fbpixel

Search icon
Search
Το νέο έργο του καλλιτέχνη Banksy στο Λονδίνο δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον
ARTS & CULTURE

Το νέο έργο του καλλιτέχνη Banksy στο Λονδίνο δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον

Ο παγκοσμίου φήμης street art καλλιτέχνης έκανε claim τη νέα τοιχογραφία στο Βόρειο Λονδίνο ως δική του σε ανάρτηση στο Instagram.


Μια τοιχογραφία που εμφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα σε ένα κτίριο κατοικιών στο βόρειο Λονδίνο είναι έργο του Banksy, όπως επιβεβαίωσε ο ανώνυμος street artist. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έργο είναι δικό του σε μια ανάρτηση στο Instagram τη Δευτέρα, μετά τον εντοπισμό του στην οδό Hornsey Road στο Finsbury Park.

Η τοιχογραφία είναι ζωγραφισμένη σε έναν τοίχο ενός τετραώροφου κτιρίου που βρίσκεται πίσω από ένα δέντρο, καθώς ο θεατής κοιτάζει νοτιοανατολικά στην Hornsey Road. Παρουσιάζει μια απεικόνιση σε φυσικό μέγεθος μιας γυναίκας που κρατάει ένα πλυντήριο πίεσης, έχοντας προφανώς ψεκάσει πράσινη μπογιά στην πλευρά μιας πολυκατοικίας. Βλέποντας το δέντρο σε πρώτο πλάνο και στο κέντρο του τοίχου, η πράσινη μπογιά μιμείται το φύλλωμα του φυτού, το οποίο έχει περικοπεί με μια διαδικασία γνωστή ως αποψίλωση ή pollarding.

Ποιο είναι όμως το νόημα πίσω από αυτό και ποια είναι η άποψη των ανθρώπων;

Πλήθος κόσμου προσήλθε για να δει το έργο τέχνης το πρωί της Δευτέρας. Η Wanja Sellers, κάτοικος της Hornsey Road που ζει λίγα σπίτια πιο κάτω από την τοιχογραφία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media: "Είμαστε τόσο περήφανοι και χαρούμενοι που ο Banksy επέλεξε το Finsbury Park για το έργο του".

screenshot-2024-03-19-at-122008-pm.png

Η Lidia Guerra, μια άλλη κάτοικος της Hornsey Road, δήλωσε στον Guardian: "Ο Banksy είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που έχουν δει ποτέ το έργο: "Ο τρόπος που έχει γίνει, με το χρώμα που ψεκάζεται προς τα κάτω, μου θυμίζει μια ιτιά που κλαίει, οπότε ίσως υπάρχει ένα μήνυμα για τον αγώνα της φύσης με το νεκρό δέντρο μπροστά. Είναι απλά υπέροχο - όταν διαβάσαμε γι' αυτό χθες το βράδυ, ξέραμε ότι έπρεπε να έρθουμε και να το δούμε το συντομότερο δυνατό. Νιώθουμε τόσο περήφανοι που σκεφτόμαστε ότι επέλεξε τον δρόμο μας".

Η κερασιά πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 έως 50 ετών και η υγεία της φθίνει. Η δενδροκομική υπηρεσία του συμβουλίου το συντηρούσε εδώ και αρκετό καιρό για να συμβάλει στην παράταση της ζωής του και θα συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει το ετοιμόρροπο δέντρο ζωντανό.

Ο James Peak, ο οποίος δημιούργησε τη σειρά του BBC Radio 4 The Banksy Story, πήγε να δει το έργο την Κυριακή μετά από μια πληροφορία. "Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η φύση αγωνίζεται και είναι στο χέρι μας να τη βοηθήσουμε να ξαναγεννηθεί", δήλωσε στο BBC.

Περιέγραψε τη σκηνή ως ένα "πολύ πολυσύχναστο, αστικό, δομημένο περιβάλλον", με το δέντρο να βρίσκεται στους κήπους κάποιων κοινωνικών κατοικιών. Η φιγούρα της γυναίκας, είπε, ήταν ένα "κλασικό στένσιλ τύπου Banksy". Και σημείωσε ότι η απόχρωση του πράσινου που χρησιμοποιήθηκε για να αναπαραστήσει το φύλλωμα ήταν "ακριβώς το ίδιο είδος virulent πράσινης απόχρωσης που χρησιμοποιεί το Islington για τις πινακίδες των κοινωνικών κατοικιών του".

screenshot-2024-03-19-at-122052-pm.png

Ο Άλεξ Γεωργίου, στην εταιρεία του οποίου ανήκει το κτίριο με την τοιχογραφία, δήλωσε ότι το έμαθε αργά το βράδυ της Κυριακής και κατέβηκε να το δει για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας. "Είναι αρκετά τρελό για να είμαι ειλικρινής, να κατεβαίνω εδώ κάτω και να βλέπω όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων να κοιτάζει το κτίριο", είπε. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν κατοικεί κανείς στο κτίριο, το οποίο διατίθεται προς ενοικίαση.

Εξυπακούεται ότι η ομάδα αφαίρεσης γκράφιτι του συμβουλίου του Islington γνωρίζει για το έργο τέχνης και δεν θα το αφαιρέσει.

Πριν από αυτό το έργο, το τελευταίο επιβεβαιωμένο έργο του καλλιτέχνη ήταν τον Δεκέμβριο, όταν ζωγράφισε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια πινακίδα στοπ στο Peckham, στο νότιο Λονδίνο. Εκείνο το έργο απομακρύνθηκε λιγότερο από μία ώρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ήταν γνήσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του καλλιτέχνη, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι το κατέβασε ένας άνδρας με κοπίδι. Δύο άνδρες συνελήφθησαν αργότερα ως ύποπτοι για κλοπή και εγκληματική βλάβη.


Feature image source: Ella Nunn/PA