδίνο, η οποία αναθέτει κάθε χρόνο σ' έναν ανερχόμενο ή καταξιωμένο αρχιτέκτονα ένα project, ώστε να εκφράσει την σχεδιαστική του ταυτότητα. 

Φέτος λοιπόν, μια... περίεργη δομή που περιγράφεται ως «λόφος φτιαγμένος από βράχους», στήθηκε στο γκαζόν έξω από τη Serpentine Gallery στους Κήπους Kensington της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία περιλαμβάνει ένα τραχύ, βραχώδες θόλο, που αποτελείται από 61 τόνους σχιστόλιθου Cumbrian.

Αυτός ο μεγάλος όγκος σχιστόλιθου συγκρατείται από μια λεπτή χαλύβδινη δομή, υποστηριζόμενη από ένα πλέγμα 106 κολόνων με ακίδες που είναι διατεταγμένες τυχαία για να δημιουργήσουν ένα "δάσος".

serpentine-pavilion-junya-ishigami-architecture-london-dezeen-2364-col-0-1704x1136.jpg

Ο Ishigami είναι ο τέταρτος Ιάπωνας αρχιτέκτονας που σχεδίασε το Serpentine Pavilion, ακολουθώντας τους Toyo Ito το 2002, την ομάδα Sanaa το 2009 και τον Sou Fujimoto το 2013. Ακόμα περισσότερο από τους προκατόχους του, ένα κεντρικό αντικείμενο της δουλειάς του είναι να κάνει αρχιτεκτονική που μιμείται τις φόρμες του φυσικού κόσμου. Ο στόχος του εδώ ήταν να δημιουργήσει ένα κτίριο καλύπτεται από στέγαστρα σχιστόλιθου -ένα από τα πιο κοινά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κόσμου- και παρουσιάζει πώς μπορεί να φτιαχτεί ώστε να μοιάζει σαν να βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον.

Ο αρχιτέκτονας παρομοιάζει τη δομή με μια σειρά από φυσική χλωρίδα και πανίδα, από βουνά και δέντρα, μέχρι μια λίμνη κι ένα πουλί.
serpentine-pavilion-junya-ishigami-architecture-london-dezeen-2364-col-2-1704x1136.jpg

«Θέλω να προκαλέσω τη φαντασία των ανθρώπων» είπε ο Ishigami στο Dezeen «όπως όταν κοιτάς τα σύννεφα, μπορείς να δεις κάποια σχήματα ζώων ή οτιδήποτε άλλο».
Το σχήμα είναι κατά προσέγγιση τριγωνικό. Οι γωνίες εκτείνονται προς τα κάτω, για να αγγίξουν την επιφάνεια του εδάφους, η οποία με τη σειρά της έχει κλίση προς τα πάνω για να τις συναντήσει.

Στο εσωτερικό, το κιόσκι είναι επιπλωμένο με απλά τραπέζια και σκαμνιά σχεδιασμένα από τον Ishigami για να μοιάζουν με μαξιλάρια κρίνους.

serpentine-pavilion-junya-ishigami-architecture-london-dezeen-2364-col-4-1704x1136.jpg

Η Ishigami συνεργάστηκε με την εταιρία μηχανικών Aecom για να δημιουργήσει τη φαινομενικά ελαφριά δομή του έργου. Ο αρχιτέκτονας είπε στο Dezeen ότι η ιδέα ήταν να «προσπαθήσουμε να κρύψουμε την πολυπλοκότητα όσο το δυνατόν περισσότερο». 

«Για να επιτύχουμε το όραμα του Ishigami για μια "ασταθή" δομή που συγκρατεί τα βαριά στρώματα μεταμορφωμένου βράχου, σαν να μην είχαν βαρύτητα, πραγματοποιήθηκε η ελαφρύτερη εκδοχή του δομικού χαλύβδινου πλαισίου και η πέτρα υποστηρίζεται από το χαλύβδινο πλέγμα που εκτείνεται μεταξύ των δεσμών, σχηματίζοντας ένα καλάθι", δήλωσε ο Michael Orr, αρχικός μηχανικός της AECOM.

serpentine-pavilion-junya-ishigami-architecture-london-dezeen-2364-col-3-1704x1136.jpg

Ο Ishigami είναι ο 19ος αρχιτέκτονας για το σχεδιασμό ενός Σπηλαιοειδούς Περίπτερο. Τα άλλα ολοκληρωμένα έργα του περιλαμβάνουν ένα επίμηκες γυάλινο κέντρο επισκεπτών που εκτείνεται μέσω Park Vijversburg στις Κάτω Χώρες και ένα νηπιαγωγείο γεμάτο με τεράστιες καμπύλες σχήματα.

Άλλα projects του του είναι ένας ιαπωνικός τερματικός σταθμός που θυμίζει μια "όμορφη οροσειρά" και ένα κτίριο-σύννεφο μέσα στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.

Το Serpentine Pavilion είναι επίσημα ανοικτό στο κοινό από τις 21 Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου και θα φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μέσα στο καλοκαίρι.



Φωτογραφία Iwan Baan