fbpixel

Search icon
Search
Μύθοι & αλήθειες για τη διατροφή: Για τη σημασία της Βιταμίνης D, τα βραδινά γεύματα & τις vegan diets
WELLNESS

Μύθοι & αλήθειες για τη διατροφή: Για τη σημασία της Βιταμίνης D, τα βραδινά γεύματα & τις vegan diets

Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19 και άλλα


Μας ρωτήσατε και σας απαντάμε! Μετά από τις ερωτήσεις που μας στείλατε στο Instagram, συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές για μύθους και αλήθειες στη διατροφή. Οι ερωτήσεις ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τη θεματολογία τους.

Ας ξεκινήσουμε!

shutterstock-1192103377-fruits-and-vegetables.jpg


Ισχύει ότι οι βιταμίνη D μπορεί να μας προστατεύσει από τον COVID-19; Υπάρχει κάποια διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ενδείξεις, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που μπορεί από μόνο του να μας προστατεύσει αποτελεσματικά από τον COVID-19. Αυτό που συστήνουν επίσημοι οργανισμοί και φορείς υγείας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή, πλήρη σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μερικές πρακτικές συμβουλές:

-Καταναλώστε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά

-Μαγειρέψτε όσο μπορείτε λιγότερο τα λαχανικά ώστε να κρατήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το θρεπτικό τους προφίλ

-Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης

-Συμπεριλάβετε ανάλατους ξηρούς καρπούς

-Πείτε «ναι» σε τακτικά πηγές καλής πρωτεΐνης, όπως ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας χαμηλής λιποπεριεκτικότητας, αυγά και όσπρια

-Μην ξεχνάτε τα όσπρια, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε φυτικές ίνες

-Αυξήστε την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σαρδέλες, ταχίνι κ. ά.) και μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κομμάτια κρέατος με υψηλή λιποπεριεκτικότητα, πέτσα πουλερικών, βούτυρο, γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά κ. ά.)

-Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. αμυγδαλοβούτυρο) ως σνακ, αντί για τυποποιημένα προϊόντα

-Τηρήστε τους βασικούς κανόνες διαχείρισης τροφίμων

-Φροντίστε να έχετε τακτική φυσική δραστηριότητα

shutterstock-1406156342-sweet-potato.jpg


Πατάτα ή γλυκοπατάτα; Ποια είναι καλύτερη;

Η γλυκοπατάτα αλλά και η απλή πατάτα αποτελούν δύο ωφέλιμα τρόφιμα, ιδανικά για μία ισορροπημένη διατροφή. Οι θερμίδες που προσφέρουν είναι παρόμοιες αλλά η γλυκοπατάτα προσφέρει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών και εντυπωσιακά μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης Α (εξού και το χρώμα της). Ωστόσο, η απλή πατάτα περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης C, B6, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, αν διαλέξετε baby πατάτες, μπορείτε να τις καταναλώσετε με τη φλούδα ώστε να βελτιώσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Συμπέρασμα; Και οι δύο είναι θρεπτικές, το ζητούμενο είναι ποια προτιμάτε εσείς για την εβδομαδιαία σας διατροφή.

shutterstock-1021831948-vegetarian-plate.jpg


Μπορεί η vegetarian διατροφή να είναι ισορροπημένη;

Η vegetarian διατροφή είναι ένα διατροφικό πλάνο που βασίζεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης αλλά επίσης περιέχει γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Με τους σωστούς συνδυασμούς, μπορεί να αποτελέσει μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια πλήρη διατροφή.

Αλλά προσοχή! Η επιλογή των τροφίμων είναι πολύ σημαντική. Μία ισορροπημένη vegetarian διατροφή, βασίζεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα χωρίς υψηλή επεξεργασία. Έτσι επωφελούμαστε από όλα τα καλά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μας προσφέρει οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή. Τα πατατάκια, τα τυποποιημένα μπισκότα με ζάχαρη και λιγοστά θρεπτικά συστατικά και τα ζελεδάκια είναι όλα vegetarian αλλά πόσο θρεπτικά είναι;

shutterstock-772800388-girl-cutting-vegetables.jpg


Αν φάω μετά τις 7 το απόγευμα, θα γίνει λίπος;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά σίγουρα όχι μόνο από το αν καταναλώσουμε κάτι μετά από μία συγκεκριμένη ώρα. Είναι καλό να τρώμε το τελευταίο γεύμα 3-4 ώρες πριν την κατάκλιση… αν η ώρα του ύπνου είναι περίπου στις 11 το βράδυ, τότε όντως είναι καλό να φάμε μέχρι τις 7-7:30 ώστε να έχουμε χωνέψει και να κοιμηθούμε ποιο άνετα. 

Το φαγητό μετατρέπεται σε ανεπιθύμητο σωματικό λίπος όταν: 1. Τρώμε πολύ παραπάνω από αυτό που ενεργειακά χρειαζόμαστε (ανεξαρτήτως αν καταναλώσαμε περισσότερο λίπος, υδατάνθρακα ή πρωτεΐνη) και 2. Όταν η διατροφή μας βασίζεται κυρίως σε ανθυγιεινά, χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, τα λεγόμενα «διατροφικά άδεια» προϊόντα τα οποία προσφέρουν μόνο ενέργεια χωρίς κάποιο ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό. Επίσης σίγουρα δεν αρκεί μόνο να μετράμε θερμίδες ώστε να χάσουμε βάρος.

shutterstock-338405402-hydration.jpg


Γιατί έχει σημασία να πίνουμε νερό για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή;

Το νερό μπορεί να μην περιέχει θερμίδες αλλά είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Κάποιες από τις βασικές σας λειτουργίες είναι η μεταφορά θρεπτικών συστατικών μέσα στο σώμα, η απόρριψη τοξικών στοιχείων και η θερμορύθμιση του οργανισμού μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα. Σχετικά με τη διαχείριση του σωματικού μας βάρους, είτε ο στόχος μας είναι η αύξηση είτε η μείωση, η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.

niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη  Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN CDN, είναι κλινιή διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος