fbpixel

Search icon
Search
Μια πέτρινη κατοικία στα Χανιά καταργεί τα όρια μεταξύ εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων
INTERIORS

Μια πέτρινη κατοικία στα Χανιά καταργεί τα όρια μεταξύ εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων

Τη μινιμαλιστική βίλα υπογράφει η αρχιτεκτονική ομάδα Archtify


Σε ένα επικλινές οικόπεδο με θέα τη θάλασσα και τα «Λευκά Όρη», σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μια βίλα υψηλών λειτουργικών και αισθητικών προδιαγραφών. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι καθαρές φόρμες, που ξεχωρίζουν από τη λεπτομέρεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Η πρόσβαση από το νότιο και ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, αποκαλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του κτιρίου. Η πέτρα του οικοπέδου ντύνει τους μονολιθικούς όγκους που στέκονται κόντρα στην πλαγιά και ανοίγονται στη θέα. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα για τον επισκέπτη και αρμονική ένταξη στο τοπίο.

k1-villa-archtify-5-atmJ2.jpg


Ο διάδρομος της εισόδου είναι η ραχοκοκαλιά της σύνθεσης αυτού του σπιτιού. Βυθίζεται στο έδαφος, διατρέχει το κτίριο, επεκτείνεται σχηματίζοντας ένα εσωτερικό αίθριο και συνεχίζει την κίνησή του προς τους εξωτερικούς χώρους της πισίνας και πέρα ​​από αυτήν, νοητά, τη θάλασσα. Η βίλα αποτελείται από πέντε πολυτελή δωμάτια και άνετους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους καθιστικού κι έχει συνολική επιφάνεια 320 τ.μ.

Στο δυτικό ισόγειο τοποθετήθηκαν οι χώροι διαβίωσης, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον. Τα μεγάλα ανοίγματα και στις δύο πλευρές των προσόψεων του κτιρίου, κατασκευασμένα από τέσσερα αόρατα κουφώματα, προσφέρουν διαπερατότητα κι επιτρέπουν μια συνεχή και απρόσκοπτη ροή με τον περιβάλλοντα χώρο, χωρική και οπτική. Με αυτόν τον τρόπο ο εξωτερικός χώρος ρέει στον εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με τη θάλασσα. 

dsc3740ok-e1660722190790-NJJxb.jpg


Στον ανατολικό όγκο των δύο επιπέδων, υπάρχουν οι ιδιωτικοί χώροι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται τον ευνοϊκό προσανατολισμό και τη θέα του τοπίου. Σε όλο το κτίριο, τα ανοίγματα βρίσκονται σχεδόν θεατρικά, πλαισιώνουν τη θέα ή την κυκλοφορία του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο εντείνουν την άμεση επαφή μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου, επιτρέποντας στη θάλασσα και στο φυσικό περιβάλλον να εισέλθουν.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κατά μήκος της κύριας διαδρομής, μια σχισμή στο έδαφος οδηγεί στους δύο επιπλέον θαμμένους κοιτώνες. Επεκτείνονται προς τη βόρεια πλευρά του οικοπέδου σε μια κλειστή προστατευμένη αυλή, όπου ο επισκέπτης, κρυμμένος μέσα στην πλαγιά, απολαμβάνει ιδιωτικότητα στο φυσικό περιβάλλον και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Στο τέλος της διαδρομής, ο χώρος της πισίνας, η εξωτερική κουζίνα και η τραπεζαρία αποτελούν μια ανεξάρτητη ζώνη υπαίθριας διαβίωσης. Επιλέχθηκαν κυρίως ενδημικά φυτά για φύτευση, καθώς κι ελαιόδεντρα, ενώ βασικός στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν η ομαλή ένταξη στο τοπικό περιβάλλον του «Αποκόρωνα».

dsc4324ok-e1660722202643-DF6Iq.jpg


Οι όγκοι του κτιρίου είναι καλυμμένοι με τοπική πέτρα ώστε να δημιουργείται μια «συνομιλία» με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στο νησί. Ταυτόχρονα η σχισμή του διαδρόμου υπογραμμίζεται από λευκούς τοίχους. Τα δάπεδα μέσα κι έξω είναι φτιαγμένα με το ίδιο υλικό, το οποίο είναι πατητή τσιμεντοκονία, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια των indoor και outdoor σκηνικών. Η επιμέλεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου από την αρχιτεκτονική ομάδα Archtify επέτρεψε τη συνοχή μεταξύ της αρχικής ιδέας και του τελικού αποτελέσματος.

dsc3145-e1660722092454-3iI21.jpg

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερους χώρους του σπιτιού!

Φωτογραφίες: George Anastasakis