Τις τελευταίες ώρες όλος ο κόσμος μιλάει για το γεγονός πως γι' άλλη μια φορά η εμβληματική Mona Lisa του Leonardo da Vinci που εκτίθεται στον Λούβρο έπεσε θύμα «επίθεσης». Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός πίνακας «βομβαρδίζεται» από διαδηλωτές που θέλουν να περάσουν το μήνυμά τους. Με αφορμή αυτό το γεγονός που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καταγράψαμε όλα αυτά τα περιστατικά που σημειώθηκαν μέσα στα χρόνια.
2024
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνέβη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όταν δύο διαδηλώτριες σούπα στον διάσημο πίνακα, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα για τους αγρότες. Νεαρές σε ηλικία, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν "food response", οι ίδιες αυτοχαρακτηρίζονται ως ακτιβίστριες. «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», φώναξαν αφού πρώτα πέταξαν τη σούπα. Να σημειωθεί πως ο πίνακας του 16ου αιώνα φυλάσσεται πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί, επομένως είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά.
2022
Πριν από περίπου δύο χρόνια, σημειώθηκε άλλη μια επίθεση από έναν νεαρό άντρα, ο οποίος ήταν μεταμφιεσμένος σε γυναίκα και καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, ο άντρας, αφού έδειχνε να θαυμάζει τον πίνακα, ξαφνικά σηκώθηκε και πέταξε πάνω του κρέμα από τούρτα, ενώ οι ίδιες πηγές είχαν αναφέρει πως λερώθηκε μόνο το προστατευτικό τζάμι. Σύμφωνα με το ισπανικό Marca, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έπιασε αμέσως τον άντρα και τον απομάκρυνε.
2009
Το 2009 ένας ανώνυμος Ρώσος επισκέπτης, περιπλανώμενος στο μουσείο και θαυμάζοντας τη δημιουργία του da Vinci, πέταξε ξαφνικά επάνω της μια κεραμική κούπα. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε πως ήταν αναστατωμένος επειδή του είχαν απορρίψει την αίτηση που είχε κάνει για να λάβει τη γαλλική υπηκοότητα. Η κούπα, η οποία ήταν αγορασμένη από το κατάστημα δώρων του Λούβρου, έσπασε πάνω στην αλεξίσφαιρη θήκη γυαλιού. Όλος ο χώρος γέμισε με κομμάτια από τη σπασμένη κούπα, αλλά παρά το γεγονός αυτό η αίθουσα δεν παρέμεινε κλειστή. Το κομμάτια μαζεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και ο άντρας απομακρύνθηκε από τους αρμόδιους.
1976
Τότε ο πίνακας είχε εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο. Εκεί, μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο πέταξε κόκκινη μπογιά στην προστατευτική θήκη. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο το έκανε, αυτή είπε πως ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός πως η πολιτική απαγόρευσε σε άτομα με ειδικές ανάγκες να θαυμάσουν από το κοντά την Joconde. Η γυναίκα απομακρύνθηκε από τον χώρο του μουσείου και το αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό. Η μπογιά ευτυχώς καθάρισε.
1956
Όπως αναφέρει το Mental Floss, ο πίνακας υπέστη ζημιές δύο φορές το 1956. Συγκεκριμένα, τότε μια γυναίκα προσπάθησε να καταστρέψει με οξύ το έργο, αλλά δεν τα κατάφερε διότι στόχευσε μόνο στο κάτω μέρος. Λίγους μήνες μετά, ο Ugo Ungaza Villegas, ένας Βολιβιανός, πέταξε μια πέτρα στο αριστούργημα, σκίζοντας ένα κομμάτι χρωστικής από την εικόνα. Οι ζημιές διορθώθηκαν και οι αρμόδιοι του μουσείου του Λούβρου δημιούργησαν μια γυάλινη πρόσοψη, με σκοπό να προστατέψουν τον πίνακα. Παρά το γεγονός αυτό, ο Ugo Ungaza Villegas προειδοποίησε τους εργαζόμενους του μουσείο πως αυτή η κατασκευή δεν ήταν αρκετή για να προστατέψει 100% τον πίνακα εάν προκύψουν μελλοντικοί βανδαλισμοί. Να αναφέρουμε πως το αλεξίσφαιρο αυτό γυαλί προστάτεψε το έργο από άλλες δύο περιπτώσεις επίθεσης την ίδια χρονιά.