fbpixel

Search icon
Search
Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Η γυναίκα που καθιέρωσε το ελληνικό #metoo ξετυλίγει την πορεία της & σχολιάζει την επικαιρότητα
MAGAZINE

Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Η γυναίκα που καθιέρωσε το ελληνικό #metoo ξετυλίγει την πορεία της & σχολιάζει την επικαιρότητα

Η δημιουργός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «Υπέροχες Γυναίκες», δίνει βήμα σε όσες επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα


Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Υπέροχες Γυναίκες» δίνει βήμα σε όσες το επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα, θέτοντας την αρχή του τέλους σε τοξικές πεποιθήσεις και κοινωνικές περιθωριοποιήσεις. Η ίδια μάς μιλάει για την πορεία της, τον θαυμασμό της στο γυναικείο φύλο και για το τι την οδήγησε στην υποψηφιότητά της στα GIWA Awards.

Μια ιδιαίτερα αγαπημένη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη, με προσανατολισμό στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Αυτή η ανατροφή σε συνδυασμό με μια συνειδητή ελευθερία που της δίνεται διαμορφώνουν τόσο τα επαγγελματικά της βήματα όσο και την εξέλιξή της ως ατόμου. Αφού σπουδάζει Οικονομικά στο Bocconi University -και δουλεύει παράλληλα για μικρό διάστημα-, επιστρέφει στην Ελλάδα το 2013, όπου στήνει μαζί με άλλες τέσσερις συνεργάτιδές της την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση. «Αποφάσισα ν’ ακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό στον κλάδο της Κοινωνικής Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας, οπότε και συνειδητοποίησα ότι η κοινωνική ευθύνη κι ενδυνάμωση των γυναικών είναι το πάθος μου», εξομολογείται, περιγράφοντας τα πρώτα χρόνια της πορείας της, που τη στρέφουν ν’ ασχοληθεί ενεργά με δράσεις, όπως το προσφυγικό και η ενίσχυση της γυναικείας ψυχικής δύναμης. Ώσπου έρχεται ένα πρώτο επισφράγισμα της προσπάθειάς της το 2016, με την επιλογή της να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό project Women Innovators in Social Enterprises (WISE) με την ομάδα της Ελλάδας, στο οποίο βραβεύεται ως μία από τις πέντε κορυφαίες γυναίκες πρωτοπόρους του προγράμματος.

nefeli1.jpg

Υπέροχες γυναίκες

Το 2019, είναι η χρονιά που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Υπέροχες Γυναίκες», με στόχο την ενδυνάμωση κι ενημέρωση του γυναικείου φύλου. Μια κοινότητα η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 75.000 μέλη -το 96% αυτών γυναίκες 16-65 ετών-, που επιθυμούν να ενημερωθούν και ν’ ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα ισότητας και δράσεις οι οποίες έχουν ως στόχο τη βελτίωση -από την υγεία μέχρι τα γυναικεία εργασιακά δικαιώματα-, την ισχυροποίηση άλλων οργανισμών και φορέων, το mentoring σε γυναίκες ή τη διενέργεια καμπάνιας crowdfunding για ενίσχυση υγειονομικών δομών. «Η συγκεκριμένη ιδέα ήταν αποτέλεσμα της παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου και του πόσο αξιόλογη είναι η ζωή τους. Δυστυχώς, ζώντας σε μια “γρήγορη” εποχή, σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε και να θαυμάσουμε ανθρώπους γύρω μας. Έτσι, αποφάσισα να δημιουργήσω μια πλατφόρμα όπου κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί την εκτίμησή της για κάποια άλλη, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι», μου αποκαλύπτει, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που με τη δράση της αυτή προσέγγισε ακόμη περισσότερο τα όνειρά της. Αυτή, βέβαια, ήταν μόνο η αρχή, καθώς σύντομα η πλατφόρμα εξελίχθηκε σε μια παρέα και πλέον είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, που ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, δημιουργεί και συμμετέχει σ’ ενέργειες που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2020 πήρε την πρώτη του χρηματοδότηση από το γαλλικό Women’s Mediterranean Fund, εδώ κι έναν χρόνο παρέχει mentoring σε νέες γυναίκες και πρόσφυγες κι επιπλέον έχει κάνει καμπάνια crowdfunding για την ενίσχυση των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας.

#metoo

Με το κίνημα #metoo και τα γεγονότα που το ακολούθησαν να μονοπωλούν τις εξελίξεις μιας καθημερινότητας που ήταν πλέον έτοιμη, η Νεφέλη θεωρεί πως η γυναικεία αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το περασμένο δίμηνο, το site, με αφορμή το #metoo_greece, διοργάνωσε μια δράση μέσω της οποίας ακούστηκαν περισσότερες από 100 ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης. «Μέσα από τις “Υπέροχες Γυναίκες” ήθελα να γίνει κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της γυναικείας αλληλεγγύης. Στη σύγχρονη εποχή, που “απειλούνται” αρκετές αξίες -πόσο μάλλον στην Ελλάδα του σήμερα-, οι γυναίκες είναι σημαντικό να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν η μία την άλλη και να δημιουργούν, με τη συλλογικότητα και το αληθινό τους ενδιαφέρον, ίσες ευκαιρίες για την καθεμία, αλλά και για τις επόμενες γενιές», επισημαίνει. 

Πιστεύοντας ακράδαντα πως το ελληνικό #metoo επιβεβαιώνει ότι μπορεί να συμβούν συγκλονιστικές αλλαγές από τη μία μέρα στην άλλη, σχολιάζει: «Δυστυχώς, το τραγικό σε όσα ακούμε είναι ότι δε μας σοκάρουν, γιατί φανταζόμασταν ή είχαμε την πεποίθηση πως με αυτόν τον άρρωστο και κοινώς αποδεκτό τρόπο λειτουργούσαν τα πράγματα χρόνια τώρα. Αυτό που αντιλαμβάνομαι τον τελευταίο καιρό είναι ότι οι περισσότερες έχουμε να διηγηθούμε μια ιστορία λεκτικής βίας, παρενόχλησης ή κακοποίησης. Οι χώροι του θεάματος και του αθλητισμού έκαναν το πρώτο βήμα. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα Μέσα για να μιλήσουν ή να νιώσουν ασφαλείς ότι θα λάβουν την ίδια υποστήριξη με αυτούς, που συσπειρώθηκαν και λειτούργησαν σαν μία γροθιά. Το μόνο θετικό σε όλα αυτά τα ανεπίτρεπτα συμβάντα είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το λογικό σε οποιαδήποτε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή». 

Με το βλέμμα στραμμένο σ’ ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, πιστεύει πως η τιμωρία των θυτών αποτελεί μονόδρομο για τη λύτρωση κάθε ανθρώπου που υπέστη βία κάθε είδους, ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν πιο υγιείς βάσεις, για να μην αντιμετωπίσουν ή αναπαραγάγουν τις ίδιες παθογένειες. «Όλα εξαρτώνται από το αν αυτό που ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου με τη δήλωση της κ. Μπεκατώρου θα είναι ένα μομέντουμ που θα σβήσει με τον πρώτο θύτη, ο οποίος θα μπει φυλακή, ή εάν θα παραμείνει ζωντανό μέχρι ν’ αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, δομές και υπηρεσίες υποστήριξης -διαθέσιμες και προσιτές σε κάθε γυναίκα, και στο πιο μακρινό μέρος της Ελλάδας. Όσο πιο ξεκάθαρο είναι το νομικό πλαίσιο, κι αν υπάρχουν σωστές διαδικασίες διερεύνησης, τόσο πιο εύκολα τα θύματα θα μπορέσουν να μιλήσουν ακόμη κι αν δεν έχουν φωνή στα ΜΜΕ», τονίζει την ανάγκη για νέες και άμεσα αποτελεσματικές δράσεις από πλευράς Πολιτείας.

