fbpixel

Search icon
Search
Tι νέο επιφυλάσσει το Salone del Mobile 2024 στο Μιλάνο
DESIGN NEWS

Tι νέο επιφυλάσσει το Salone del Mobile 2024 στο Μιλάνο

Θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Απριλίου μέχρι τις 21 Απριλίου


Το πρόγραμμα για το Salone del Mobile 2024 ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 13 Φεβρουαρίου. Αυτή τη χρονιά στην 62η έκδοσή της, η έκθεση θα επιστρέψει στους χώρους του Rho από τις 16 έως τις 21 Απριλίου 2024 και θα περιλαμβάνει ένα μοναδικό line up που εμπλουτίζει τη σχεδιαστική της παρουσία μέσω μιας σειράς πολυπολιτισμικών πρωτοβουλιών.

campagna-di-comunicazione-2024-salone-del-mobile-milano-eng.jpg

«Η φιλοδοξία μας σήμερα είναι να καταγράψουμε νέες τάσεις, εμπλέκοντας και ακούγοντας κοινότητες κοντά και μακριά, εντοπίζοντας νέες προσεγγίσεις, πειραματιζόμενοι με τεχνολογίες», λέει η Πρόεδρος της Salone del Mobile, Maria Porro.

Tι νέο πρόκειται να δούμε φέτος 

salone-del-mobile-2024-announces-program-including-interventions-by-david-lynch-2.jpg

Μεταξύ των νέων πρωτοβουλιών για το 2024 είναι μια σειρά από commisions που έχουν ανατεθεί σε όλη την έκθεση. Ίσως το πιο εκπληκτικό και ανατρεπτικό την ίδια στιγμή, είναι η εντυπωσιακή συμμετοχή του σκηνοθέτη David Lynch, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στη Salone και στον σχεδιασμό interiors μέσα από δύο «Thinking Rooms» που το εμπνεύστηκε ως το κατώφλι σε ένα καθηλωτικό, διαλογιστικό βασίλειο.

Το design και τα έπιπλα έπαιζαν πάντα καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των χαρακτήρων του, και στη Salone del Mobile, ο Lynch φέρνει το ίδιο μυστήριο και το mindfulness της δουλειάς του. Το έργο επιμελείται ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Antonio Monda και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Piccolo Teatro di Milano που συνέβαλε στη δημιουργία μιας θεατρικής σκηνής που αντικατοπτρίζει το όραμα του Lynch. 

«Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με έναν δεξιοτέχνη του κινηματογράφου όπως ο David Lynch για την ικανότητά του να μας οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο, μυστηριώδη και αποξενωτικό», λέει η Porro. «Η είσοδος στα "Thinking Rooms" θα είναι σαν να περνάς σε έναν άλλο κόσμο. Και τι είναι οι εσωτερικοί χώροι αν όχι η έρευνα και η δημιουργία αντικειμένων που ολοκληρώνουν ένα σπίτι, ή ακόμα και ένα δωμάτιο, για να μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς μέσα στο υποσυνείδητό μας;».

salone-del-mobile-2024-announces-program-including-interventions-by-david-lynch-1-1.jpg

Με αφορμή το Eurocucina, η έκθεση ανέθεσε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με κορυφαίες παγκόσμιες ετικέτες τροφίμων, με τίτλο «Όλα όσα ήθελες ποτέ να μάθεις για τον σχεδιασμό τροφίμων σε έξι παραστάσεις», μια σειρά εγκαταστάσεων και illustrations που διερευνούν τον ρόλο του φαγητού στις ζωές μας.

Σε άλλα μέρη της έκθεσης, παρουσιάζεται ένα έργο που αντανακλά τον ρόλο του νερού στον σχεδιασμό του μπάνιου, με μια εγκατάσταση με τίτλο «Under the Surface» που δημιουργήθηκε από την Accurat, το Design Group Italia και το στούντιο σχεδιασμού Salotto NY. Σκηνοθετημένη ως ένα βυθισμένο νησί, η εγκατάσταση αναλογίζεται τον αντίκτυπο της καθημερινής μας κατανάλωσης νερού και πώς ο σύγχρονος σχεδιασμός του μπάνιου μπορεί να μεταμορφώσει τις συνήθειές μας.

Επιπλέον, το μιλανέζικο στούντιο Formafantasma επιστρέφει στην έκθεση με το «Drafting Futures», έναν χώρο που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα ομιλίας της έκθεσης. Φέτος, παρουσιάζουν μια δεύτερη εκδοχή του βιβλιοπωλείου Corraini ως μια κινητή ιδέα που φέρνει στο Salone μια εντυπωσιακή επιλογή τίτλων design, τέχνης και αρχιτεκτονικής.

25 years of Salone Satellite

salone-del-mobile-2024-announces-program-including-interventions-by-david-lynch-9.jpg

Τέλος, το φετινό Salone σηματοδοτεί την 25η επέτειο από την υποστήριξη της SaloneSatellite σε ανερχόμενους σχεδιαστές, η οποία θα γιορταστεί επίσης με μια ειδική έκθεση στην Triennale της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής, το έργο 600 σχεδιαστών από 37 χώρες θα εκτεθεί στο κοινό, και η έκθεση θα περιλαμβάνει Σχολές Σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κάνουν το ντεμπούτο τους στον χώρο, όπως το Πανεπιστήμιο Prince Sultan της Σαουδικής Αραβίας, το Belgrade Business and Arts Academy of Applied Studies, και Michael Graves College στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων. 

Μια νέα συνεργασία μεταξύ της Cometa in Como και της CMQ – η γαλλική Campus des Mètiers et Qualification – θα ξεκινήσει επίσης από την έκθεση φέτος, για να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στις νέες γενιές του σχεδιασμού. «Η ικανότητα να καινοτομούμε, να προβλέπουμε τις τάσεις και να προβάλλουμε το όμορφο και το καλοφτιαγμένο, δίνοντας στους νέους τον χώρο να εκφραστούν ήταν πάντα ένας από τους στόχους του Salone del Mobile, και αυτό ισχύει και για την έκδοση του 2024», λέει ο Δήμαρχος του Μιλάνου, Giuseppe Sala. 

salone-del-mobile-2024-announces-program-including-interventions-by-david-lynch-1.jpg

«Λίγες εκδηλώσεις μπορούν να ερμηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου με τον σωστό συνδυασμό δημιουργικότητας και πραγματισμού, όπως το Salone del Mobile. Μια εκδήλωση που δεν περιορίζεται στο να είναι μια "βιτρίνα αριστείας" και πρωτοπορίας στην επίπλωση και το design, αλλά προωθεί περαιτέρω, δημιουργώντας και καλλιεργώντας εξαιρετικούς κόσμους τόσο εντός όσο και εκτός του εκθεσιακού χώρου που φέρνουν αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, κατασκευαστές και πολλές εταιρείες που εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα στην Ιταλία και στο εξωτερικό, και πολλοί, πολλοί επισκέπτες επιστρέφουν στην πόλη χρόνο με το χρόνο».

Info: Το Salone del Mobile θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Απριλίου 2024 στο Fiera Milano Rho, salonemilano.it