«Το σημαντικότερο μήνυμα που περνά η έκθεση Portraits είναι η αξία της συμπερίληψης». Κάπως έτσι βλέπει την πρώτη του έκθεση σε μουσειακό χώρο ο καταξιωμένος φωτογράφος μόδας, Terry Tsiolis. Σαν ένα παζλ κομματιών που ενώνονται -ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για ανθρώπους, απλούς, καθημερινούς, οι οποίοι ουσιαστικά στέκονται «γυμνοί» άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε μεταφορικά μπροστά στον φακό του. «Αυτές οι εικόνες μας θυμίζουν ότι είμαστε όλοι στο τέλος ίδιοι», αναφέρει.
Ο Tsiolis επαναπροσδιορίζει τη δημιουργική του πλευρά και σκηνοθετεί μια έκθεση που αποτελείται από τη δημιουργία μιας σειράς πορτρέτων, που αποφάσισε να τραβήξει όταν κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να αφήσει για λίγο στην άκρη τη σκληρή -χρονικά κυρίως- βιομηχανία της μόδας. Κάπως έτσι πήρε σάρκα και οστά το καινούριο του εγχείρημα. Μια έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα άγνωστων ουσιαστικά ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι αποφάσισαν να «μιλήσουν» τη δική τους αλήθεια μπροστά στον ίδιο.
Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου για φωτογράφηση πορτρέτων.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε».
Με αυτό το μήνυμα προσέγγισε τον κόσμο του, ανάμεσά τους μερικοί εκατοντάδες followers του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram -όπου ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στα 17,5 εκ. Η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων είχε πρωταρχική σημασία.
Τα έργα που θα θαυμάσουμε στο Μουσείο Μπενάκη χρονολογούνται από το 2013 έως σήμερα. Η συγκεκριμένη σειρά σηματοδοτεί τη μετάβαση του Tsiolis από τις δαπανηρές και σύνθετες φωτογραφίσεις μόδας προς μια πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Περιλαμβάνει φωτογραφίες και σύντομα βίντεο και εστιάζει στην αποτύπωση καθημερινών ανθρώπων από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τη θρησκεία ή την καταγωγή.
Το αποτέλεσμα είναι μια εκτενής σειρά έργων στα οποία αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του κάθε εικονιζόμενου χωρίς να αναδεικνύεται απαραίτητα ο ρουχισμός του –όπως θα υπαγόρευε μια φωτογράφηση μόδας. Στη σειρά αυτή, ο Tsiolis χειρίζεται τόσο τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, η οποία υποτίθεται ότι στοχεύει στην πιστή απόδοση της πραγματικότητας, όσο και τη φωτογραφία μόδας, την οποία χαρακτηρίζει η εξιδανίκευση της ομορφιάς. Αναπτύσσει μια πιο προσωπική, οικεία σχέση με τα μοντέλα του, προ- καλώντας τα να εκδηλώσουν τον «αληθινό» τους εαυτό, έναν εαυτό ερωτικό, παράλογο, ειρωνικό, εύθυμο ή ντροπαλό.
Με αυτόν τον τρόπο, ο σπουδαίος φωτογράφος «αγκαλιάζει» το αισθητικό και το διαφορετικό μέσα από εκδοχή της ομορφιάς και της ατομικότητας. Το 2020, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Covid-19, εστίασε ακόμη περισσότερο στη σειρά «Portraits». Μέσω της εφαρμογής Facetime ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από απομακρυσμένους τόπους και περιβάλλοντα, κάτι που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια πιο αυθεντική εικόνα της ανθρωπότητας.
Tsiolis World
Ο φωτογράφος Terry Tsiolis γεννήθηκε το 1969 στο Montreal του Καναδά. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συνεργασία του με τα περιοδικά μόδας Vogue, Harper’s Bazaar και Vanity Fair. Έχει απαθανατίσει μουσικούς και ηθοποιούς όπως την Rihanna, την Margot Robbie και την Jane Fonda. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ν. Υόρκης, Messana O’Rorke. Ο συνοδευτικός κατάλογος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και καλλιτεχνικό διευθυντή Michael Kaye και τον προλογίζει η Samira Nasr.
Info:
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα, από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.