fbpixel

Search icon
Search
Ντεμακιγιάζ: Μύθοι και αλήθειες για τη σωστή εφαρμογή του
FACE & BODY

Ντεμακιγιάζ: Μύθοι και αλήθειες για τη σωστή εφαρμογή του

Αποτελεί μια βασική ρουτίνα περιποίησης για κάθε υγιή επιδερμίδα


Κάθε άνθρωπος που σέβεται το πρόσωπό του, φροντίζει να ακολουθεί πιστά και προσεκτικά όσα χρειάζονται για ένα λαμπερό δέρμα. Το μακιγιάζ προκειμένου να μη φθείρει την επιδερμίδα, χρειάζεται στο τέλος της ημέρας να αφαιρεθεί σωστά. Ο καθαρισμός του αποτελείται από βασικά βήματα, τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνεύσει», να αναζωογονηθεί και να διατηρηθεί λείο. Το μεγαλύτερο λάθος που συναντάμε σε αυτό το κομμάτι είναι ότι πολλές φορές συμβαίνει βιαστικά ή και παραμελείται τελείως. Το ντεμακιγιάζ είναι σημαντικό, καθώς διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να φράξουν οι πόροι, να εμφανιστούν μαύρα στίγματα, η επιδερμίδα να γίνει επιρρεπής στις φλεγμονές, ενώ μπορεί να προκληθεί έως και πρόωρη γήρανση.

Βέβαια, δεν γνωρίζουν όλοι τον κατάλληλο τρόπο. Η εσφαλμένη ενημέρωση γύρω από το θέμα του σωστού beauty routine είναι σύνηθες. Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση του ντεμακιγιάζ έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί μύθοι, οι οποίοι αδυνατούμε να αντιληφθούμε εάν ισχύουν ή όχι. Μια πλήρης εικόνα θα μας βοηθήσει να τα ξεκαθαρίσουμε μυαλό μας και να τηρούμε τη σωστή μέθοδό του.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω όσα γνωρίζουμε!

ΜΥΘΟΙ


1-UqtwP.jpg

Μύθος #1

Η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται «σκληρό» καθαριστικό

Επιθυμούμε να φροντίζουμε την περιοχή του προσώπου ανάλογα με τις ανάγκες του. Επομένως, δεν είναι η λύση να αξιοποιούμε «δυνατά» προϊόντα για τη λιπαρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνονται τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να μένει εν τέλει ξηρή, ενώ παράλληλα εκκρίνεται περισσότερο σμήγμα. Η ιδανική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα απαλό καθαριστικό.

Μύθος #2

Τα μαντηλάκια καθαρισμού είναι η καλύτερη επιλογή

Θεωρείται η πιο γρήγορη, αλλά όχι η πρέπουσα. Δεν καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να παραμένουν κατάλοιπα. Είναι αρκετά πρακτικά για να αξιοποιηθούν ως το αρχικό στάδιο της διαδικασίας, ώστε να αφαιρεθεί η πρώτη στρώση του μακιγιάζ. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά θα πρέπει να επαναλάβουμε τα βήματα και να συνεχίσουμε με κάποιο gel ή micellar και στο τέλος να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με άφθονο νερό.

Μύθος #3

Δεν είναι αναγκαίο να αφαιρέσουμε το mineral - make up

Ανήκει στην κατηγορία των καλλυντικών, όπου επιτρέπει το δέρμα να «αναπνέει», λόγω το ότι δε διαθέτει έλαια, αρώματα ή άλλα συνθετικά συστατικά που μπορούν να φράξουν τους πόρους και να μας ερεθίσουν. Παρά τα πολλαπλά οφέλη του, δεν σημαίνει πως δύναται να παραμείνει στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Πολλοί το συνδύασαν με αυτήν την ιδέα. Στην πραγματικότητα, όμως, απαιτείται ένας καλός καθαρισμός, όπως ακριβώς και με τα υπόλοιπα.

Μύθος #4

Όλα τα καθαριστικά κάνουν για όλους τους τύπους

Όπως και στα υπόλοιπα make up products, έτσι και σε αυτήν την κατηγορία, τα προϊόντα διαχωρίζονται ανάλογα με την επιδερμίδα. Δηλαδή:

  • Ξηρή: Γαλάκτωμα και βαμβάκι.
  • Κανονική: Γαλάκτωμα και βαμβάκι, αφρό ή gel καθαρισμού.
  • Λιπαρή: Γαλάκτωμα και βαμβάκι, ουδέτερο σαπούνι ή gel καθαρισμού.
  • Πρόσωπο με ακμή: Φαρμακευτικό σαπούνι. 
  • Ευαίσθητη επιδερμίδα: Διάλυμα καθαρισμού.

Για σίγουρα – θεμιτά αποτελέσματα συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να σας κατευθύνει στα κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα σας, αλλά και τη σειρά περιποίησης.


ΑΛΗΘΕΙΕΣ


2-i4EZx.jpg

Αλήθεια #1

Είναι δεκτό να αξιοποιούμε ορισμένες φορές απλώς τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρξουν μέρες, κατά τις οποίες λόγω πιεσμένου χρόνου ή διάθεσης να μην ακολουθήσουμε λεπτομερώς τα βήματα. Ειδικότερα, εάν είμαστε ελαφριά βαμμένες, τότε δεν πρόκειται να υποστεί κάποια αρνητική συνέπεια το δέρμα.

Αλήθεια #2

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη

Όσο καλά και βαθιά να έχουμε καθαρίσει το πρόσωπο, πάντα θα είναι αναγκαία η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας. Η επιδερμίδα έπειτα από την ταλαιπωρία που υπέστη από τα πολλά προϊόντα μακιγιάζ – καθαρισμού έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι ένα βασικό βήμα και δεν θα πρέπει να το αμελούμε.

Αλήθεια #3

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία παραπάνω από μία φορά

Όλα αυτά τα προϊόντα που εφαρμόζουμε, από τα καλλυντικά μέχρι και τις κρέμες, με το πέρασμα του χρόνου ευαισθητοποιούν την ποιότητα του δέρματος. Σε συνδυασμό, μάλιστα και με τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η ρύπανση, εκτιθόμαστε καθημερινά σε χιλιάδες μικρόβια. Επομένως, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε προσεκτικά τα βήματα του ντεμακιγιάζ. Θα πρέπει να το αξιοποιήσετε όσες φορές χρειαστεί, προκειμένου να αφαιρεθούν όλα τα συστατικά, να εξαφανιστούν τα υπολείμματα και φυσικά να πλύνετε καλά 2-3 φορές το πρόσωπο. Ο στόχος μας είναι το καθαριστικό προϊόν να φτάσει πραγματικά στους πόρους του δέρματος.