Όταν βρέθηκα στην έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα πριν από πέντε χρόνια, ήταν σαν να άνοιξα την πόρτα σ’ έναν μυστικό παράδεισο, όπου τα πολύχρωμα κεραμικά της ψάρια ήταν οι μούσες ενός κόσμου ονειρικού. Η εικαστικός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από τα είκοσί της χρόνια. Αργότερα, περίπου στις αρχές του ’90, έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια της τον πηλό, τον οποίο αντιλήφθηκε ως χρωματιστή ύλη - συνέχεια της ζωγραφικής της. Η τέχνη από τότε παραμένει συνειδητά πολύτιμη επιλογή της. Μετά τις πολύχρονες σπουδές στη ζωγραφική και την κεραμική, δημιούργησε το δικό της εργαστήριο, το καταφύγιο της δράσης της, στις Αφίδνες. Εκεί, χρόνια τώρα, δουλεύει κυρίως με την ύλη της πορσελάνης, σε υψηλές θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 1280 ºC. Τα θέματά της έχουν άμεση σχέση με τη φύση και το αξεπέραστο μεγαλείο της.
Μιλήστε μας για την πορεία σας. Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σας;
Ξεκίνησα από τη ζωγραφική και το σχέδιο. Όταν έπιασα κατά τύχη πριν από τριάντα δύο χρόνια πηλό στα χέρια μου, είπα: «Αυτή την ύλη πρέπει να ανακαλύψω!» Γενικότερα, ό,τι έχει χρώμα και μπορεί να διαμορφωθεί στα χέρια μου γίνεται αγαπημένο μου. Με την κεραμική, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Παίζεις με τη φωτιά, δοκιμάζεις τα όρια των υλικών σου, τα όρια της υπομονής σου... Δεν μπορώ ποτέ να δημιουργήσω το ίδιο πράγμα δύο φορές! Είναι μία δυναμική διαδικασία και το αποτέλεσμα μοναδικό, κάθε φορά.
Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει η τέχνη;
Είναι το μεγαλύτερο σε ώρες κομμάτι που περνάω ταξιδεύοντας.
Η κεραμική τι σας προσφέρει; Ποιες άλλες τέχνες κινούν το ενδιαφέρον σας και πώς «δουλεύουν» μέσα σας;
Όπως σας είπα, το ατελείωτο ταξίδι στη φαντασία! Η μουσική είναι και αυτή η παρέα μου, γιατί δουλεύοντας με τα χέρια, μπορείς να ακούς.
Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα έργο ολοκληρώνεται, τι νιώθετε;
Είναι η στιγμή που θέλω να το χαρίσω σε όποιον θα το αγαπήσει.
Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα σε σχέση με την τέχνη;
Κανένα όριο, μόνο η ζωή. Η τέχνη είναι μία διεθνής γλώσσα, όμως με διαφορετικά ερεθίσματα από τη φύση που μας περιβάλλει.
Το μεγαλύτερό σας επίτευγμα και τα σημεία-σταθμοί στην καριέρα σας;
Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και δουλειές μου τοποθετημένες σε χώρους.
Ας περάσουμε στη συμμετοχή σας στην Art-Fair στη Θεσσαλονίκη…
Μου αρέσει και χαίρομαι που θα βρεθώ σε αυτήν την πόλη, που οι γονείς μου, Μικρασιάτες στην καταγωγή, θεωρούσαν ότι τους θύμιζε τα παράλια της Σμύρνης, και η οποία έχει πολύ ωραίους ανθρώπους.
Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;
Ένα μεταχρονισμένο opening στην γκαλερί μου, που λόγω πανδημίας καθυστέρησε έναν χρόνο.
Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς;
Απόδοση της αγάπης για ό,τι δημιουργούμε.
Info:
Η γκαλερί “Maritsa Travlos – Ceramics & Sculpture” συμμετέχει από τις 3 έως 6 Νοεμβρίου 2022 στην 6η Art-Thessaloniki International Fair, μια διεθνής συνάντηση γκαλερί και καλλιτεχνών. Η Μαρίτσα Τραυλού είχε παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το έργο της στο Μουσείο Μπενάκη (2017) και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2021). Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες και designers, όπως η Zeus + Δione, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 έχει ανοίξει τον δικό της χώρο Τέχνης στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022