nefeli.jpg

Women matters

Παρά τα βήματα προόδου της κοινωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι που δε μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για ισότητα. Σε αυτό αν προσθέσουμε την πανδημία με τις δυσανάλογες οικονομικές κι επαγγελματικές επιπτώσεις σε κάθε άνθρωπο -και ειδικά σε εκατομμύρια γυναίκες-, η αξία μιας αντίστοιχης πλατφόρμας αυξάνεται περισσότερο. «Είναι αναγκαίο να γίνουν καίρια βήματα, όπως κοινωνικά εγχειρήματα σαν τις “Υπέροχες Γυναίκες”, για την ενδυνάμωση, την ενίσχυση και την ενθάρρυνση κάθε γυναίκας, που στοχεύει στην εξέλιξή της προσωπικά κι επαγγελματικά», διαπιστώνει. Αυτό πάντως που παραδέχεται πως την εμπνέει είναι ο δυναμισμός που εκπέμπουν οι γυναίκες όταν καλούνται ν’ αντεπεξέλθουν σε ρόλους που τους επιβάλλει η κοινωνία ή που οι ίδιες επιλέγουν. Μεταξύ άλλων, μου εκμυστηρεύεται πως καθημερινά ακούει ιστορίες ανθρώπων που τη συγκλονίζουν και την κάνουν να επαναξιολογεί πολλά απ’ όσα θεωρούσε δεδομένα: «Στα δύο αυτά χρόνια, έχω έρθει σ’ επαφή με απίστευτα δυνατές γυναίκες, που ζουν κι επιβιώνουν κάτω από συνθήκες που δεν μπορούμε να φανταστούμε». Ακόμη πιο ευαισθητοποιημένη πλέον σε θέματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο, η Νεφέλη νιώθει ευγνώμων που μέσα από το site επιβεβαιώθηκε το πάθος της για κοινωνική καινοτομία κι επιχειρηματικότητα, πραγματοποιώντας όλα τα όνειρά της γι’ αυτόν τον χώρο. «Το να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα και να γίνομαι μέρος διάφορων προβλημάτων βρίσκοντας λύσεις και στηρίζοντας τις γυναίκες, νομίζω πως είναι η μαγεία όλου αυτού που έχουμε δημιουργήσει», σημειώνει.

Non-stop action

Όσον αφορά στην υποψηφιότητά της στα GIWA Awards, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα ύπαρξης βραβείων και θεσμών, που αναγνωρίζουν τις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίες συχνά παραγκωνίζονται, παρά την καθοριστική συνεισφορά τους στην κοινωνία. «Είναι μεγάλη τιμή που είμαι συνυποψήφια μαζί με τόσες δυναμικές γυναίκες στα βραβεία GIWA και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνειστην κατηγορία “Κοινωνική Ευθύνη”, έναν κλάδο τον οποίο προσπαθώ ν’ αναπτύξω μέσα από κάθε μου δράση τα τελευταία χρόνια», δηλώνει γεμάτη ευγνωμοσύνη γι’ αυτήν τη συνθήκη.

Αυτήν τη στιγμή, συνεργάζεται με το Prince Trust Foundation για το πρόγραμμα “Be Your Own Boss”, με το Women on Top για mentoring σε γυναίκες πρόσφυγες και με το Ίδρυμα Λαμπράκη για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης “Womentors”. Τον Μάρτιο κυκλοφoρεί από την Key Books το βιβλίο «Είμαι Επικίνδυνη», με τις 100 προσωπικές μαρτυρίες γυναικών οι οποίες προήλθαν από μία φετινή πρωτοβουλία της πλατφόρμας, ενώ αυτόν τον μήνα θα συμμετάσχει στο YouthSpeak Forum. «Οι “Υπέροχες Γυναίκες” ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου το πρώτο τρίμηνο από την έναρξή τους. Θεωρώ ότι κάθε κίνηση, κάθε δράση στην οποία παίρνουμε μέρος, κάθε γυναίκα που βρίσκει δύναμη και “φωνή” μέσα στην κοινότητά μας, αλλά και οι οργανισμοί που πλέον στρέφονται σ’ εμάς για θέματα κοινωνικής ευθύνης, επιβεβαιώνουν τον σημαντικό μας ρόλο, το θετικό αποτύπωμα των προσπαθειών μας και ότι όλη αυτή η κινητοποίηση αξίζει πραγματικά τον κόπο», αναφέρει κλείνοντας, κάνοντας ξεκάθαρο το πάθος της να μείνει προσηλωμένη στη δημιουργία ενός πιο φωτεινού και δίκαιου μέλλοντος για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021