fbpixel

Search icon
Search
Μια πετρόκτιστη κατοικία στη Σύρο αποκαλύπτει την ατόφια κυκλαδίτικη αρχοντιά της
INTERIORS

Μια πετρόκτιστη κατοικία στη Σύρο αποκαλύπτει την ατόφια κυκλαδίτικη αρχοντιά της

Με την υπογραφή της Myrto Miliou Architects


Αρμονία, ηρεμία και μια ιδιαίτερη συνύπαρξη. Αυτό το κυκλαδίτικο νησί είναι ένα σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και ιστοριών. Η τοπική της παράδοση μυρίζει Σμύρνη και Μικρά Ασία και οι λευκοί μεσαιωνικοί οικισμοί μας διηγούνται ιστορίες του αρχοντικού τους παρελθόντος. Στο σημερινό μας ταξίδι στην αριστοκρατική Σύρο θα γνωρίσουμε μια πετρόκτιστη κατοικία, άμεσα συνυφασμένη με τη φυσική ομορφιά του νησιού. Η έπαυλη αυτή καλύπτει μια τεράστια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων, δεσπόζει σε μια απότομη και άγονη βουνοπλαγιά και η απαράμιλλη θέα της προς το Αιγαίο Πέλαγος την κάνει ακαταμάχητη. Η γεωμετρία του κτιρίου ακολουθεί την αντίστοιχη του τοπίου, μιμούμενη τους πέτρινους τοίχους αντιστήριξης που αποτελούν σημεία αναφορά του τοπικού δομικού συστήματος. Τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωσή της υπογράφει η Myrto Miliou Architects.

Comfort and charm

08-2-copy.jpg

Άγριες αντιθέσεις της φύσης καθιστού την αισθητική ταυτότητα αυτής της κατοικίας μοναδική. Από τη μια πλευρά η άγονη πλαγιά του βουνού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του παραδοσιακού οικισμού, στον οποίο εντάσσεται, σαγηνεύουν τις αισθήσεις, μονοπωλώντας συνεχώς το ενδιαφέρον των περαστικών και όχι μόνο. Πέρα, όμως, από το συγκεκριμένο στοιχείο, η κατοικία αυτή είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο συνδυάζει σε απόλυτη αρμονία τις σύγχρονες ανέσεις με την παραδοσιακή γοητεία. Διαθέτει τρία κάθετα στοιβαγμένα μονώροφα επίπεδα, θυμίζοντας μια μεγάλη σκάλα, στα οποία τρία δωμάτια επισκεπτών βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο, η κύρια σουίτα στο επίπεδο εισόδου και η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και οι αποθηκευτικούς χώροι στο άνω επίπεδο. Κάθε επίπεδο έχει πρόσβαση στο ύπαιθρο.

 Respect for the past 

14-4-copy.jpg

Το επιβλητικό αυτό ησυχαστήριο λειτουργεί για τους ιδιοκτήτες του ως η ιδανική βάση των καλοκαιρινών τους διακοπών, χαρίζοντάς τους χρόνο και χώρο για να ηρεμήσουν στον φρέσκο θαλασσινό αέρα. Μελλοντικά, οι ίδιοι σκοπεύουν να αποσυρθούν εκεί μόνιμα και να γίνουν μέρος της τοπικής κοινωνίας. Η ιδιαίτερη αδυναμία τους στον τόπο αυτό αποκαλύπτεται συνεχώς, χάρη στις επιλογές που ακολούθησαν στην κεντρική διακόσμηση της βίλας. Η συλλογή τους από αντίκες και αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται στον 19ο και 20ό αιώνα, τα οποία βρέθηκαν σε ελληνικές, αλλά και τουρκικές κατοικίες, έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Envrironmental friendly structure

102.jpg


Σημαντική είναι η συμβολή της αρχιτεκτονικής δομής της κατοικίας όσον αφορά τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Ελαχιστοποιεί τη χρήση ενέργειας, χάρη στις φυτεμένες, πράσινες, στέγες, τις οποίες διαθέτει, αλλά και χοντρούς πέτρινους τοίχους, οι οποίοι διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Ακόμη ένα από τα κεντρικά πλεονεκτήματα της δομής του είναι το γεγονός ότι το νερό της βροχής συλλέγεται σε δεξαμενή για οικιακή χρήση. 

Ανακαλύψτε περισσότερες υπέροχες φωτογραφίες στη gallery! 

Source: ArchDaily 
Photographs: Erieta Attali