fbpixel

Search icon
Search
Milan Design Week 2024: Τα neon installations της Google και της Chromasonic δίνουν νόημα στο χρώμα
DESIGN NEWS

Milan Design Week 2024: Τα neon installations της Google και της Chromasonic δίνουν νόημα στο χρώμα

"Making Sense of Color", το όνομα της έκθεσης που λαμβάνει χώρα στη φετινή Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χρώμα, όπως και η υφή, είναι ένας από τους τρόπους με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον γύρω μας. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα και, σύμφωνα με την ομάδα σχεδιασμού της Google, μπορεί επίσης να εκφραστεί μέσω του ήχου, της γεύσης, της όσφρησης και της αφής, όσο και μέσω της οπτικής αντίληψης.

Το studio της Google διοργανώνει την τρίτη διαδραστική του έκθεση στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου 2024, σε συνεργασία με το εργαστήριο τέχνης κι έρευνας Chromasonic με έδρα το Los Angeles. Οι εγκαταστάσεις με neon lights, "Making Sense of Color", ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, καθώς οι επισκέπτες κινούνται μέσα σε 21 εντυπωσιακούς χώρους που οριοθετούνται από τοίχους από γάζες με αποκρινόμενες φωτεινές και ακουστικές οθόνες. 

udbwypqz5eahfipzkzdusn-768-80jpg.webp


Στο τέλος της διαδρομής τους φτάνουν σε μια σειρά από δωμάτια που δείχνουν πιο απτά πώς ορισμένοι τόνοι σχετίζονται με συγκεκριμένες αισθήσεις και αξιοποιούνται στη συνεχώς εξελισσόμενη σουίτα προϊόντων τεχνολογίας της Google - κινητά τηλέφωνα, tablets κι έξυπνες οικιακές συσκευές.

«Το χρώμα αντανακλά τη ζωντάνια, ενσαρκώνοντας την ενέργεια», αναφέρει η Ivy Ross, αντιπρόεδρος σχεδιασμού, UX κι έρευνας προϊόντων στην Google. Η ίδια συνεχίζει να λέει: «Το χρώμα έχει τόσο βιολογική όσο και ψυχολογική επίδραση πάνω μας. Αυτήν τη στιγμή περνάμε πολλά συναισθήματα ως κοινωνία, οπότε η κατανόηση της δύναμης αυτών των φυσικών δυνάμεων και των διαφορετικών ιδιοτήτων του φαίνεται τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε».

5638-colour-1.jpg


Η Chromasonic έχει δημιουργήσει ευρέως αναγνωρισμένες εγκαταστάσεις εμβυθιστικού φωτός και ήχου -όπως το Venice, Satellite One space στηνCalifornia- με στόχο την προώθηση της ευεξίας. Η Ross και η ομάδα της επέλεξαν να συνεργαστούν με την πρακτική αυτή λόγω της ικανότητάς της να κάνει το χρώμα πιο βιωματικό, αλλά κι ελκυστικό. Το εργαστήριο τέχνης κι έρευνας εφάρμοσε την ιδιόκτητη τεχνολογία Chromasonic Refrequencing προκειμένου να φέρει εις πέρας αυτήν τη διάδραση μεταξύ installation και κοινού.

«Τα κύματα του φωτός μετατρέπονται σε ηχητικά κύματα σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας στην ουσία το φως ακουστό και τον ήχο ορατό», επισημαίνει η Harriet Girardoni, που συνέβαλε επίσης στη δημιουργία της έκθεσης "Making Sense of Color". «Το φως και ο ήχος ταξιδεύουν μαζί σαν να είναι ένα και τονίζουν την επίγνωση της παρουσίας μας μέσα στον χώρο».

5638-colour-4.jpg


Συγχωνεύοντας την άυλη φύση του φωτός με την υλική φύση του ήχου, η φόρμουλα αυτή διευρύνει τη φυσική αντίληψη. Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν μια βαθύτερη αίσθηση παρουσίας μέσα στο συναισθηματικό περιβάλλον.«Το χρώμα μπορεί να προκαλέσει μνήμη, να εμπνεύσει επιθυμία και να μας αιχμαλωτίσει στη στιγμή με ένα αίσθημα δέους», προσθέτει ο Johannes Girardoni, συνιδρύτρια της Chromasonic. «Χωροθετούμε το χρώμα και τον ήχο για να δημιουργήσουμε μεταβαλλόμενες εμπειρίες του φυσικού χώρου. Πρόκειται για ένα μέσο σκόπιμης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος».

Για πολλούς επισκέπτες της βιομηχανίας του σχεδιασμού που περιηγούνται στους χώρους του Milan Design Week και στην έκθεση επίπλων Salone del Mobile, οι εγκαταστάσεις της Google προσφέρουν ξεκούραση, χαλάρωση και περισυλλογή, ενώ παράλληλα διεγείρουν τη φαντασία. «Πιστεύουμε ότι η φετινή έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες το είδος της περιήγησης που τους επιτρέπει να αισθάνονται ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι», καταλήγει ο Ross. «Αρχίσαμε να συμμετέχουμε ενεργά στο Salone del Mobile για να μοιραζόμαστε την ηγετική μας θέση στον σχεδιασμό και σε ό,τι μας εμπνέει, μας αρέσει να δημιουργούμε εμπειρίες που παρουσιάζονται στους επαγγελματίες του design, καθώς και στο ευρύ κοινό».

5638-colour-3.jpg


Με πληροφορίες από Wallpaper | Φωτογραφίες: Google & Chromasonic