fbpixel

Search icon
Search
Τα τρόφιμα που θα κρατήσουν ενυδατωμένο τον οργανισμό σας και το φθινόπωρο
HEALTH

Τα τρόφιμα που θα κρατήσουν ενυδατωμένο τον οργανισμό σας και το φθινόπωρο

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τις καλύτερες επιλογές


Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με το γεγονός ότι σε μία υγιεινή διατροφή, όσο σημαντική είναι η επιλογή των τροφίμων που καταναλώνουμε, τόσο είναι και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας κι επιδρά στην ποιότητα του δέρματος, την εργασιακή και αθλητική μας απόδοση.

Η κυριότερη πηγή ενυδάτωσης είναι φυσικά η κατανάλωση υγρών με καλύτερη επιλογή το νερό. Τα τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στις ανάγκες μας σε υγρά. Τα κλασικά τρόφιμα που φημίζονται για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό είναι κατεξοχήν τα καλοκαιρινά οπωρολαχανικά… όπως το καρπούζι, οι φράουλες και το αγγούρι, γεγονός λογικό αφού το καλοκαίρι οι ανάγκες μας σε υγρά αυξάνονται λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, κάθε εποχή έχει τα δικά της προϊόντα με κάποια να υπερτερούν στην περιεκτικότητα σε νερό.

Βρείτε παρακάτω μερικές καλές επιλογές τροφίμων, οι οποίες είναι πλούσιες σε νερό!

Kale

kale.jpg

Ένα από τα γνωστότερα trends της τελευταία πενταετίας είναι η λεγόμενη λαχανίδα. Εκτός από μία εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, περιέχει επίσης εντυπωσιακές ποσότητες βιταμίνης Α και C. Φανταστείτε ότι μόνο 1 φλιτζάνι φρέσκιας λαχανίδας προσφέρει περισσότερο από το 100% των αναγκών μας στις παραπάνω βιταμίνες. Επίσης περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο και ασβέστιο. Σε όλα αυτά τα καλά που μας προσφέρει, μπορούμε να προσθέσουμε και τον παράγοντα ενυδάτωση, αφού η λαχανίδα αποτελείται από 90% νερό (παρόμοια ποσότητα περιέχει και το φρέσκο σπανάκι!). Απολαύστε το φρέσκες σαλάτες, ελαφρά σοταρισμένο ή φτιάξτε kale chips στον φούρνο!

Σέλερι

celery.jpg

Το φανταζόσασταν ότι το σέλερι αποτελείται από 95% νερό; Είναι ένα ταπεινό λαχανικό που έχει να μας προσφέρει πολλά. Όπως όλα τα πράσινα λαχανικά, προσφέρει βιταμίνη Κ αλλά επίσης φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α. Φτιάξτε stick από σέλερι, αγγουράκι και καροτάκια, συνοδέψτε το με ένα dip από ελαφρύ γιαούρτι για ένα τραγανό, ελαφρύ σνακ.

Κολοκύθα

kolokitha.jpg

Χαρακτηριστικό λαχανικό του φθινοπώρου, η κολοκύθα φτιάχνει τις πιο νόστιμες σούπες αλλά επίσης γίνεται πεντανόστιμη στον φούρνο. Αποτελείται από 90% νερό και αποτελεί καλή πηγή προβιταμίνης Α, C και καλίου. Αξίζει να δοκιμάσετε τα διάφορα είδη που κυκλοφορούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το πιο απλό είναι να την κόψετε σε φέτες, να πασπαλίσετε λάδι, αλάτι και θυμάρι και να τις ψήσετε στον φούρνο στους 200C για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Ακτινίδιο 

aktinidio.jpg

Αποτελείται από 83% νερό και περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, K και είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Ξέρετε ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να το καταναλώσουμε; Με ένα κουτάλι! Κόψτε ένα ώριμο ακτινίδιο στη μέση, και απολαύστε το με ένα κουτάλι, όπως θα τρώγατε ένα μελάτο αυγό.

Μην ξεχνάτε το… γιαούρτι!

yogurt-breakfast.jpg

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά. Δεν παύει ωστόσο να είναι και μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης αφού αποτελείται από 70% νερό! Εκτός από το πρωινό που μπορείτε να το καταναλώσετε με βρώμη, μέλι και ξηρούς καρπούς, μπορείτε να φτιάξετε ένα ελαφρύ τζατζίκι ή dip και να το απολαύσετε με μερικά stick τραγανών λαχανικών ή ψητά λαχανικά.

Το πιο σημαντικό

Το κλειδί στην ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία. Το κάθε τρόφιμο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, κάποια ξεχωρίζουν από τα άλλα. Ωστόσο, για να ωφεληθούμε από όλα τα καλά που έχουν να μας προσφέρουν, πρέπει να έχουμε μία ποικιλία τροφίμων στη διατροφή μας. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει την υγεία κι ευεξία μία πλούσιας διατροφής από ποικιλία τροφίμων. Ειδικά σε σχέση με τα φρούτα και λαχανικά, όσο πιο πολλά χρώματα περιλαμβάνουμε στην εβδομάδα μας, τόσες περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα προσφέρουμε. 

Καλή όρεξη!
niki-athanasiadou.jpeg
Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος